Põhja-Eesti Regionaalhaigla kommentaar

25. veebruaril saabus patsient Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse erakorralise meditsiini osakonda.
Talle tehti kliinilised ja biokeemilised vereanalüüsid, veresoonte doppler­uuring, CT-angiograafia ning patsiendi vaatas üle ka veresoontekirurg. Kuna tegemist oli nn kuiva gangreeniga halvatud jalal, siis ei olnud kohene amputatsioon vajalik ja seda ei soovinud ka patsient ise. Haigele selgitati tema olukorda, et ainus viis tema aitamiseks on amputatsioon.
Uuesti haiglasse pöördudes oli gangreen süvenenud ja seetõttu teostati parema jala amputatsioon. Amputatsioon reiest teostati seetõttu, et madalamal tasemel amputatsiooniköndi paranemine oli vähetõenäoline verevarustuse häirete tõttu. Kuna reieköndi verevarustus oli halb, tekkis hiljem köndi lihaste nekroos ja haavamädanik.
Mis puutub patsiendi väidetesse, et temale ei seletatud võimalikke valikuid (sh operatsiooni tasapinna valikut), siis see ei vasta tõele. Enne operatsiooni selgitati patsien­dile tema tervislikku seisundit ja operatsiooniga kaasnevaid võimalikke riske.
Ka esimesel pöördumisel, haige nõusolekul, oleks ravitaktika olnud täpselt sama – jalg oleks amputeeritud reiest, liiatigi et tegemist oli halvatud jalaga.