Viimase kahe kuu jooksul on Eestit ülistanud gei- ja trendiväljaanded Londonist Moskvani ja Pariisist Amsterdamini. Positiivse mainekujunduslaine taga on rühma seksuaalvähemustele kirjutavate välisajakirjanike ühiskülastus novembri lõpus.

12 vabameelset ajakirjanikku üheksast riigist kutsus Eestisse “pikka nädalavahetust” veetma ööklubi Angel, mis avas Tallinnas samal ajal uksed. Klubi kaasomaniku Peeter Rebase sõnul pole ühegi lokaali avamisel Eestis sellist lääne pressikorpust käinud. “Nende lugejaskond on kokku mitu miljonit,” kiirgab Rebasest rahulolu.

Esindatud oli Inglise, Saksa, Vene, Hollandi, Prantsuse, Soome, Läti ja Leedu meedia. Välja arvatud Läti ja Leedu külalised (Diena, Lietuvos Rytas) oli tegu peamiselt geipublikule suunatud meediaga nagu Attitude, Squeeze, Kvir, Z. Ainus eestlane rühmas oli Urmas Väljaots, kes teeb kaastööd Prantsuse väljaannetele.

Prominentseim žurnalist pundis oli inglane Paul Flynn, kellelt ilmus ajakirja Attitude viimase numbri kaanelugu supertäht Robbie Williamsist. Ainsana ei leidnud mahti Tallinna tulla Rootsi peamise geiväljaande korrespondent.

“Moskvas ei juhtuks see elu sees”

“Nägime, et see on meile pikas perspektiivis oluline, sest esiteks ei ole meil geimeediat ja teiseks siiani me sisuliselt puudusime Euroopa geide turismikaardilt,” põhjendab Rebane, kelle sõnul klubi avamine oli vaid osa ajakirjanike programmist.

Homode naelsterlingite, eurode ja dollarite siiameelitamisest on huvitatud ka riik, nagu näitab tõik, et ühe piduliku õhtusöögi korrespondentidele sponseeris riiklik Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ja linnapea Tõnis Palts leidis tunnikese oma laupäevast, et nendega kohtuda.

“Eesmärk oli näidata Tallinna kui avatud linna. Meeldiv, et linnapea võttis selle pakkumise vastu,” ütleb Rebane. “Kuna Berliini, Pariisi ja Londoni linnapead on ise geid, siis see polnud lääne ajakirjanikele nii üllatav,” usub Rebane. “Idaeurooplased seevastu ütlesid, et Moskvas või Vilniuses ei juhtuks see elu sees.”

“Arvan, et linnapea ja tema nõunikud tajuvad ise ka, kui suur kasutamata potentsiaal see on,” leiab Rebane. “Eesti ja Tallinn pole end selles segmendis tutvustanud.” Tallinn leidis küll mõnusa peopaigana äramärkimist geipressis ka kolm aastat tagasi pärast Eurovisiooni, aga novembrikuisele visiidile järgnenud artiklid on positiivsemad kui seni välisministeeriumi korraldatud ajakirjanike visiitide saak.

3 T reegel

Tõnis Paltsu teedrajav kohtumine geiajakirjanikega toimus 28. novembril Tallinna Kodulinna Majas. Linnapea meedianõuniku Jaano-Martin Otsa sõnul ühendas meer kaks asja: tutvumise eelmisel päeval avatud ennistatud linnamüüri tornidega ja kohtumise ajakirjanikega.

“Me lihtsalt ühendasime kaks asja – Paltsu hilinenud tornikülastuse ja ajakirjanike küsimustele vastamise,” sedastab Ots, kes kohtumist vahendas. Pärast jalutuskäiku tornides pakkus linnapea ajakirjanikele, kes möllasid eelmisel õhtul klubi avapeol, Kodulinna Majas tassi teed.

Oma sõnavõtus esitas Palts “kolme T teooria”. Tema sõnul tagavad linna elujõu kolm komponenti: talendid, tehnoloogia ja tolerants. “See ei olnud kõne, vaid improviseeritud seisukohavõtt,” täpsustab Ots. “Mõte oli, et pikas perspektiivis edukate linnade iseloomujoon on tolerants. Sinna hulka kuulub ka erinevate kultuuride ja vähemuste sallimine.”

