Teatavasti tühistas Harju maakohus Põhja politseiprefektuuri kriminaalosakonna korruptsioonikuritegude talituse otsuse Mutli väärteoasjas ja lõpetas aegumise tõttu väärteomenetluse. Nüüd ilmnesid Jaanus Mutli teos eriti ohtliku riikliku kuriteo tunnused: abilinnapea on aastaid lekitanud riigisaladusi. 

Jaanus Mutli oli alates 2002. aastast Põhja-Atlandi Joodikute Organisatsiooni NADO kõrgeim esindaja Eestis ning valdas muuhulgas joomise mobilisatsioonikavu ning jooksvaid statistilisi andmeid.

Spiooni tabamisele aitasid kaasa paljud lihtsad inimesed. Üks neist oli Särevere küla põllutööline Mati Liibak. “Mulle ja minu naabrimehele Väinole andis Järvamaa Joomaliidu malevkond ülesande eelmise aasta oktoobris ära juua kaks kasti viina. 30. septembril helistas aga Mutli ja käskis hoopis puid lõhkuma hakata. Kolm päeva lõhkusime, pärast olime terve kuu nii väsinud, et jaksanud viina väljagi valada.”

Eesti Olümpiakomitee referendi Urmas Kassikovi sõnul takistas äraandja kodanikukohuse täitmist ka kuulsustel. Näiteks kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu  saatis Mutli mitmeks kuuks keskmägedesse treenima. “Kindlasti annab see Veerpalule paremad šansid võita Vancouveri olümpial oma peakonkurenti Lukaš Bauerit, kes tšehhide esikoha nimel tublisti pingutas,” usub Kassikov. ”Aga ühe mehe võit, pealegi nii tähtsusetul alal nagu murdmaasuusatamine, ei kaalu mingil juhul üles üldrahvalikku katarsist, mille oleks andnud kogu rahva, kaasa arvatud rinnalapsed ja vanurid, ühise pingutusega saadud esikoht kogu maailmas tuntud tegevuses.”

Kapo esialgse hinnangu kohaselt jäi igal eestlasel Mutli õõnestustegevuse tõttu joomata 0,7 liitrit puhast alkoholi aastas. See oleks taganud kindla võidu tšehhide üle. 

Kaitseväe üksiku joodikute pataljoni komandöri Einar Soo sõnul nõrgendab Mutli süü läbi vähenenud alkoholitarbimine ka Eesti kaitsevõimet: “Purjuspäi on kergem lahingustressi taluda. Ja kui sõdur tuigub ning muidu ettearvamatuid liigutusi teeb, on vaenlasel talle raskem pihta saada.” Soo sõnul on Eesti nüüd tšehhidele heaks märklauaks, eriti kui keegi peaks veel julgema vabadussamba kvaliteedi kohta kriitiliselt sõna võtta. 

“Mutli on lihtsalt edev,” arvab tema sõber ja naaber, kinnisvaraarendaja Magnus Lebedev. “Mees lootis, et kui ta riigireetmise eest vangi pannakse, siis tehakse temast sama ilus film nagu Herman Simmist.”