Mõlemad portaalid on suunatud Skandinaavia ja Inglismaa mänguritele ning jalgpallihuvilistele. Grodsethi firma on küll Eesti äriregistris, kuid omab Costa Rica hasartmängulitsentsi ja maksab maksu ka teisel pool ookeani. Skandinaavias on mängulitsentsi tema sõnul väga keeruline saada, sest turgu jagub vaid riiklikele monopolidele. Eestis antakse litsentse vaid "tänava­kasiinodele".

Põhjusena, miks veebifirmat Eestist juhitakse, nimetab Grodseth, et Eesti on nagu Skandinaavia, aga parema ettevõtluskliimaga. "Panganduse turvalisus on Eestis maailma parim!" kinnitab jalgpallifanaatik Grod­seth, kes juhtis aastaid Oslo Lyni jalgpalliklubi, kuhu võttis tööle ka endise Eesti rahvuskoondise treeneri ­Teitur Thordarssoni.

Eestit tuntakse eelkõige tänu Playtechile onlain-kasiinode tarkvaratootjana. Aga siin hinnatakse olevat 5000 - 10 000 pidevat onlain-hasartmängijat. ­Kuigi veebi­mängupõrgud on Eestis seadusvastased, pakuvad eesti­keelset teenust mitmed välismaised operaatorid.

Näiteks Triobet, Unibet, Expekt, Brandy Casino, 24hpoker ja Bet24. Mõnega neist on rahandusministeerium ja tarbija­kaitse veidi maadelnud, ent kuna kõik on "jokk", pole kusagilt olnud kinni hakata.

Praegu valitseb olukord, kus Eesti mängijate panuste pealt teenitav tulu liigub teiste riikide korraldajatele, kes tasuvad makse samuti teistes riikides, kuid mängija ise koos võimalike kaasnevate sõltuvusprobleemidega asub Eestis. Nii on ka rahandusministeerium probleemi sõnastanud.

Võrdlemisi killustunud Euroopa turul läheb hasartmängumaks Maltasse, Suurbritanniasse või Itaaliasse. Tähtsaks peavad seda liiki maksutulu ka näiteks Gibraltar, Mani saar, Kanalisaared, Antigua ja Barbuda jt.

Malta litsentsiga, ent Stockholmi börsil noteeritud Unibet ootab huviga, milline hakkab olema Eesti litsentsipoliitika. Unibeti investorsuhete juht Inga ­Lundberg ütleb, et sellest oleneb palju. "Eesti on meie jaoks väga atraktiivne turg juba ainuüksi selletõttu, et eestlaste internetikasutus on suur," ütles Lundberg, kes näeb Eestis näiteks onlain-pokkeril suurt tulevikku.

Rahandusministeerium ei taha onlain-kasiinode tulevasest maksustamisest täpsemalt veel rääkida, kuna vastav eelnõu on alles "majasisene". See ettevõtlusvorm legaliseeritakse Eestis kõige varem 1. jaanuarist 2009.

Internet pakub huvi ka mängusaalidega kasiinofirmadele. Sel kuul teatasid ka maailma kaks suurimat kasiinooperaatorit, MGM Mirage ja Harrah's Entertainment huvist Euroopa internetituru vastu.

"Ma ei välistaks seda," ütles juhatuse liige Mart ­Relve Olympic Entertainment Groupi tegevuse võimaliku siirdumise kohta virtuaalmaailma. Olympicu trumbiks internetis peetakse tuntud kaubamärki, sest internetis maksab usaldatavus.

Näiteid onlain-kasiinode maksustamisest


* Costa Rica

Litsentsitasu puudub. Väliskapitalil operaatoritel pole ka hasartmängumaksu.

* Malta

Litsentsitasu 7200 eurot (112 656 krooni) aastas. Hasartmängumaksu arvestus käib mitmel moel: kuumaksupõhiselt (4800–7200 eurot), panuste pealt (0,5 protsenti) ning kasumi pealt (5 protsenti).

* Mani saar

Litsentsiavalduse tasu 1000 Inglise naelsterlingit (21 800 krooni). Lisaks aastane litsentsitasu 35 000 naelsterlingit (763 000 krooni). Hasartmängumaks vastavalt aastatulule 0,1–1,5 protsenti

* Kanalisaared

Litsentsitasu 70 000 Inglise naelsterlingit (1,53 miljonit krooni) aastas. Hasartmängumaks puudub.