Iiri tants tundub alguses küll hästi raske, ent üldiselt pärast paarikuist trenniskäimist hakkavad sammud täiesti korralikult ja tempos välja tulema. Mõistagi on kergem neil, kel olemas varasem tantsukogemus. Kõige raskem ongi panna aeglaselt õpitu õigesse ehk kiiresse temposse. „Mul pole veel olnud ühtegi tantsijat, kes seda pärast kahte kuud trenniskäimist teha ei suudaks. Mäletan, kui ise pärast esimest tundi koju jõudsin, näol üsna lootusetu ilme. Kuid käisin trennis järjekindlalt edasi ning pärast kolmandat tundi tulid sammud välja. Siis olin juba üsna õnnelik. Olen igal aastal algajatele öelnud, et ärge loobuge pärast esimest korda. Kui tahate loobuda, siis alles pärast kolmandat tundi. Ja kõik, kes on kolmanda tunnini jõudnud, on ka edasi käinud,” julgustab Liina.

Tantsutrennis

Iiri muusikat kuuldes ei suuda jalad paigal püsida, isegi kui kand ja varvas lootusetult sassi lähevad. Samm, päkalöök vastu kanda, väike hüpe ja sama teise jalaga; hopp ja vahetussamm – Iiri tantsu sammud tunduvad eestlasele nii ebaloogilised. Näiteks seisad, üks jalg teise taga kinni (koreograafiast tuntud viiendas positsioonis), ja pead alustama järgmist sammu. Iirlane hüppab üles ja toob tagant jala ette, aga eestlasele selline liigutus loomupärane pole. Pöia ja kanna peab edasijõudmiseks hästi liikuma saama. Mõnda aega treenides peaks õpitud sammudega suutma juba viirgudes liikuda ja liikuma peab otse, käed külgedel. Naeratus on Iiri tantsu juures üks väga tähtis komponent, mis ei tohiks küll kellelgi üle jõu käia.

Tantsutrennis alustatakse põhisammudest, mille sooritust järjest lihvitakse, kuni sammud muutuvad automaatseks. Riili ehk Iiri tantsu sammukombinatsioonid sarnanevad kohti isegi polkaga. See ongi pidevalt muutuv stiil, mida võib omamoodi tõlgendada – näiteks Eesti moodi ja tantsida oma mugandustega.

Iiri tants jaguneb pehmekinga- ja kõvakingatantsuks (Iiri stepiks). Tavaliselt on treening ka nii üles ehitatud, et pärast veerandtunnist soojendust tantsitakse 50 minutit pehmekingatantse ning seejärel sama kaua kõvakingatantse. Trennis pole tantsijatele vanuse- ega soopiirangut. Tähtis on vastupidavus ja võime jätta meelde kombinatsioonide jada. Kõige tähtsam on aga loomulikult nautida ise tantsimist ja koos tantsimist.

Iga algus on raske, ent algtaseme saavutab umbes aastaga ning edasi läheb aina paremaks. Kui käia trennis ainult trenni pärast, pole tulemus kindlasti sama hea kui siis, kui käia trennis tantsustiili ja muusika pärast.

Korralik koormus ja graatsia

Tund aega hoogsalt steppides annab korraliku koormuse, aga tänu emotsionaalsele muusikale on Iiri tantsu tund aeroobikast kindlasti etem. Kehakaalu langetamisele aitab taoline loominguline ekstaas hästi kaasa. Jalalihased ja sääred saavad muidugi suure koormuse, kuid rüht paraneb märgatavalt. Ülakeha jäigana hoidmine arendab võimet kontrollida oma keha olukorras, kus käed ja jalad toimivad erinevalt. Iiri tantsu trennid arendavad üldist kehalist liikumist, parandavad füüsilist vormi ning lisavad liikumisele graatsiat.

Evelin Tenno ja Liina Buchiga ajas juttu Margit Kirsipuu

Iiri tantsu saab õppida

Tallinnas tantsutrupi Ailish edasijõudnute ja algajate trennis. Kaheksaliikmeline trupp on kokku pannud pooletunnise Iiri tantsudest ja tantsuõpetusest koosneva programmi, millega nad rõõmuga esinemas käivad. Tantsitakse nii lõbusaid traditsioonilisi rahvatantse kui ka Riverdance’i etendustest tuttavat moodsat Iiri tantsu. Vajadusel on kava lühem või pikem ja lisaks pakutakse tantsuõpetust publikule. „Iiri tants sobib kõigile, kellel kaunis ja kaasahaarav Iiri muusika jala tatsuma paneb,” ärgitab trupi Ailish juhendaja Evelin Tenno seda võluvat liikumist omal nahal kogema.

Lisainfot vaata: web.zone.ee/iiritants

Tartus käib rühm Solas koos kaks korda nädalas: põhitrenn on pühapäeviti Lille Majas (kell 16.30–19.00), lisatrenn toimub teisipäeviti Anne noortekeskuses kell 20.30–22.00.

Kuigi algajaid võetakse Solases enamasti vastu sügisel, on rühmaga võimalik liituda igal ajal. 16. mail toimuvale Solase kevadkontserdile (Eesti üliõpilaste seltsi majas, Jaan Tõnissoni 1, kell 18) on oodatud kõik huvilised.

Lisainfot vaata: http://solastartu.wordpress.com

Kuidas Iiri tants maailmas levis

Iiri tantsu tegi maailmas populaarseks tantsutrupp Riverdance 1994. aastal Iirimaal Eurovisiooni lõppkontserdil. Riverdance’i looja Michael Flatley asutas küll hiljem uue trupi Lord of The Dance, aga mõlemad on maailma turneedel endiselt väga menukad. Mitukümmend neidu ja noormeest stepivad põrgulikus tempos ja lendlevad moel, mis tundub ületavat inimvõimete piire. Tantsudes on reeglina sees oma lugu: Iirimaa ajalugu, hea ja kurja võitlus toimub kõrvulukustava stepptantsu teel. Selline võlumaailma sugemetega tantsustiil ei tekita täiskasvanuteski võõristust.

Erilised jalanõud

Pehmekingatantsu jaoks on vaja hankida tantsusussid (ingliskeelne nimi on pumps) ja kõvakingatantsu jaoks esialgu mugavad kinnised kingad. Hiljem tuleb soetada spetsiaalsed Iiri tantsu kingad, mille all olev fiiberplaat tekitab tantsule iseloomuliku heli.