Ka uurimuse läbi viinud Soome Turu ülikooli teadlased olid tulemusest üllatunud - seni usuti, et vanemas eas laste saamine vähendab just ema vastupidavust nii võimalikele sünnitraumadele kui ka laste üleskasvatamisel.

Uurimuse käigus vaatlesid Soome uurijad Põhja-Skandinaavias elanud saamide populatsiooni 17.-19. sajandini. Valiti just see rühm, sest saamid elasid isoleeritult ning meditsiini kättesaadavus piirkonnas oli kehv - see aga tähendas uurijatele olulist "looduslikku suremust". Keskenduti naistele ning sünnitamise eale - viimase lapse sünnitamise iga oli eriti tähenduslik.

Uurija Samuli Helle tunnistas pärast tulemuste selgumist BBC Newsile, et sünnitaja vanuse ja tema eluea pikkuse vahel võib tõesti olla seos. "Võime sünnitada laps veel suhteliselt küpses eas võib olla märk sellest, et naine on hästi varustatud ka pikemaks eluks," edastab BBC.

Briti naiste keskmine iga sünnitamisel on 30, lisab BBC. Ent toob uurimuse kontekstis ära näiteks peaminister Tony Blairi abikaasa Cherie Blairi, kes oli juba 45, kui sünnitas pere neljanda lapse Leo.