Johnsoni sõnul jätkab nakkus levikut ja röövib veel paljudelt peredelt neile kalleid inimesi. Eilse seisuga oli Suurbritannias surnud koroonasse kümme inimest.

„Haigusjuhtude arv kasvab järsult,“ kõneles peaminister. „Juhtude tegelik arv on suurem, võib-olla palju suurem, kui on seni testides kinnitust leidnud.“

Ametlikel andmetel on Suurbritannias praegu 596 tuvastatud nakkusjuhtu. Samuti pressikonverentsil esinenud valitsuse juhtiva teadusnõuniku Sir Patrick Vallance’i sõnul võib tegelik nakatunute arv olla 5000 ja 10 000 vahel.

Koroonaviiruse leviku kõrgpunkt saabub valitsuse hinnangul Suurbritannias millalgi mais-juunis.

Koolid jätkavad tööd, lapsed suhtleks ju niikuinii


Erinevalt mitmest teisest Euroopa riigist ei võitle Briti valitsus viiruse vastu massiliste ja rangete piirangute-keeldudega. Johnsoni sõnul lähtutakse parimast teaduslikust erialateabest.

Vanematel kui 70aastastel ja haigetel soovitas peaminister vältida kruiisireise. Koolidele tegi ta ettepaneku jätta ära välismaareisid.

Samas ei pane Briti valitsus koole kinni. Sir Vallance’i sõnul oleks õppeasutuste sulgemisel mõju siis, kui õppetöö katkestataks 13 kuni 16 nädalaks. Tegelikult aga suhtleksid lapsed sel ajal ikkagi omavahel. