ETLi esimehe Robert Vardja sõnul jagunevad lisa- ehk E-ained mitmesse gruppi sõltuvalt nende toimemehhanismist kaubalis-rahalistes suhetes. "Esiteks säilitusained, mis peavad tagama euro pideva usaldusväärsuse globaalses ringluses ning konkurentsivõime teiste maailmavaluutadega, nagu dollar ja jeen. Teiseks värv­ained, millega rahapaberid kenasti kirjuks on tehtud. Just värvid on esile kutsunud tervisekaitsjate kõige negatiivsema hoiaku, sest neid lisatakse eurodele vaid silmailuks. Kolmandaks stabilisaatorid, mis hoiavad euro kursi kindlana nii majanduse ülekuumenemise kui alajahtumise tingimustes. Neljandaks emulgaatorid, näiteks monetaarhüdroksüanisool (E574), mis säilitavad eurole üleläinud riikide endise valuuta (näiteks Saksa marga) potentsiaali imepisikeste graanulitena ka eurodes."

Vardja väitel ei saa öelda, et ühe grupi e-ained oleksid teistest ohtlikumad. Sõltub igast konkreetsest eurokasutajast, milliste ainete toksilisele mõjule ta vastuvõtlikum on. Terviseriske kujutavad nad endast aga kõik. Näiteks propüüldeposiitdimetüül (E1123) hoiab küll õlle hinna stabiilsena, kuid võib põhjustada pangaarvete metaboliseerumist. Eriti ohtlikult mõjub eurole üleminek vanuritele ning kroonilistele (kroonidest sõltuvusse sattunud) haigetele.

ETLi esimees selgitab, et lisaainete kõikidest mõjudest inimorganismile ei ole veel täit ülevaadet. "Kuna eurod on ka mujal Euroopas kasutusel alles lühemat aega, ei ole teadlased suutnud kõiki ohtlikke mõjusid avastada. Suuremat kasu pole ka loomkatsetest, sest loomade majanduslik käitumine erineb tunduvalt inimese omast. Siiski on tänaseks tõestatud, et möödunud aastal Euroopat tabanud majanduskriisi peamiseks põhjuseks on eurodes sisalduv lisaaine isofiskaalbuteen (E944), mis tekitas suurinvestorites, pangaaktsionärides ja teistes majanduse vedurites jõuetust, loidust ning mõttetegevuse ahenemist. Õnneks pole lihtsatel inimestel kunagi nii palju eurosid, et sellesse tõppe haigestuda."

Vardja hoiatab, et eriti ohtlikult mõjuvad eurod lastele. "Rootsis ja Soomes läbiviidud uuringud tõestasid E-­ainete kahjulikku mõju 7-14aastaste laste tervisele: need põhjustavad hüperaktiivsust, vähendavad keskendumis- ja õpivõimet. Alates 2011. aastast hoidke lapsed kindlasti oma rahakotist eemal! Veel parem - harjutage neid sellega juba varem."

"Kõige parem on kasutada kodumaise loodusliku ressursiga - metsaga garanteeritud kroone," soovitab spetsialist.

"Muidugi on ka neile lisatud säilitusaineid, et krooni kurss euro suhtes püsiks.

Kuid Eesti Pank garanteerib, et lisaainete hulk ei ületa soovituslikku päevast kogust (DDI-arvu). Samuti ei kasutata kroonide emiteerimisel mürgiseid värve, vaid looduslikke toimeaineid. Näiteks 10kroonised värvitakse marana ja 500kroonised soomustindiku abil."

Vardja sõnul on kroonist veelgi lisaainevabamad mitme troopilise vähearenenud riigi rahaühikud, sest sealne majanduskliima on Eesti omast puhtam ja siiram. Näiteks Svaasimaa lilangeni, Botswana pula, Lesotho loti, Madagaskari ariari, Paapua Uus-Guinea kina, Tonga pa'anga ja Samoa tala. Euroopa rahadest on ohutuim Lapimaa poro, mis jaguneb sajaks kappaleks. Ainus täielikult säilitusainevaba valuuta maailmas on aga Bhutani ngultrum.

Eriti ohtlikud lisaained eurodes
E-aine nimetus Sümptomid
E146 (likviidtsüklamaat) 
Käte värisemine, ülierutuvus, vererõhu järsk tõus
E450 (dialfamonetaarlüsergiin) Põhjendamatu eufooria, mis lõpeb sügava depressiooniga
E666 (finantsbutüülnitrit) Kasiinosõltuvus
E700 (kupüürbensoaat) Raskekujuline rahamürgitus, pöördumatu isiksuse deformatsioon
E710 (naatriuminvestorglutamaat) Küünte väärareng (enda poole kasvamine), nn Shylocki sündroom
E1014 (asofiskaalrubiin) Krooniline ostuhullus
E1022 (sorbitaalintresshape) Kontrollimatud ülbitsemispuhangud
Allikas: Eesti Tervishoiutöötajate Liit