Eesti pealinn oli mullu esimene Baltikumis, kus korraldati geiparaad ja siin asub juba kuus geiklubi. Paltsi pragmaatiline jutt on parafraas USA urbanismikorüfee Richard Florida kaks aastat vanast bestsellerist, milles ta väidab, et kõige paremini löövad läbi linnad, kus kehtib mainitud kolme T reegel. Muuhulgas leiab professor Florida interneti kodulehelt näitaja nagu Gay Index, mis reastab sallivuse järgi USA linnad. Esikohal troonib San Francisco.

Vabameelse raha maaletoojad

“Päris mitmed suured välisinvestorid Eestis on geid – nimesid nimetamata,” teab Peeter Rebane. Tallinnas Sauna tänaval teist kuud tegutsev šikk Angel on esimene avalik nišiinvesteering. Klubi omanikud on 50-50 osalusega meelelahutusärimeestest vennad Peeter ja Priit Rebane (OÜ Moonilill) ning hollandlane Martin Breuer (OÜ Mixerol Group).

"Kui peavoolu meelelahutuskohti on Tallinnas küllaldaselt, siis geinišš on kehvalt täidetud ja pakub häid ärivõimalusi," leiab investor Breuer, kes ei sekku klubi igapäevategevusse. Kokku maksis geidele ja geisõbralikele mõeldud klubi pisut alla miljoni dollari (umbes 10 miljonit krooni) ning selle sünniks ideest avamiseni kulus kaks ja pool aastat. “Sa ei pea olema gei, et sisse saada,” rõhutab Rebane tolerantset uksepoliitikat. “Sa pead olema meeldiv ja sõbralik ning sobima õhkkonda.” Samas ei puudu Club Angelist ainult geidele mõeldud peoõhtud.

Vaheldumisi Eestis ja Itaalias elav Martin Breuer on tuntud kui Muhus asuva Pädaste mõisa kaasomanik koos viimastel valimistel Riigikogusse valitud Imre Sooäärega. Gurmaani ja kokana tuntud mõisahärra Sooäär on vastutav ka Angeli menüü eest, mis sisaldab muuhulgas Muhu kamavahtu ja kukeseenesuppi.

Maineka Harvardi cum laude lõpetanud Rebasel on suured teened Eesti tutvustamisel rahvusvahelises meelelahutusmaailmas. Tänu tema kutsele on Eestis korduvalt eravisiidil käinud maailmakuulsa popduo Pet Shop Boys liikmed Neil Tennant ja Chris Lowe. Kolm aastat tagasi aitas Imre Sooäär tähistada Tennanti sünnipäeva Muhus väga ebatavalises kohas. Endisesse Vene armee raketišahti seati üles šampuselaud. Mustas frakis tuubamängija esitas sünnipäevalapsele N Liidu hümni, mis sarnaneb Pet Shop Boysi laulule "Go West!"

Viimati käisid kuulsad britid Eestis kaks nädalat tagasi. Rebase sõnul on mõlemad tõsised kultuurihuvilised, kes oskavad süvitsi vestelda Arvo Pärdist ja Veljo Tormisest, külastasid Viinistu kunstimuuseumi ja tegid rabamatka. Samas voolas mitmepäevasel peol Angelis ohtralt ka kallis Dom Perignon.

Martin Breuer

* 48aastase hollandlase jõukus pärineb üle saja aasta vanusest perefirmast Royal Capi-Lux. Ettevõtte põhiala on fototehnika ja elektroonika jaekaubandus.

*  Sooäär ja Breuer kohtusid Kanadas. Otsus sõbra kodusaarel Muhus Pädaste mõis soetada sündis hetkeimpulsina, mida Breuer pole pidanud kahetsema.

*  Klubist Angel kuulub hollandlasele pool aktsiapakist.

*  Breuer on lisaks juhtiv jõud Muhu ettevõtluse edendamisel. Tema eestvedamisel koostatakse praegu ulatuslikku mainekujunduskampaaniat “Muhu – saar, kus aeg puhkab”.