Lennujaamast väljunule on otsemaid selge, et Hollandis on käimas midagi tähtsat ja suurejoonelist – traditsiooniline oranž rahvapidu “Kuningannapäev”! Oranžid täispuhutud kroonid peas, lipukesed käes ja oma maimukestel näod rahvusvärvidega üle võõbanud, kiirustavad hollandlased sadade tuhandete kaupa osa saama Tema Kõrgeaususe, kuninganna Beatrixi 25. trooniloleku aastapäeva pidustustest Haagis, vabakaubandusturust Amsterdamis ja teistes suuremates linnades. Amsterdami kanalite ääres plõksutavad Jaapani turistid väsimatult oma fotoaparaate ja vaatavad jõllis silmi poolalasti peolistega täidetud paadikeste virvarri.

Juubilar ise lootsib juba varahommikust saati aadellikust saatjaskonnast, poegadest, paarist viimases rasedusstaadiumis kõhukast printsessist ja Haagi linnapeast saadetuna Scheveningeni rannarajoonis. Maitseb heeringat, vestleb rahvaga ja võtab vastu õnnitlusi ning lillekimpe. Hiljuti ema, isa ja abikaasa matnud kuninganna on leinaperioodist taastununa ülevas meeleolus ja hollandlaste hulgas hetkel ülipopulaarne. Töökas, punktuaalne, intelligentne naisterahvas, kes sobib suurepäraselt riigi visiitkaardiks.

Rahvas, kes on “emakese Bea” terviseks juba päev varem võtma hakanud, on jõudmas tippvormi ja tantsib tänavatel, poodiumidel, parkides. Ja õlu, õlu – see voolab gigaliitrites Siiski purupurjus, kakerdavat või rentslis vedelevat hollandlast tänaval tavaliselt ei näe (oleks soomlastel kuningannapäev, tekib siinkohal mõte). Päeva lõpetab suur galakontsert kõikide kohalike tippartistide osavõtul ja võimas ilutulestik ning õhtugi on südasuviselt mahe, nagu oleks kuningakoda selle ilmajaamast, tutvuse kaudu, spetsiaalselt tellinud.

Tagantjärele vaadates möödus Koninginne­dag 2005 suhteliselt rahulikult. Järgmiseks hommikuks on tänavatelt suurem laga koristatud ning suurt rahvapidu meenutavad vaid siin-seal vedelevad üksikud õllepudelid, paar äraräsitud oranži lipuräbalat ja mõne tänavanurga taha mahajäänud nukker oksehunnik. Kanalitesse kukkunud ja uppunud pidulisi ajalehtede sõnul tänavu ei registreeritud.

Hollandi Raudteed vedasid sel päeval probleemideta ära 180 900 reisijat. Amsterdami kogunes ametlikel andmetel ligikaudu 400 000 inimest, Utrechti 350 000 ja Haagi umbes veerand miljonit. Viimases pandi samas toime vaid 19 pisemat sorti korrarikkumist, mis on eelmiste aastatega võrreldes köömes. Kogu Haagi linnatransport oli terve päev tasuta ja suuremaid rahvakogunemisi valvasid tavalisest valvsamad politsei eriüksused.

Kevad on Hollandis üldse pühaderohke. Esimene talvejärgne hingetõmbepaus on lihavõtted, seejärel kuningannapäev. Tänavuaastased, liikuvad kirikupühad langevad pikendatud nädalalõppudele ja napilt nädal hiljem tuiskab suurem osa rahvast soojadesse puhkusemaadesse taevaminemispühi nautima. 5. mail on võidupüha. Veel nädalake ja hurraa… käes on nelipühad ehk suvisted. Lõpetuseks tuleb veel kaasa elada Eurovisioonile ja enne suve tulekut, täpsemalt 1. juunil, käia ära Euroopa Põhiseaduse referendumil. Ja siis saabub vaikus… kuni jõuludeni.