Veebipõhine rakendus on mõeldud ettevõtjale, tema partneritele, nõustajatele ja rahastajatele. Enam ei pea nad vaeva nägema Exceli tabelite või Wordi dokumentide koostamise ning teineteisele saatmisega.


“Igasugust äriplaneerimise tarkvara on maailmas palju. Kuid nad kipuvad olema autonoomsed (offline). Nii on koostöös valmivat äridokumenti tülikas teha,” räägib Laidre. “Veebipõhise töövahendiga saab kohe algusest peale projekti kaasata rohkem osalisi ja abistajaid.”


Nii saab püsti panna projekti meeskonna – nõustajad, eksperdid, mentorid, riskikapitalistid –, kes pusivad ühise ja ühtse struktuuriga elektroonilise dokumendi kallal. Lõppeks võimaldab iPlanner ka äriplaani hinnata.


Töö on palju efektiivsem – “offline-tohuvabohu” asemel hoitakse kokku nii aega kui ka raha, sest kasutajad peavad looma vaid tööjaotuse. Finantsprognoosid arvestab “masin” välja automaatselt, inimestele jääb sisuline töö.


Ristsed “Ajujahil”


Esimest korda kasutati iPlanneri uusimat versiooni laiemalt veebruaris lõpule jõudnud tudengite ja noorteadlaste ideekonkursil “Ajujaht 2007”. Maailma esimeseks paberivabaks äriplaanide võistluseks nimetatud konkursi võitis idee mobiiltelefoni hääljuhitavast kalendrist.


iPlanner on huvi äratanud ülikoolides, ettevõtlusinkubaatorites, teadusparkides ja riskiinvestorite hulgas. Näiteks Tartu Ülikoolis õpetatakse iPlanneriga enam kui pooletuhandele tudengile äriplaneerimist. Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus testib  “masinat” aga Põlva maakondlikus arenduskeskuses. iPlanner pole võõras ka Tehnopolile ega Tartu Teaduspargile.

iPlanneri kasutamise eelduseks on kasutaja varasem kokkupuude finantsmaailma terminite või äriplaani koostamisega.


Laidre arvates on rakendus peaaegu küps “maailmavallutuseks”. Sest mida spetsiifilisem asi, seda rohkem peab leidma mujalt kasutajaid juurde. “Põhiline fookus on ettevõtlusorganisatsioonidel, olgu need siis Põlvas või San Diegos, vahet pole,” ütleb ta.


iPlanneri turundus on alles alguses. Ka hinnapoliitika on kujundamisel. Järjekordse Eesti IT-tööstuse eduvilja promomise on oma südameasjaks võtnud SEB Pank, Tehnopol ning Tartu Ülikooli Ettevõtluskeskus.


iPlanneriga ärilaenu taotlus


Tehnopol püüab iPlannerit nähtavaks teha välismaal. SEB aga investeeris iPlanneri arendusse hulga raha ning juba pool aastat saavad U-Neti kliendid seda tasuta kasutada. Ärilaenu saamiseks tuleb pangale esitada äriplaan ning iPlanner teeb selle kokku panemise mugavaks.


Seni on U-Neti vahendusel “masina” abiga algatatud ligi 400 äriplaani.


Esimese iPlanneri versiooni lõi NetEkspert Tartu ülikooli tellimusel juba 2001. aastal. Nüüd on kasutusel 2007. aasta oma. Järgmist versiooni on oodata tuleval aastal.


Laidre ütlebki, et on asjaga alles “poolel teel”, rakenduse funktsionaalsusest on olemas vaid pool.


Nutikam tulevik


Mitmed plaanid edenevad. Tulevikus peaks iPlanner koostama mitte lihtsalt äriplaani, vaid ka tegevusplaani, kust oleks võimalik jälgida ettevõtte igapäevast toimetamist ja äriplaani täitmist. Ehk mida teeb Juhan ja mida Jaan. &l dquo;Tegevusetapid, tähtajad, vastutajad, koosolekute protokollid, projekti foorumid, stsenaariumid, riskianalüüs, ettevõtte väärtuse hindamine ühe klikiga jne,” loetleb Laidre iPlanneri tuleviku märksõnu.


Teine suund on sööta “masinale” automaatselt sisse sellised makronäitajad nagu intressimäärad, keskmine palgatase, kulud sektoris inimese kohta jms – see võimaldab masinal adekvaatsemaid arvutusi teha ja nõuab kasutajalt väiksema hulga andmete tuima sisestamist.


