Nohu


Nii nagu täiskasvanutel, nii kulgeb ka imikutel ja väikelastel nohu ravita või raviga keskmiselt 7–14 päeva. See tähendab, et meil puuduvad tõhusad võtted, millega nohu kestvust lühendada. Küll aga on olemas vahendid, millega saab lapse seisundit leevendada. Kuna imikute ninakäigud on väga kitsad, kipuvad nad nohu tõttu kergesti ummistuma ja häirivad hingamist. Eriti on see märgatav imetamise ajal. Selleks soovitatakse ninast sekreet ettevaatlikult spetsiaalse pumba abil eemaldada. Samuti mõjub hästi limaskesta niisutamine isotoonilise soola- või meresoolalahusega. Kindlasti ei tasu pumpa väga tihti kasutada, sest liigne aspireerimine võib omakorda turset ja sekretsiooni intensiivistada ning nina limaskesta traumeerida.


Tavaline viirusnohu on algul vedel ja läbi­paistev, haiguse lõpupoole muutub paksemaks. Kui 3.–5. päeval muutub muidu rõõmsameelne beebi äkki väga virilaks ja tal tõuseb palavik, oleks mõistlik pöörduda arsti poole. Nimetatud sümptomid võivad viidata tüsistuse tekkele, millest sagedaseim on selles vanuses keskkõrvapõletik. Kõrvavalu esmaabiks soovitatakse lapsele anda valuvaigistit, näiteks paratsetamooli. Seejärel peaks esimesel võimalusel pöörduma arsti poole. Kindlasti ei tasu kõrva midagi omaalgatuslikult tilgutada.


Köha


Imikutel ja väikelastel võib koos nohuga esineda ka köha. Kuna beebid ei oska nuusata, siis valgub eritis ninast neelu ja vallandab ärrituse. Sedasorti köha esineb just sagedamini pikali olles ja hommikul ärgates. Päevasel ajal ei pruugi seda tähelegi panna. Kui lapsel on kerge köha, aga üldseisund on hea, ei vaja ta reeglina lisaravi. Aga juhul kui laps köhib lakkamatult, hingeldab või hingab vilistades, võib see olla kõripõletiku või bronhiidi tunnuseks, ja sellisel juhul on vajalik arstlik kontroll.


Esmaabiks selles olukorras on sissehingatava õhu niisutamine spetsiaalse inhalaatori või õhuniisutaja abil. Käepärasematest vahenditest võib kasutada võtet, kus laps viiakse vannituppa ja lastakse kraanist jooksma soe vesi, mis muudab ruumiõhu niiskeks. Alla kahe­aastastele rögalahtisteid ei anta, sest nad ei oska veel röga välja köhida. Vajadusel võib proovida apteegi käsimüügis olevaid ja imikutele mõeldud ravimtaimede baasil valmistatud siirupeid. Mitu nädalat kestnud ja paranemistendentsita kulgev köha võib olla väikelapsel ka keskkõrvapõletiku tunnuseks.



Palavik



Kuni 38kraadise palaviku puhul ei ole seda tarvis kohe langetama hakata, sest viirushaiguse algul tekkinud kõrge temperatuur on organismi kaitsereaktsioon, mis aitab immuunsüsteemil viirusest kiiremini jagu saada. Kui palavik kerkib üle 38,5 ja laps on väga viril, tuleks palaviku ja võimaliku valu vastu anda paratsetamooli. Alla-aastastele sobivad kõige paremini suposiidid, vanematele suukaudsed ravimivormid.



Äge kõhulahtisus



Imikute ja väikelaste kõhulahtisus võib samuti väga raskelt kulgeda, sest kui lapsel esineb nii palav ik, oksendamine kui ka kõhulahtisus, võib tekkida vedelikupuudus, mis omakorda viib kiiresti ohtlike tagajärgedeni. Veetustumise ennetamiseks tuleks üritada beebi vedelikukaod asendada. Last tuleks võimalikult sageli joota, parim selleks on suukaudne rehüdreeriv lahus, mis on apteegi käsimüügis. Edaspidi võiks ka soolestiku normaalse mikrofloora taastamiseks anda probiootikumi, näiteks piimahappebaktereid sisaldavat preparaati. Kui lapsel esineb välja­heites verd või haigestunud on alla kaheaastane, tuleb kindlasti konsulteerida ka arstiga.


Eestis on nüüd juba registreeritud ja saadaval üha sagedamini imikute kõhulahtisust põhjustava rotaviirusevastane vaktsiin.


Tähtis on last jälgida ja sobivalt riietada, et ennetada hiilivaid külmetus- ja viirushaigusi.


Värskes õhus viibimine ja mõõdukas karastamine aitab pisikesel püsida terve ja rõõmus.