“Nad panid siinsamas akende all Kaidalovi jõuga tahaistme peale. See jäi meelde selle pärast, et see oli jõhker,” kinnitab sündmust näinud kaltsupoe perenaine Tiiu Teder. Kui sugulased laiba kohtumeedikutelt kätte said, süvenesid kahtlused veel. “Ta peksti surnuks. Selles pole kahtlust,” usub kadunukese onu Kalev Luik.

See, kuidas kohalik uurimisaparaat Valga Politseiprefektuuri näol lugu menetles, teeb tunnistajad hoopis ärevaks. “Tegelikult toimus kõnealune intsident esmaspäeval ja Kaidalov leiti surnuna kolmapäeva õhtul,” teatas Valga prefekt Raimond Träss kolm nädalat hiljem Eesti Päevalehes.

Ei jää muud seletust kui otepäälasi tabanud massihallutsinatsioon, sest Ekspress leidis vähemalt viis tunnistajat, kes nägid Vova autosse toppimist 24 tundi enne laiba leidmist.

Huvitavaim tunnistaja on siiski keskealine Otepää mees, kes võttis pangaautomaadist raha ja nägi intsidenti pealt. Konto väljavõttel seisab mustvalgel daatum: 9. september kell 16.25. Kui aga meest pinnida, selgub, et raha võttis ta automaadist ka päev varem ning kummal korral intsident juhtus, pole ta enam kindel.

Ootamatu tandem

“Kui oleks teadnud, et see on Vova surmasõit, oleks järele sõitnud,” räägib Tiiu Teder, kes usub, et mees tapeti. Kadunukese sõidutamine ei tee samas autos olnud meestest veel automaatselt tapjaid, kuid see, mis juhtus Kaidaloviga pärast seda, kui ta Otepää südalinnas silmapiirilt kadus, on mõistatuse võti.

On fakt, et politseinik ja metsaärimees panid Kaidalovi autosse. Mis päeval see toimus ja kui vägivaldne intsident oli, on lahtine. On fakt, et Vladimiri kangestunud keha leiti teepervelt kolmapäeva õhtul. Kusjuures tema rahakott oli alles ning kadunukese veres talle mitteomaselt alkohol puudus.

Prefekti sõnul polnud neile üllatus, et Ain Koskora suhtles metsavargustega seostatud Antiga. “Politsei sisekontroll uuris seda juba suvel, kuid ei leidnud meeste omavahelises lävimises midagi seadusevastast,” selgitas Träss.

Saekaatri permehe Tikkari oma seletuse järgi kutsus politseinik Kaidalovi autosse, sest tahtis talle oma katuseehitusel tööd pakkuda. Tikkar möönab, et mõlemad mehed olid alkoholi pruukinud ning Kaidalov oli juba varasemast räsitud välimusega. Tema väitel sõideti kolmekesi maksimaalselt sada meetrit päästeteenistuse majani, kus Kaidalov autost teadmata suunas lahkus. Edasi sõitis ta oma firma garaaži juurde ja jättis purjus nooremkonstaabel Koskora autosse magama. Kõik see toimus tema sõnul esmaspäeval ehk kaks päeva enne Vova surma.

Mõlemal mehel on järgmiseks pärastlõunaks olemas ka alibi. Otepää juhtivkonstaabel Aivar Pärli väitel täitis Koskora teisipäeva pärastlõunal kell 15.30 tööülesannet ja Tikkar viibis oma sõnul kodus, Otepäält 13 kilomeetrit eemal. Lisaks leidis Otepää politsei paar tunnistajat, kes nägid Kaidalovit veel kolmapäeva hommikul elusana.

Lõpuks selgub veel üks üllatav detail kadunud Kaidalovi kohta. Piltlikult öelda kaltsude asemel võinuks ta käia disaineririietes ning sõita limusiiniga, sest juba 1996. aastal tagastati tema perele omandireformi raames Otepää looduspargi lähistel 105hektariline talumaa. Juba enne tagastamist tegi Vova krundil röövraiet, millega jäi ka vahele. Ilmselt läks teenistus kõrist alla, sest elu lõpuni nägi ta näguripäevi ning ööbis lahkete inimeste pool.

Kukkus oma jalalt surnuks

Hoopis kahtlaseks peavad omaksed aga neile antud esialgset surmatõendit, milles kohtuekspert väidab, et kadunule sai saatuslikuks peatrauma, mille põhjustas kukkumine omalt jalalt! Et tõde fikseerida, tegid sugulased laibast enne sängitamist põhjaliku videoülesvõtte, kus nende meelest on näha nii murtud kael kui ka värsked peksmisjäljed.

Septembri lõpus suunas prokuratuur surma uurimise keskkriminaalpolitseile. “Selleks, et ära hoida vale arvamuse tekkimist, et äkki keegi midagi kusagil mätsib, oli üks põhjus,” põhjendab uurimisalluvuse muutmist Valga vanemprokurör Küllike Taits. “Kuna see oli “pime” raske tapmine, siis selliseid keskkriminaalpolitsei tihti uuribki. Seal ei ole midagi erilist.”