Laidre kõige huvitavam plaan on aga ehitada iPlannerisse “tehisintellekt”. Kui täna koostab rakendus andmete alusel graafikud ja arvutused, siis tulevikus peab ta oskama ka äriplaani suhtes “kaasa rääkida”. Ehk analüüsida algoritmide alusel andmeid ning pakkuda välja kommentaare, vihjeid ja lahendusi.


Ehkki subjektiivseid tegureid, mis ühele äriplaanile võiksid mõju avaldada, on mustmiljon, tähendab püüd tehisintellekti loomise poole Laidre sõnul huvitavat tehnoloogilist ambitsiooni.


“Massidesse ei jõua vist iPlanner siiski kunagi. Sest inimestel on kartus finantsterminite suhtes, olgu masin kui lihtne tahes,” tunnistab ta.
“iPlanner on osa meie eduloost!”

Mart Maasik, SEBi äriarenduse divisjoni direktor

iPlanner on osa meie pakkumisest alustavatele ettevõtetele. Kui seadsime endale eesmärgiks turu parima alustava ettevõtte pangapaketi loomise, selgitasime välja põhilised takistused, mille ees uus ettevõtja seisab. Pangad ei saa kõiges vastu tulla ja tihtilugu ongi uue ettevõtja võimekuse näitaja üksi oma takistuste ületamine.

Kuid sageli tulevad uued ettevõtjad meilt nõu küsima finantseerimise eelduseks oleva äriplaani ja rahavoogude koostamise kohta, otsustasime selles osas abiks olla. Ühekordne nõustamine pangaspetsialisti juures ei pruugi lõplikke vastuseid anda ja alustav ettevõtja peab ise kodutööd edasi tegema. Fookuse hoidmiseks ja tervikpildi läbimõtlemiseks on abiks struktuur, milles oma äriplaani arendada. iPlanner oma dünaamilisuses oli meie hinnangul sobiv tööriist ja U-Net kanal, kuidas meie klientide see eelis käepäraselt kättesaadavaks teha.

Otsus rahastada uue iPlanneri versiooni arendusprojekti oli varasema koostöö loomulik jätk, milles nägime sobivat võimalust pakkuda klientidele edaspidi suuremat väärtust – lisada atraktiivsust meie paketile. Raske on hinnata iPlanneri osakaalu meie paketis, kuid nimetatud pakkumist võib pidada SEBi üheks viimase aja edulooks, oleme suutnud nelja aastaga kasvatada oma osakaalu alustavate ettevõtete turul 23 protsendilt 51 protsendini.

“iPlanner aitab arendada ettevõtlikku ülikooli”

Aivar Pere, Tartu Ülikooli ettevõtluskeskuse arendusjuht

Kasutan iPlannerit regulaarselt oma igapäevatöös Tartu Ülikooli ettevõtluskeskuses eelmisest aastast alates. Seda nii üliõpilaste ja magistrandide õppetöös kui ka meie poolt juhitavate arendusprojektide ja Noorte Ettevõtluskodu tegevustes.

Kiire simuleerimine, ülevaatlikkus ja selged graafikaga seotud isegenereeruvad finantsplaneerimise tabelid on minu kui konsultandi analüüsivõimet parandanud.

Hindan keskkonda väga tõhusaks. Alustav ettevõtja saab keskenduda sisule, vormi ja õiged seosed tagab iPlanner.

Kuna iPlanneri platvorm on koostööaldis, siis meie töötava ettevõtluskeskuses on selline, et õppetööna koostatava äriplaani meeskonda kutsutakse väljast vaatlejaid ja eksperte.

Praktiliselt näeb asi välja nõnda, et näiteks kursusel osalevate proviisoriõppe üliõpilaste Grete, Carmeni ja Kareli poolt moodustatud töörühmas on äriplaani nr 36 online-“vaatleja” staatuses registreeritud ka SEB Panga Tartu kontori ärikliendi nõustaja Peep Jalakas. 21. aprillil kell 12 on ta meie kursuse üliõpilaste ees Tartu ülikooli majandusteaduskonna auditooriumis ja selgitab konkreetse  “kaasatehtud” äriplaani põhjal panga vaadet ja -hinnanguid nende rühmatöös valmivale  “alustava ettevõtja äriplaanile”. See aitab osalevatel proviisoriõppe tudengitel ettevõtjatunnetust teravdada.

Kindel on, et iPlanneri abil edenevad meie üliõpilased, juhendajad ning akadeemiline õhkkond saab värskust väljastpoolt ettevõtluse ekspertide kujul. Nii arenebki ettevõtlik ülikool.