Killavoor kulges rõõmsalt Järvamaal Müüsleri külas asuva Kilplala teemapargi peaväravani, kuid sealt õnnestus sisse nihverdada vaid ühel autol. Teise masina haagisekonks kündis nii visalt künklikku maad, et mehed rükkisid treileri lõpuks käsitsi kohale nagu tõelised kilplased kunagi.

Üksteist kilplaste puukuju nikerdasid vigursaagijad puunottidest Jäneda lillepäevade aegu.

Ent kujude saabumist tuli tervitama ka palju ehtsaid kilplasi. Seda näitas Kilplala perenaise Helena Siiroja kaelas rippuv roosa mõõduvorst.

Nimelt teinud ühe muistendi järgi kilplased kord nii pika vorsti, et see ei mahtunud ühtegi potti keema. Keeranud siis kilplane vorsti kolm korda ümber pea, lõiganud katki ja saanudki paraja jupi. Nii tekkiski kilplase mõõt. "Meie mõõduvorst läheb kaks korda ümber pea," seletab Siiroja. Kel ulatub täpselt, on ehtne kilplane. Aga eks mõnel jääb pisut puudu ja mõni on kilplane ülearugi.

Friedrich Reinhold Kreutzwaldi vana kilplaste-raamatu järgi elasid kilplased "kaugel Uppakallo Kalkunimaal". Seega ongi Helena Siiroja tõlgenduses Kilplala jaoks õige koht just Müüsleri, millest 15 kilomeetri kaugusel asus kunagi Ubakalu küla, mis 1840. aastal liideti Koigi mõisaga. "Võibolla oleks Koigi olnud veel õigem koht, aga meie tulime esimesena selle mõtte peale," tähendab ta.

Jaanipäevaks loodavad kilplased katuse alla saada nõukoja, mil pole ust ega aknaid. Veel rohkem peaks Kilplala valmis saama aga 6. augustiks, kui seal toimuvad Baltimaade parimate kepphobustel ratsutajate võistlused.