“Kohtuekspertiisi lõplikku tulemust näinud uurija ütles mulle – nüüdseks uurime me mõrva!” vahendab Vovast aastate eest lahutanud abikaasa Liivi Parik. “Seda ei saa lugeda isegi juhuslikult juhtunud tapmiseks.”

Keskkripo ametlik seisukoht jätab siiski otsad lahti. “Ekspertiisiakt ei välista surma saabumist vägivaldsetel asjaoludel,” nendib uurija Ain Balder. “Akti sisust uurimise huvides rohkem rääkida ei saa,” tõdeb äsja uurimistähtaega 10. jaanuarini pikendanud uurija.

Mõrvaversiooni valguses tuleb teravdatud pilguga vaadelda ka kohaliku politsei varasemat juurdlust. “Ma ei saa üldse aru, mida nad seal uurinud on,” kritiseerib eksabikaasa kohalike korravalvurite venitamist. Ehkki Koskorat pole ametlikult üle kuulatud või veel vähem talle süüdistust esitatud, kirjutas nooremkonstaabel siiski juba 17. septembril lahkumisavalduse.

Minek polnud nii vabatahtlik, kui see paberil vormistati. “Koskora töölt äramineku põhjus ei ole üldse seotud Kaidalovi juhtumiga,” selgitab juhtivkonstaabel Pärli kohalikus Lõunalehes. “Meie poolt on tuvastatud, et Koskora viibis Otepää kesklinnas alkoholijoobes. See on põhjus.” Selline reaktsioon on seda üllatavam, et kui Otepää vanemkonstaabel Leonid Liivamägi sõitis tänavu suvel sisse vallavalitsuse autole ja põgenes sündmuskohalt, pääses ta kõigest noomitusega.

Ekspolitseinik sõidutab tingimisi karistatut

Ametlikult firma Modelix Puit omanikuna esinenud 36aastane Anti Tikkar on mees, kelle sõpraderingi kuulub mitu kohalikku korravalvurit. Peale Koskora lävis ta tihti Palupera vanemkonstaabli Toomas Kikase ja Otepää kriminaalmenetluse konstaabli Olav Sepaga.

Kohalikele torkas silma, et pärast politseimundri varna riputamist sõitis Koskora ringi Tikkarile kuuluva musta Seat Toledoga. “Ta ei ole autojuht. Ta on küll aidanud mul liikuda, kuna endal mul hetkel juhtimisõigus puudub,” täpsustab Tikkar. Koskora mobiil on juba mitu nädalat välja lükatud.

Varem vanglakaristust kandnud ning veel 2000. aastal ebaseadusliku lahingrelva hoidmise ja omamise eest trahvi saanud Tikkarit seostatakse ka vähemalt kuue autoavariiga. Nende hulgas on väidetavalt autoga rongi ette sattumine koos Otepää konstaabli Sepaga. Tikkari sõnul on see täielik vale. “Rongi ette sõideti küll mulle kunagi kuulunud autoga, aga ei sõitnud ei mina ega Olav,” annab Tikkar aru. Ametlikult kannab ta praegu seitsmekuulist tingimisi karistust joobes juhtimise eest, mille Valga maakohus määras tänavu augustis. Kriminaalhooldaja Marina Dorbeki sõnul on ta kokkulepetest seni kinni pidanud.

Allilma pikk käsi

Häält tasandades nimetavad kohalikud Tikkarit “linnuvabriku” meheks, viidates kurikuulsale eestikeelsele allilmarühmale. "Kanakasvatusega ma ei tegele. Ma ei oska selle kohta midagi öelda," naerab Tikkar.

Kahtlustatakse, et Tikkari firma varjus, mis pealtnäha vireles, aeti valgustkartvat äri. Intrigeerivatele seostele viitab tema partner Sven Viidas. Sama 40aastase härra nimi esineb selliste firmade nagu Multigrupi AS ja AS TLT Transport (varasema nimega AS Strongar) juhatuses. Need on ettevõtted, millega seostati omal ajal allilmasidemetega ärimehi Meelis Laod ja Kalev Kurge.

Sven Viidase nimi kõlas ka kurikuulsa 1993. aastal toimunud Neste tankla tulevahetuse kontekstis, kus tollane allilm klaaris omavahelisi arveid. Praeguse teabebüroo omaniku Koit Pikaro meenutusel kontrolliti toona ühe versioonina, kas laskmise organiseeris Viidas. Mees redutas pool aastat Saksamaal. Tõendeid tema vastu ei leitud.

