Nii võisid mõelda miljonid emad - ja nende väikesed tütred - maailmas, kui hiljutiselt Madridi moenädalalt jõudis nendeni sõnum: sa võid olla küll ülirikas, aga mitte ülikõhn.

Teine pool sellest maailma paisatud teatest süütas lootuseleegi paljude teismeliste tüdrukute pisikestes peades: nende iidoliks olevad supermodellid muutuvad nüüd rohkem nendesarnaseks. Või, kui soovite, nad ise jõuavad oma eeskujudele nüüd natu-natukenegi ligemale. 

Praegu on ebaloomulikult kondiste - mõnel pool moeringkondades arvatakse koguni, et nii kõhnasid tüdrukuid pole lavalaudadel varem nähtudki kui praegu - modellide kontsentratsioon viinud selleni, et Hispaania otsustas Madridis lavale lasta ainult need tüdrukud, kelle kehamassiindeks on vähemalt 18. Kehamassiindeks saadakse, kui kehakaal jagada pikkuse ruuduga. Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel jääb ideaalne kehamassiindeks 18,5 ja 24,9 vahele. Madridis oli kehamassiindeksi arvutamise tulemus üsna hull - lavale ei pääsenud vähemalt kolmandik modellidest...

Loomulikult tekitas säärane skandaalne otsus pahameelelaine. Disainerid, kes olid arvestanud oma modellidega, pidid ülilühikese aja jooksul leidma uued, sest varem välja valitud - üllatus-üllatus - korraga lavale minna ei tohtinud.

Milleks kõik need sanktsioonid? Ja just nüüd? Sellepärast, et augustis leidis aset kurb ja vapustav sündmus: pärast ühel šõul lavalaudadelt lahkumist kukkus kokku ja suri Uruguay üks tuntumaid modelle, kõigest 22aastane Luisel Ramos. Ta oli viimased kolm kuud toitunud ainult toorsalatist. Surres avastati tal südamepuudulikkus.

"Tõsi? Ma ei olnud sellest kuulnudki..." on ebameeldivalt üllatatud Eesti tuntuim modell Carmen Kass. "Selge, et see on suur tragöödia," kogub ta end kiiresti. Ent mis puutub Madridis kehtestatud lavakeeldu alakaalulistele, siis seda peab Eesti modell number üks pseudoprobleemiks: "Ma olen vastanud mitmetele välismaa telekanalitele samamoodi: teoreetiliselt on naeruväärne pöörata tähelepanu nii väiksele probleemile. Kui maailmas käivad sõjad, Aafrikas ei ole inimestel süüa, nad nälgivad..." Samamoodi võiks Kassi arvates võtta ette jalgpallurid, kes on paljude poiste ja tüdrukute iidolid.

"Anorektikuid on modellide seas 0,4 protsenti, kui võtta ühe Saksa arsti andmed. See arv on liiga väike, et sellest rahvusvahelist probleemi tekitada?"

Kass ei tea enda tutvusringkonnas olevat ühtki anoreksiat põdevat tippmodelli.

Kuna modellide puhul pole kaal seni midagi määranud, siis ei ole kaalu kohta andmeid ka nende ankeedis. Ka paljud modellide esindajad-agentuurid ei tea, palju nende esindatav kaalub. 179 sentimeetri pikkuse Kassi kaaluks ütleb internet 51,7 kilogrammi. Kehamassiindeks oleks sellisel juhul 16, ja kui tõesti-tõesti peaks midagi kardinaalset juhtuma ka ülejäänud moemaailma otsustes... saaks Kass samuti keelu lavale minna.

Kuigi Eesti agentuuride Baltic Models, Eesti Modelliagentuur ja MJ-Models edukamaid tüdrukuid Madridi keeld teadaolevalt e i puudutanud, on võimalus, et avalikkuse surve all on sunnitud lavakeelu kehtestama ka teised maailma suurlinnad. Eva-Kristina Mill agentuurist Baltic Models ütleb, et Madridi juhtumist jäid nad kõrvale: "Claudia oli Londonis ja läks sealt edasi Milanosse. Carmen on samuti Milanos." Küll aga ütleb ta: "Räägitakse küll, et hoopis järgmisel Milano moenädalal veebruaris võib kehtida sama keeld."

