Maakohtu pressiesindaja Maire Int-Rutiku teatel on määruse aluseks Kuradi hagiavaldus, milles viimane süüdistab vastaspoolt enda au teotamises ja nime, kujutise, isiku- ja eraeluliste andmete avaldamises internetis ning muudes massiteabevahendites.

Pressiesindaja sõnul on Jumal oma blogis aadressiga taganesaatan.blogspot.com Kuradit nimetanud muuhulgas Peltsebuliks, Antikristuseks, nälkjaks ning keskerakondlaseks.

Hagiavalduse kohaselt on Jumal avanud veebilehe, millel ta avaldab järjepidevalt oma endist inglina tegutsenud alluvat halvustavaid kirjutisi.

Kohus leidis, et blogi avalikuks olek jätkab Kuradile õigusvastaselt mittevaralise kahju tekitamist, mistõttu kohtumäärus blogi sulgemise kohta jõustus viivitamatult.

Jumala advokaadi Püha Peetruse sõnul ei kujuta kostja oma blogis päriselu, vaid kasutab seda ilukirjanduse, täpsemalt Piibli loomisel abimaterjalina. "Tegemist on puhta kunstiteosega, millest igasuguste prototüüpide otsimine viib tupikusse."

Peetrus ja peaingel Gaabriel saatsid justiitsministrile ja õiguskantslerile avaliku kirja, milles avaldavad nördimust, et blogi keelamist ei ole sisuliselt põhjendatud.

"Põltsamaa maakohtu määrus, millega keelati Jumalal blogi pidamine, on täiesti haige keiss," on kirjas öeldud. "Kohus soovib tõkendit laiendada kogu maailmale (!), samas pole tehtud mingitki sisulist ekspertiisi ega esitatud pädevaid põhjendusi. Sellega on loodud ülimalt ohtlik pretsedent, mis ähvardab piirata tulevikus igasugust reaalsest elust ainest ammutanud kunstilist eneseväljendust."

Peetrus ja Gaabriel peavad "lubamatuks olukorda, kus, nagu selgunud, võib praktiliselt igaüks kohtu kaasabil takistada igasuguse kunstiteose levikut, astudes seega selgelt vastu avalikule huvile ning põhjustades loovisikule nii otsest ja mõõdetavat rahalist kui mõõdetamatut moraalset kahju.

Kaitstes sõnavabadust meenutame, et Eesti vabariigi põhiseaduse 38. paragrahvi järgi on vaba ka kunst," on kirjas öeldud.

Kohus leidis siiski, et kuigi Jumal on kahtlemata loovisik, ei saa Piiblit pidada kunstiteoseks, sest kõik tegelased esinevad selles oma õigete nimedega.

"Kirja autorite loogika alusel võiks väita, et Jeesus Kristuse prototüübi nimi oli näiteks Mati," leiab Int-Rutiku.

Jumal on kategooriliselt vastu ettepanekule Piibli tegelaste nimesid muuta. "Miks ma peaksin näiteks Jeesuse nime muutma, kui ta on mu oma poeg? Kui ma oleksin tahtnud, oleksin võinud pojale kohe Mati nimeks panna ja temast selle nime all kirjutada."

Kuradi väitel on blogis palju ekslikke väiteid, näiteks ei ole ta iial Püha Antoniust kiusatusse viinud ega Keskerakonda kuulunud. "Olin Eesti Pensionäride Erakonna juhatuse liige. Aga kui erakond otsustas enne Riigikogu valimisi ühineda Keskerakonnaga ja ühisnimekirjas eelistati mulle Jaan Kundlat, otsustasin poliitikast loobuda," selgitas Kurat.

Jumala blogis oli muuhulgas kirjas, et Kurat on otseselt vastutav inimkonna pattulangemise ja Aadama ning Eeva paradiisist pagendamise eest.

"Tore nali küll," kommenteerib seda postitust satanist Glenn Markovsky. "Ise ajab enda poolt loodud inimesed Eedeni aiast minema ja siis hakkab teist süüdistama. Väga vinge, et kohus sellel hullul enam normaalset rahvast terroriseerida ei luba. Minu usk Eesti kohtusüsteemi äraostmatusse ja aususesse tõusis igatahes 200 protsenti."

Tõkendi kohaselt ei tohi Jumal alates otsuse jõustumisest blogida seitse aastat.
Jumala sõnul on kohtuotsus ohtlik pretsendent sõnavabaduse vastu. "Keegi ei keela ju Kuradil samuti blogi pidada, et mulle avalikus sfääris vastu vaielda," leiab ta.

Kuradi väitel pole see tehniliselt võimalik. "Ma elan ju Põrgus. Aga Põrgus ei saa blogida, sest siin puudub WiFi leviala. Ja kui levi oleks, siis poleks see enam mingi Põrgu."

Mitmed Eesti blogijad võrdlevad Põltsamaa maakohtu määrust Venemaa kommunistide kirikute hävitamise kampaaniaga pärast oktoobrirevolutsiooni ning Mao Zedongi juhitud Hiina kultuurirevolutsiooniga. EELK konsistooriumi superintendant Jakob-Jaan Merivoog leiab, et kohtuotsuse puhul on tegemist Eestis kasvava tendentsiga Jumala sõna levikut takistada.

"Mingid suuremad blogispetsid võiks nüüd kokku lugeda, kui palju kohalikke veebipäevikuid samadel alustel kinni võiks panna, kui see otsus püsima jääb," kirjutab ta. "Samas: miks peab sulgema? Postitusi saab ju eemaldada? Või oli terve blogi täis selliseid postitusi, mis solvasid autori endist kompanjoni?" küsib Merivoog.

Jumal lubas, et vaidlustab otsuse kindlasti riigikohtus ning on oodatava lahendi suhtes optimistlik. "Pole võimalik, et ma seal õigust ei saa. Kõrgema instantsi kohus võtab kindlasti arvesse, et kui mul blogimine ära keelatakse, võtab Kurat Eestimaa peal võimu täielikult oma kätte ning sellele järgnevad seitse säästueelarveaastat," usub Jumal.

Siseministeeriumi avaliku teabe komissar Rando Ehlberg nimetas Jumalale kohtutõkendi määramist nonsensiks, kuna Jumal on vaid blogi autor, mitte produtsent. "Tema kirjutab ju üksnes seda, mida papid ja usklikud lugeda tahavad. Blogi ajendiks on sotsiaalne nõudmine, mitte autori vaba tahe. Seetõttu võib kindel olla, et mõni Jehoova jünger avab otsekohe uue Kuradivastase blogi, mis ei pruugi oma sõnalopsakuselt sugugi kahvatum olla."

Ehlbergi sõnul ei ole tõkendi määrajad üldse pädevad ega oska absoluutselt menetleda.