Koerakoolitaja Sirje Vets rääkis, et rõhutab koolitustel alati inimestele: kunagi ei saa öelda "iial". "Loom on loom. Kuigi näiteks tean, et minu koerad on peaaegu absoluutalluvuses."

SL Õhtuleht kirjutas kolmapäeval, kuidas seitse tiibeti mastfifi puresid 11-aastast Rasmust, samas kui koeraomanik Urve jõuetult seda pealt vaatas.

"Selles tõus on palju dominantseid loomi," selgitas Vets. "Toimub ikkagi see, et need, kes võtavad koerad, ei tee selgeks, mis nad nendega tegema peavad. Põhimõtteliselt on mul olukord olnud, kus inimene ütles, et võttis koera, nüüd teeb seda ja teist. Kui olin temaga tund aega rääkinud, ütles ta, et kui oleks seda kõike ennem teadnud. poleks üldse koera võtnud."

Vetsi sõnul peab omanik esimese kahe aasta jooksul pühendama palju aega koerale, et too oleks ühiskonnakõlbulik. "Omanik on vastutav," rõhutas spetsialist.

Mihkel Rauda huvitas, kas koeral on tapjainstinkt.

"Selliseid legende on, et põrandaaluseid võitlusi peetakse," arutles Vets. "Kuid need toimuvad teiste koeradega. Aga koera annab tapjaks koolitada, ta on tugev relv. Kui relva kandmise eest küsitakse luba, siis koertega oleks ka väga oluline, et oleks mingi eelnev koolitus."

Vetsi sõnul peaks inimesi koerte osas rohkem harima.

"Kui võtta tagasi Nõukogude aega, siis inimesed pidid ootama paar-kolm aastat kutsikat. Nad pidid läbima spetsiaalse programmi ja kui kutsikad sündisid, siis omanik pidi hoolikalt uurima kas inimene on kõlbulik koera eest hoolitsemiseks."

Koerakoolitaja väitel on Hispaanias selline olukord, et inimesed peavad saama tunnistuse, et nad võivad üldse selle koeraga väljas käia.

Vastates küsimusele, kas ründavale koerale on vaja määrata karistus, toonitas Vets, et koer ei ole kunagi süüdi, selle asemel tuleks vastutusele võtta omanik. Kui aga koer muutub ühiskonnale ohtlikuks, tuleks temaga kindlasti midagi ette võtta.

Vaatajate küsimused

 

Mida teha, kui koer ründab. Kas eest ära joosta?

Väga raske on üheselt öelda. See on kinni momendisituatsioonis. On momente, kus urised ja näitad hambaid, siis koer jääb vaikseks ja rahulikuks. Teinekord jooksed ära ja koer järgi ei hakka jooksma.

Millist koera võtta valvekoeraks?

G4S - turvafirma.

Koer pole mingil juhul valvekoer. Praegusel ajal, kui on piiramatud võimalused - relvad ja muu -, siis kui inimesed kuskile tahavad sisse minna, ei peata neid ükski koer.

Mida teha, kui sinu koera ründab teine koer?

Tõmmatakse tagajalgadest. Väga hea on pangetäis vett kaela. Viimane kord nägin, et oli üks aktiivne, kes ei lasknud teineteisest lahti. Siis keeras üks inimene ühte koera munanditest.