Kas kirjutasid seal Tammistest kehvasti?
See oli ilukirjanduslik teos. Seal ei olnud mingeid Tammisteid. Prototüübid olid muidugi äratuntavad. Tegellikult ma kirjutasin väga ilustatult ja pehmelt. Tegelikkus oli palju hullem. Suhted märksa jõhkramad.

Tammiste oli pahane ka?
Arvati, et Tammiste tapab mu ära, aga ei midagi sellist. Kohtusime juhuslikult Olümpia varietees. Tammiste oli väga sõbralik. 

Nüüd oled sisenemas kõige raskemasse mängu – poliitikasse. Oled valmis löökideks allapoole vööd?
Mind kui vallavanemat materdati iga päev. Harjusin ära. Pole vahet, kas valla või riigi tasand. Peaasi, et endal süda puhas on.

Kuidas läheb Kohalike Omavalitsuste Valimise Erakonna moodustamine?
Nii vaimustavaid kui ka iroonilisi sõnavõtte on olnud. Mis registreerimisel toimuma hakkab, eks see paistab. Isamaaliitu olla kolm korda tagasi pekstud. Meil peab olema kuu aja pärast kindel sõnum, et erakond on registreeritud. 1000 liiget peab olema koos.

Kas rahvas toetab sind?
Sain Jänedalt meili, et poisid, ärge seda asja küll pooleli jätke. See, kui me peame mingite täpsuslaskurite või lindistajate ja mingite miljoniskandaali meestega minema koos ühes erakonnas valimistele, see ajab lihtsal inimesel kopsu üle maksa küll.

On see siis protestiliikumine?
Igasugune uue partei tegemine lähtub protestist. Aga mitte ainult. Tahame, et kodanikuühendused saaksid vabalt tegutseda ega oleks sunnitud olemasolevate parteide vahel laiali pudenema. Loksal on siiani tegutsenud ainult Keskerakond ja nad on asja täielikult kihva keeranud. Ja nüüd öeldakse: liitu mõne erakonnaga.

Mismoodi?
Kommunaalmajandus on Maardu ärimeestele sentide eest maha parseldatud. Kuritegevus lokkab. Heakord on alla nulli. Kui Laevatehasega peaks midagi juhtuma, on 400 potensiaalset kõrilõikajat ilma tööta. Mitte vähimatki jälge arengust.

Kuritegevus?
Eks siin mingid tabamata tasujad tegutsevad juba aastaid. Nüüd, pärast ühe lillemüüja putka tühjaks tegemist jõudis hädakisa riigiisade kõrvu ja kohalikule unisele konstaablile on abiväge saadetud.

Tihti on kohalikul omavalitsusel kaks valikut, kui sedagi – kas teha kool korda või siis alustada hoopis teedest ja veevärgist?
Meie valik on kas virelda edasi või muutuda õitsvaks elamiskohaks.

Sel eesmärgil teed mittetulundusühinguga Loksa noortekeskust?
Loksa noored kirjutasid ankeedis üksmeelselt, et kõik jamad tulevad sellest, et midagi ei ole teha. Meil on 1500 noort inimest, kes on noortekeskuse potensiaalsed kliendid. 
Sain volikogud nõusse ja kirjutasin hulga projekte, enamik tühja.
Aga Põhjamaade Ministrite Nõukogust anti selle jaoks üle 700 000 ja hasartmängu fondist 200 000 ja asi läks käima. Kuni Loksa vallavanem saatis kirjad välja, et mingit noortekeskust ei ole vaja. Et ärge andke Tiksile raha. Ise ei tee ja teistel ei lase teha.
Aga me teeme edasi. Harju Tarbijate Ühistult saime kümneks aastaks rendile 700ruutmeetrise hoone. Sinna tuleb kohvik, arvuti-, disko- ja spordisaal. See on ühe diplomitöö projekt (Tiksi elukaaslase oma – P.K.).

Mis on uuel vallavanemal sinu vastu?
Kui ma olen edukas ja teen midagi nähtavat, siis kogun sügisel palju hääli.

Loksa linnapea on keskerakondlane?
Nii linnas kui ka vallas valitseb Keskerakond.  Linnavalitsuses on üks kõrgharidusega töötaja ja seegi mittejuhtiv.

Annab tunda?
Kõvasti. Linnas on tugev tööandja. Tulumaksu laekub eelarvesse hästi, ligi kaks korda rohkem kui Jõgeval inimese kohta. Linn võiks õitseda. Aga võimupotensiaal on kehv. Paarsada inimest üritab seda linnakest juhtida ja kõiki ametikohti täita. Peab olema suurem hulk inimesi, kelle hulgast valida. Seetõttu kurvastasin, kui haldusreform Eestis läbi kukkus. Täna töötavad vallavalitsus ja linnavalitsus ühes majas. Üks juhib linna ja teine valda. Täielik absurd.

Kes on vallavolikogu esimees?
Helle Lootsmann. Kuulsa Värner Lootsmanni abikaasa, kes on Keskerakonna volikogu esimees ja Riigikogu liige.

Tundub, et see Keskerakond koosneb ka perekondadest?
Eks ta ole. Väikest omavalitsust valitsevad ikka suguharud. Kellel rohkem sugulasi on, see võimule saab.

Kuidas sa Loksa vallavanema koha kaotasid?
Meil oli koalitsioon. Aga liit lagunes. Uut võimukoalitsiooni juhib Märt Praks ja tema poeg Madis Praks on vallavanem. Jälle suguharu võim. Märt Praks oli meie liidu partner, kuid esimesest päevast peale hakkas auku kaevama.