Umbes samal ajal, kui Kaidalov oma kurva lõpu leidis, lõpetas Otepää külje all tegevuse ka Modelix Puit. "Äris on ikka nii, et keegi võidab, keegi kaotab," toob Tikkar majandusraskused lõpetamise põhjuseks. Tikkar jäi töölistele alatihti palka võlgu ning ekstöötaja Väino Lomp võitis firmat koguni töövaidluskomisjonis. Talle välja mõistetud 14 000 krooni on Lomp näinud sama palju kui oma kõrvu. “Ta on nii libe poiss. Mitte ühte sõna ka ei tohi temast uskuda. Ma pole sihukest enne näinud,” kirjeldab Lomp oma endist tööandjat, kes figureerib ka Hansa Inkasso mustas nimekirjas.

  

Pimeda metsaäri ohvrid

Kohalikud kahtlustavad, et Otepää politsei vaatas aastaid metsavaraste tegudele läbi sõrmede. Tänavu sügisel toimus kolm salapärast surma, mida seostatakse röövraidega.
Kui uskuda lihtrahvast, elas pealtnäha idülliline suusapealinn viimased aastad nagu Chicago kõige hullema keeluseaduse päevil. Ainult et viinavedajate asemel tundsid end karistamatult metsaärikad. Mis veel hullem – kannatajad ei usalda võmme, sest kardetakse, et seadusesilmad astuvad hoopis pättidega ühte jalga.

Sosinal – ning pahatihti anonüümselt – räägitakse uskumatuna tunduvaid legende. Kord rullitakse söakal maaomanikul hoiatuseks mootorrattaga üle jalgade või lüüakse metsavahil ribid sisse. Teisal pääseb juhiloata metsaärikas avariist puhta nahaga. Või tõmbab kahtlane ärimees koos võmmiga rahva silme all õnnetu autosse ning hiljem leitakse ta kraavist surnult. Metsaomanik lämbub kaevus, nurgaadvokaat lendab õhku, kaltsakast saab üleöö firmaomanik…

Episoode on liiga palju, et kõik vaid klatšimooride fantaasia arvele kirjutada. Miski provintsipolitseis paistab mäda. Teisipäeval teatas kaitsepolitsei, et oktoobris Otepääl endise politseiniku Toivo Venderi põues plahvatanud lõhkekeha oli ründegranaat. “Hetkel ei ole veel üheselt selge, miks Venderil granaat kaasas oli ning kas see plahvatas tema tahtest olenemata või mitte,” kommenteerib komissar Henno Kuurmann pooleliolevat juurdlust.

Mitmed peavad omanimelist õigusbürood juhtinud Venderi hukkumist vahejuhtumiks järjest verisemaks muutuvas salametsaäris. Kapo ei välista aga ka muid versioone. 44aastane eksvõmm tegeles kuuldavasti muredega, millest Otepää politsei ramm üle ei käinud või mille kohta ametlikku avaldust teha ei soovitud. Väidetavalt valdas ta teavet metsavarguste kohta, mis kohaliku politsei menetluses miskipärast sumbusid. Kas põhjus on väikese koha infomüra, laiskus, kuriteoprotsendi kunstlik all hoidmine või korruptsioon, on terav küsimus, millele keegi vastata ei julge.

“Ta tõepoolest valdas informatsiooni, kes Lõuna-Eestis sooritavad metsavargusi,” nendib ekskomissar ja Venderi kunagine võitluskaaslane Koit Pikaro. Ta ei soovi üksikasjusse laskuda, aga kinnitab, et kindlasti polnud Vender seotud metsavarguste hämara poolega. Kaitsepolitsei möönab, et mõned tunnid enne surma kohtus Vender nende töötajaga, aga eriteenistusele omaselt ei paljasta, kas jutt käis kohaliku politsei väidetavalt passiivsest suhtumisest musta metsaärisse või muust.

Valga prefektuuri pressiesindaja Vahur Ilumets peab selliseid spekulatsioone asjatuks. Kõiki suuremaid metsavargusi uurib Valga politseis vastav metsagrupp. Mullu algatatud kuuest metsavarguseasjast on kolm lahendatud, kaks peatatud ja üks lõpetatud kuriteo koosseisu puudumise tõttu. Sel aastal menetletud üks metsavargus lahendati. "Ei saa rääkida Otepää politsei läbi sõrmede vaatamisest, siis peab süüdistama kogu Valga prefektuuri," ei usu Ilumets probleemi.

Organiseeritud kuritegevus osaleb ammu tulutoovas mustas metsaäris. Tööriistadeks on tankistid ja vahemehed. Pimeda metsaäri ohvriks loetakse ka 21. septembril Helme vallast Kirikukülast leitud 58aastast Jaan Sumbergi. Surnu oli oma koduõue kaevus ilmsete vägivalla tunnustega. Kümmekond päeva varem leiti põlluservast Vladimir Kaidalovi laip, keda nähti viimati elusana koos kohaliku hämara puiduärimehega. On ilmselt liialdus väita, et need surmad on seotud, aga kõigil neil paistavad puutepunktid tumeda puiduäriga.

Mihkel Kärmas