Rahvastikuteadlase Marin Männi sõnul jõudsid kärbsesuurused inimesed Võrumaale Lätist, kus seoses Parex Banka krahhi ja muude majanduslike vapustuste tulemusena hakkasid elanikkonna seas hoogsalt levima senitundmatud mutatsioonid, tendentsiga isendite kehamassi pisenemise suunas. Et sellest hoolimata jäi nende ninaesine napiks, hakkasid nüüd juba kärbse- või heal juhul herilasesuuruseks muutunud inimesed tasapisi üle põhjapiiri rändama. Võrumaa kõrgematelt kohtadelt ja lagedatelt väljadelt puhub tuul nad minema, orus asuv Võru linn pakub pisiolenditele aga turvalist elukeskkonda ja mis peamine - ohtralt toidu- ja joogipoolist. Kuna kärbsesuuruste inimeste eluiga pole kuigi pikk, annab täna nende seas tooni juba Võrus sündinud põlvkond.

Männi sõnul pole tänavate lõhkumine ainus pahategu: "Kahjuks ei jäta tulnukad rahule ka Võru elanike kööke ja sahvreid. Kui asfaldi alt midagi võtta pole või tee selleni liiga raske, kõlbavad neile ka pitsa, friikartulid, õunakook ja muud inimeste road. Eriti maiad on väikesed inimesed kääritatud jookide peale. Kahjuks kukuvad nad purjuspäi sageli vedeliku sisse ja upuvad. Roiskuv pisiinimene jätab joogile aga erakordselt vastiku maitse ning viimane tuleb ära visata."

Männi selgitab, et oma väiksusele vaatamata on meie kärbsesuurused suguvennad väga kõvad kõrid. Keskmiselt võib üks isend päeva jooksul ära juua 150 grammi õlut ehk kolm korda rohkem kui ta ise kaalub.

Linnavolikogu liige, keskerakondlane Harry Võsa süüdistab kutsumata külaliste linnameelitamises volikogu opositsiooni: "Tuues näiteks lõhutud tänavad, tahetakse valijaid veenda, et praegune linnavõim pole olnud küllalt hoolas infrastruktuuri eest hoolitsema. Oma võimuihas ei kohku opositsioonierakonnad tagasi ka kõige räpasematest meetoditest. Nii haigutavad isegi äsjaavatud Tamula promenaadi teekattes juba sõrmkübarasuurused augud."

Võsa väidab, et nägi oma silmaga, kuidas opositsiooni linnapeakandidaat Andres Kõiv õhtupimeduses Tamula kaldale hiilis, taskutest sinnakorjatud väikesed mehikesed lahti lasi ning mustkatet uuristama meelitas.

Opositsiooni esindaja, IRLi liige Martin Vein arvab seevastu, et mingisuguseid kärbsesuuruseid inimesi pole üldse olemas. "Praegune linnapea Kersti Kõosaar ja volikogu  esimees Tõnu Anton on lihtsalt deliiriumis. Nad on kogu oma võimuloleku aja deliiriumis olnud."  Vein täpsustab, et juhul kui kärbsesuurused inimesed siiski Võru elutsevad, on neid linna meelitanud just praegune võimulolev keski ja reformi koalitsioon, sest ainult nii napi ajumahuga olevused võivad 18. oktoobril nende poolt hääletada.

Võru tervisekeskuse epidemioloogi Marina Solevei arvates tuleb olukorraga praegu leppida ja oodata, sest pisiinimesed talve välitingimustes tõenäoliselt üle ei ela. "Putukamürgid neile ei mõju, sest tegu on ikkagi inimestega. Ükshaaval püüda on neid aga väga raske. Kärbsesuurused inimesed ei oska küll lennata nagu ehtsad kärbsed, aga on osavad hüppajad. Kui nende hüppevõimet inimestega suhteliselt võrrelda, siis kargab keskmine kärbsesuurune inimene ilma teibata neli korda kõrgemale kui Sergei Bubka teibaga."

Solovei õpetab, et peaasi on kutsumata külalisi mitte tuppa lasta. Miinustemperatuuril pisi-inimesed kaua vastu ei pea, sest nende vereringe on samuti väga väike.