Nimetatakse seda nähtust esimese suurema tähelepanu osaliseks saanud videoklipi lähetanud Novorossiiski miilitsamajori Aleksei Dõmovski järgi Dõmovski efektiks.

Kuu alguses riputas major üles klipi, kus, tema, „tavaline ment" palub Putinilt, et see lööks miilitsasüsteemis korra majja. Korruptsioon on lihtsa mendi sõnul hull, ülemused kohtlevad alluvaid kui loomi. Kohustavad tegelema fiktiivsete asjadega ja karistama inimesi mõrvade eest, mida pole toimunud. Ning seejuures vaikima maha teised rängad kuriteod.

Dõmovskist sai tõekuulutaja, kes ütles avalikult välja selle, mida kõik niigi teadsid - vene miilitsasüsteemis, iseäranis Moskvast eemal provintsis, on asjad lootusetult mädad.

Mehe kahes osas saadetud videopöördumist on vaadanud sajad tuhanded kui mitte miljonid inimesed.

Muidugi teatasid nii mehe otsesed ülemused kui ka riigi siseminister Rašid Nurgalijev, et tegu on laimuga. Kohe leidus major Dõmovski endine kaasa, kes teatas, et tegelikult on ta eksmees ise „hirmus inimene ja altkäemaksuvõtja“, kes ilmselt soovib nii rahva ette astudes oma kuritegudelt tähelepanu eemale juhtida. Võimalik. Kuid tänu Dõmovskile käivitus võimude jaoks vastik protsess. Üksteise järel hakkasid oma klippe üles riputama teisedki organite töötajad, kes kaebasid sisuliselt samade asjade üle – ülikehvad töötingimused, ülemuste altkäemaksulembus, üldine korruptsioon ehk lühidalt öeldes - bardakk. Nagu öeldakse: pasta oli tuubist välja lastud ja seda tagasi ajada pole enam võimalik. Major Aleksei Mumolin kriisis vaevlevast autopealinnast Tolajattist teatas oma videopöördumises, et hullumeelne bürokraatia ei lase tööd teha, inimesi aidata. Kogu miilitsasüsteem on tema meelest mäda, tuleb ette võtte muutusi, väga põhjalikke muutusi, ütleb Mumolin.



Endine miilitsatöötaja Mihhail Jevsejev Uhtast pani internetti üles klipi, kus räägib Komi vabariigis toimuvatest sigatsemistest – süütuid karistatakse, nende vastu algatatakse kellegi soovil kriminaalasju. On tähelepanuväärne, et sama linna endine aseprokurör Grigori Tšekalkin, kes pani internetti üles oma videopöördumise, kinnitas endise miilitsatöötaja sõnu, rääkides konkreetsetest võimu kuritarvitustest. Komis kaubanduskeskuse 25 hukkunuga süütamisloos said eluaegse karistuse kaks varem karistatud, kuid ses asjas tõenäoliselt süütut noormeest.

Endine Moskva liiklusmiilits Vadim Smirnov teatas interneti abil Vene avalikkusele ja peaminister Putinile, et teda lasti lahti pärast seda, kui oli astunud ametühingusse. Vene miilitsasüsteemi mädasus on selle aasta kevadest täpsemalt aprillist, kui Moskva äärelinnas korraldas ühes kaubanduskeskuses veresauna keegi major Jevsjukov, on olnud ühiskonnas väga tõsiseks arutlusteemaks. Varsti pärast seda tappis Tuva vabariigis purjuspäi rooli sattunud majanduskuritegude uurija kõigepealt teda rajal maha võtnud miilitsatöötaja, seejärel ka enda. Üks Omski miilitsaleitnant tappis oma tüdruku ja tüdruku sõbra. Sarnaseid juhtumeid on teisigi.