“Lihtsalt on nii, et reeglina ei tulda Jumala juurde, kui elus on kõik korras.” Pastor Stasi (32) lapsepõlv möödus Koplis, 13aastaselt kaotas ta isa – joomasurm. Kui Stas oli 15, leidis ta Jumala.


Kõigepealt avastas enda jaoks metodisti kiriku (Narva maanteel, valge, kaldus torniga), aga seejärel, 2002. aastal, avas koos narkootikumidest võitu saanud Jaaniga Taassünni koguduse.


“Meie eesmärk on aidata inimestel jalule tõusta,” ütleb Stas. “Kirjanduse hulgas, mida me koguduse liikmete seas jaotame, on ka tulevastele ärimeestele mõeldud raamatuid.”


Selle koguduse teened: Eestis tegutseb praegu kaks sõltlaste rehabilitatsioonikeskust ja päästetud on 54 narkomaani. Taassünni kogudusel on umbes 80 liiget. Ja nende vahel on sõlmitud juba 10 abielu.


Kogudust tutvustavas bukletis on öeldud: “Me abistame alkoholi-, narkootikumide ja muudes sõltuvustes olevatel inimestel rehabiliteeruda ja taastuda. Me viime sõltuvusest vabanemiseks läbi vabatahtlikke ja tasuta üheksakuulisi rehabilitatsioonikursusi, mis lähtuvad Piibli väärtustest.” Ja veidi edasi: “Keskuses on alustatud remonti, kuid kuna meil puuduvad võimalused seda lõpetada, palume meid toetada või anda oma panus keskuse arendamisse ja sealsete elamistingimuste parandamisse.”


Pastor Stasi sõnul tegutseb kogudus vabatahtlike annetuste najal. Muide, seesama “kala” maksab 15–100 krooni (sõltuvalt suurusest ja värvist) – kuigi see sümbol pagasiruumi kaanel ei tähenda sugugi alati, et auto juht oleks seotud just selle kogudusega. Kala on Kristuse sümbol. Taassünni koguduse inimesed kaunistavad oma autosid kala kujutisega millegipärast lihtsalt meelsamini.


“Narkomaan. See ei ole raske üksnes temale. See on raske tervele ühiskonnale. Narkomaanil puudub teadlikkus. Narkomaan ei tunne vastutust. Ta kahjustab ennast, oma lähedasi, ühiskonda. Pärast satub vanglasse ja ühiskond peab jälle tema eest maksma,” räägib Stas. “Me püüame neid sellest välja tirida. Kusjuures meie koguduse liikmete seas on näiteks ka ärimehi ja isegi politseinikke.”


Sel ajal, kui Kajas käis arutelu teemal “Kui lähedane on meile Jumal”, istus endise kino trepil ilmsete sõltuvuse tunnustega meesterahvas, kellel oli Jumala juurde jõudmisest vaid paar sammu puudu.


Temast meeter maad eemal seisis lapsevankrit kiigutades noor mamma. Ja ärgitas elukaaslast valjuhäälselt: “Tõuse üles ja mine kirikusse.”


Rehabilitatsioonitalu avamise idee tõi usklik Jaan kaasa Venemaalt, kus ta viibis narkosõltuvuse ravil. Olles rajanud Eestis kaks keskust, asusid Jaan ja Stas ehitama rehabilitatsioonikeskust Lätis.


Stasi auto pagasiruumi kaanel on kala, kuid tal on kavas sinna panna teine märk. Ta tahab kaunistada oma auto lihtsa kirjaga: “Jeesus armastab teid”.