Kõige kummalisem osa on seotud osaühinguga Cellarius, mis peab hästituntud Revalia Tantsukooli. Firma omanik on keskerakondlane Lasnamäe linnaosa vanem Kalle Klandorf. Tegevjuht aga tema abikaasa Merle Klandorf.

Päev enne Kohukese reklaamplakatite ilmumist Tallinna putkadele tegid Klandorfid ühe rahaülekande. Nad maksid 354 000 krooni reklaamibüroo Idea AD pangaarvele.

Idea AD on Keskerakonna staažikas reklaamikampaaniate korraldaja. Selles büroos valmis ka kuulus Kohukese reklaam.

Kriminaalasja materjalidest selgub, et kaitsepolitsei kuulas Idea juhi ja aktsionäri Mark Eikneri ülekande asjus üle. Eikner vastas, et tegemist on ausalt teenitud rahaga. Tema firma on nõustanud Cellariust tantsuvõistluste korraldamise osas.

Idea AD koguarve Klandorfidele selle nõu eest oli koguni üle 700 000 krooni. Tantsuperekond maksiski selle ära Kohukese viiendal kampaaniapäeval, 5. oktoobril 2005.

Hoolimata summa suurusest ei sõlminud Eikner ja Klandorfid nõustamise kohta kirjalikku lepingut. Eikner põhjendas seda valdkonna keerulisusega. Üldse ajab tema firma omaniku jutu järgi pooltel juhtudel asju pabereid vormistamata.

Ekspress võttis äriregistrist välja Cellariuse majandusaasta arauande ja leidis sealt mitu omapärast detaili. Klandorfide firma kulud moodustasid 2005. aastal ligi 1,4 miljonit krooni. Eiknerile tehtud makse moodustas seega poole ettevõtte kuludest!

Aruandest pole ühtegi 708 000 kroonist väljaminekut reklaami või nõustamise tarbeks. Sellele kõige lähem nimetus on "Muud tegevuskulud", aga selle maht on vaid 622 000 krooni.

Miks kaitsepolitsei Klandorfide rahaülekannete peale erutus? Ehk kahtlustasid uurijad, et tantsukooli kaudu tasuski Keskerakond salaja Kohukese reklaamide eest?

Kui selline uurimisversioon oli, siis kukkus see kolinal läbi. Raamatupidamise dokumentide kohaselt maksis Ideale hoopis kohukesetootja AS Kohuke ise, mis kuulub osaliselt suurärimees Oliver Kruudale. Ülekanded toimusid alles pärast seda, kui Riigikogu korruptsioonikomisjon oli palunud riigiprokuratuuril asja uurida. Kohukese juhatuse liikme Margus Kanguri sõnul oli tegemist juhusliku kokkulangevusega.

Viimane 450 000 krooni maksti ära alles tänavu märtsis.

Keskerakond teatas K-Kohukese reklaamide ülespaneku järel, et nendel pole selle kampaaniaga vähimatki pistmist.

Kriminaalasja lõpetamise määrusest selgub nüanss, et üks päev enne reklaamikampaania algust toimus Idea ja Keskerakonna esindajate koosolek Keskerakonna kontoris.

Idea juht Mark Eikner tähistas seda oma arvutis "Kohukese koosolek, 9.30-10.30". Ülekuulamisel selgitas Eikner, et eesmärk oli Keskerakonna informeerimine kampaaniast. Oli arvata, et meedia sellele reageerib, ja Idea tahtis Keskerakonnaga häid suhteid hoida.

Keskerakonna peasekretäri Kadri Musta ütluste kohaselt võisid Eikneril sel kohtumisel kaasas olla K-mehikese joonised.

Kaitsepolitsei uurimise käigus tuli välja, et Keskerakond on pidevalt Ideale võlgu. Eikner kurtis ülekuulamisel, et tal pole teist valikut kui aktsepteerida maksete hilinemist, kuna nad soovivad jätkuvalt Keskerakonnaga koostö ; ; ; ; ; ; ;öd teha.

Seoses kriminaalasjaga kuulati tunnistajana kaitsepolitseis üle ka Keskerakonna esimees Edgar Savisaar.

Savisaar väitis, et tema sai K-kohukese kampaaniast esimest korda teada, nähes rohelisi plakateid linna peal. Partei juhtide vahel ilmselt info ei liigu!

Reklaamikampaania ise jättis Savisaare suhteliselt ükskõikseks.

Kadri Must on kriminaalasja materjalide järgi seisukohal, et ükski inimene ei läinud Keskerakonna poolt hääletama sellepärast, et nägi tänavatel Kohukese plakatit.

Uurimine ei tõestanud, et Keskerakond oleks saanud teadlikult ebaseadusliku annetuse.

Aga kes on siis autor?

Tunnistaja Oliver Kruuda sõnade kohaselt oli K-Kohuke tema välkidee.

Tema jaoks oli oluline leida toode, millele oleks võimalik peale tõmmata sajaprotsendiline meedia tähelepanu. Seetõttu kasutasidki nad teadlikult ära Keskerakonna rohelist värvi ja tunnuslauseid. Keskerakond oli sellega lahkesti nõus.

Puudub õigusnorm, mis oleks kohustanud Keskerakonda reklaami eksponeerimist takistama. Erakonnaseadus ei ütle, mida teha, kui annetus tehakse teenuse kujul, mida ei ole võimalik tagastada.

Keskerakond ei teinudki midagi. Kõike seda kokku võttes ei leidnud tuvastamist ka kuritegu.

Kes arveldasid?

  • 29. september 2005 AS Idea AD saadab OÜ Cellariusele kolm arvet kogusummas 708 000 krooni.
  • 30. september 2005 Cellarius maksab Idea AD-le 354 000 krooni.
    Idea esitab AS Kohukesele arve 1 300 000 krooni.
  • 1. oktoober 2005 Algab K-Kohukese reklaamikampaania.
  • 5. oktoober 2005 Cellarius maksab Ideale 354 000 krooni.
  • 30. november 2005 Idea esitab Kohukesele uue arve 1,320 miljoni krooni peale. Eelmised arved on tühistatud.
  • 15. detsember 2005 Kohuke maksab Ideale 550 000 krooni.
  • 16. detsember 2005 Kohuke maksab Ideale 110 000 krooni.
  • 29. detsember 2005 Kohuke maksab Ideale 208 000 krooni.
  • 7. märts 2006 Kohuke maksab Ideale 452 000 krooni.

    Allikas: Kriminaalasja lõpetamise määrus.