Kass: "Juba see viis, kuidas modelle füüsiliselt kaaluti, oli ebasobilik. Toodi kohale kaal ja arst. Et seda teha, peaks enne asjad täpselt läbi mõtlema, kuidas kaalumist läbi viia." Loomulikult tekitasid Madridi järsud sanktsioonid pahameelelaine ka modellides. Nüüd levib see juba nagu katk kõigi moega seotud inimeste seas. 

Kas peale Carmen Kassi võib suurtest moešõudest eemale jäämine ähvardada ka Tiiu Kuiki? Aga end alles tõestavaid modelle, nagu Claudia Meriküla, Carolina Bergstein, Olga Serova ja Anett Griffel? Mis saab siis, kui keeld kehtestatakse ka mujal?

"Kehtestatakse, siis kehtestatakse, pole probleemi," arvab Kass, kes omab Eestis ka agentuuri Baltic Models. "Ma ei usu, et see midagi muudaks. Pigem tuleks võtta igale modellile näiteks kuuks ajaks inimene kaasa - juhul, kui nad tõesti peaksid varjama anoreksiat -, siis saaks õige tulemuse. Meie ühiskonna probleem pole mitte liiga peenikesed, vaid liiga paksud inimesed," arvab ta.    

Katrin Rannaväli Eesti Modelliagentuurist (EMA) rõhutab, et kaalul ei ole modellide puhul mingit tähtsust. "Näiteks Anett on alati olnud peenike tüdruk. Ma ei tea, palju ta kaalub. Aga tema ema on samasugune, see on geenides. Ma arvan, et see on mööduv nähtus," usub Rannaväli, et Madridist kaugemale ootamatult fookusse kerkinud teema ei ulatugi.

"Üksikuid anoreksia keisse kindlasti on. Aga see ei saa olla noorte tüdrukute ainuke mõjutaja." Rannaväli kinnitab, et EMAs pole anoreksia juhtumeid ette tulnud.

"Ma olen võtnud pärast Madridi moenädalat ühendust agentuuridega välismaal. Nad ütlevad, et hoopis puusaümbermõõt on määrav. See ei tohi olla alla 90 sentimeetri."

Kui võtta arvesse puusaümbermõõt, siis jäävad Eesti edukamatest tüdrukutest selle nn kriitilise 90 sentimeetri piiri taha nii Carmen (86 cm), Olga (88 cm) kui ka Anett (89 cm). Tiiu (90 cm), Carolina (90 cm) ja Claudia (90 cm) on täpselt piiri peal.

Kass: "Asjad on natuke keerulisemad. Mõned on hõreda kondiga. Või kui on sama pikkusega inimesed, üks suurema, teine peenema kondiga, aga kaaluvad täpselt sama palju, siis tahes tahtmata üks on out of proportion. Üldised standardid ei kehti. Siis võiks ju küsida ka, miks need standardid kehtivad ainult modellinduses. Miks mitte poemüüja ja advokaadi puhul?" 

Enamik meil modellinduses tegutsevatest inimestest ei usu, et alakaalulised modellid saadetakse nüüdsest catwalk'ilt saali šõud vaatama - kui neil šõu jälgimiseks muidugi enam üldse tuju on. Või ka lihtsalt usinamalt ja teadlikumalt sööma. 

MJ-Modelsi juht Margit Jõgger ütleb, et H i spaania turg on teisejärguline ja üle hinnata sealset keeldu ei tohiks. "Hispaanias dikteerib riik. Ja teate, miks? Sest tema maksab kinni kõik kohalikud šõud. Sealt see jaburus tekkiski. Aga inimesed ei ole ju loomad, kes pannakse kaalu peale, enne kui nad lavale lastakse. Ükski endast lugupidav agentuur ei suhestu sellega."

Uruguay tüdruku juhtumit kommenteerib Jõgger nii: "Ma pole küll arst, aga minu meelest pole südamepuudulikkus anoreksia. Keegi ei oska öelda, mis selle tegelikult tingis." Ja lisab, et "muidugi ei ole kondiklibud ilusad vaadata. Kui lava peal käib nii-öelda poolsurm. Aga kust need eriti peenikesed modellid tulevad? Disainerid dikteerivad. Nemad valivad, millised modellid nad võtavad."

Kas praegu on moes eriti peenikesed modellid?

"Sugugi mitte. Ma olen ise hetkel Milanos. Maast oleneb kõik. Igal maal on omad ideaalid." Vastuoluline, aga just "Ameerikas valitakse modellideks kõige tervemana paistvad inimesed".

Vahendas Birgit Püve.