Kas riivasid nende majanduslikke huve?
Loksa vald on väga rikas. Ainuüksi Mohni saare müügist laekus Jaan Manitski käest, kes on kodukandi heategija, 6,1 miljonit krooni. Me oleme Tallinna lähedal ja vallal on 90 kilomeetrit rannariba. Kerget raha jagatakse ja kulutakse läbimõtlematult. Milleks vaeva näha, riik ju doteerib ikka ühtemoodi. Eks nad ehitavad küladesse puurkaevud valmis ja teevad paar teed korda ning saavad valimistel palju hääli. Aga tegutseda võiks läbimõeldult, koostada külade arengukavad, kaasata Euroopa Liidu vahendid. Maatükke peaks hakkama arendama, et meelitada uusi elanikke ja maksumaksjaid valda.

Kes kuuluvad kohalikke valimiste erakonda?
Asutajad on peale minu veel Andro Roos, Meelis Tikerpu, Oleg Gogin, Avo Blankin, Enn Kareda, Vaikus Jõgisu, Taavi Juursalu, Jaanus Raim, Andres Udal, Toivo Küün.

Kes on Oleg Gogin?
Ta on Loksa maletreener ja Loksa 1. Keskkooli arvutiõpetaja ja tema poeg on Eesti parim noormaletaja.

Kas sulle ei ole märkust tehtud?
Seni oli siin valida üksnes Keskerakond. Nüüd ilmusid Res Publica ja Rahvaliit. Aga meil on ühiskondlik liikumine Loksa Klubi. Käime koos, arutame. Meil on tekkinud aktiiv. Tegime oma valimisliidu. Miks me peame kellegagi liituma, kes Loksast midagi ei tea? Küsimus ei ole maailmavaates. Meil on kohalikud mured. Miks me peaksime astuma kellegi ideoloogilise vihmavarju alla?

Korvpallile ka mõtled?
25 aastat ei ole mõelnud. Nüüd olen hakanud suhtlema Martin Müürsepa treeneri, oma endise meeskonnakaaslase Andres Sõbraga. Ta ärgitab mind Müürsepast raamatut kirjutama. Müürsepp on suur laps. Tahaks teha positiivse paatosega raamatu – poolvargapoisist NBAsse. Huvitav on näidata, miks tema. Eesti spordiajaloos on olnud nii palju andekaid, kes hukka läinud. Aga nüüd ei ole aega. Käib partei tegemine.

Mis on su partei mõte?
Me ei taha teha üht parteid veel. Me ei taha teha parteid kamandava füüreri jaoks, vaid parteid, kus juhtkond on teenindav operaator, teenindav personal ning kõik valimisliidud on iseseisvad. Erakonna juhtkond on koordinaator, kes koostab paberid, vormistab nimekirjad. Me ei taha võimule ega raha saada. Meile on tähtis, et kohalikud valimisliidud saaksid tegutseda.

Tunnetad missiooni?
Kogu aeg helistatakse kohtadelt. Haaberstist helistati, et jälle ebaeetiline kätš käib. Tahetakse kogu pundiga üle tulla. Meie ei dikteeri midagi. Me ei määra kohti, ei jaga mandaate ega nõua, et meie juhte tuleks kuhugi upitada ja me ei nõua sponsorrahasid. Meil on noored mehed liikmed, kelle missioon on siduda saadik valijaga. Praegu on saadik seotud parteibossidega. Mis demokraatia see on, kui valid mingid vennad Riigikogusse ja need bojaarid ei sõltu enam valijast? Põhiseaduse §62 ütleb: saadik ei ole seotud mandaadiga. Mis demokraatia see on!

Partei ülalpidamine olla kallis?
Maksab tohutu aparaat, kontorid, autod.

Valimiskampaaniad on kallid?
Ei ole. Iga valimisliit teeb oma vallas kampaaniat. Meile on erakonna juhtkond teenindav seltskond. Ja see võlub inimesi kohtadel. Nad ei taha olla järjekordse parteifüüreri kamandada. Teeme parteikongressi ja valime juhtkonna. Juhtkond kandideerib Riigikokku ja füürerist saab peaminister. Meile ei ole seda jama vaja. Meil on vaja  parteid, mis ei püriks võimule, vaid laseks kohalikel kodanikeühenduselt vabalt tegutseda igas linnas ja vallas.

Kas sulle teisi pakkumisi pole tehtud?
Mõõdukad pakkusid juba valimisliitudele võimalust kandideerida nende nimekirjades täieliku sõltumatusega.

Kuidas sul perekonnavahetus läks?
Mul läks see väga raskelt ja tagasilöökidega. Äärmiselt valuliselt. Lapsed said kõvasti kannatada. Kui ma nüüd vaatan kümme aastat tagasi toimunu peale, siis kokkuvõttes läks väga hästi. Ma pean esimesele abikaasale tänulik olema, et ta mind minema peksis.

Sul oli klassikaline juhtum. Hakkasid kokku elama oma sekretäriga ajakirjast Teater, Muusika, Kino, ja naine sattus peale?
See sekretär on ainuke inimene, kes mind kunagi petnud pole.
Aga jah. Ma olen selline oinas, et olen päevikut pidanud. Ja eksabikaasa luges päevikut.

Seal oli kõik kirjas?
Niivõrd-kuivõrd. Siis oli valida. Ma ei tahtnud perekonna lagunemist, aga mind praagiti välja. Neljakümneselt tuli panna kaks kätt tasku ja otsast peale hakata.

Enne seda oli kriisiaeg?
Mitu aastat. Ma ei osanud soliidselt sellest kriitilisest olukorrast välja tulla.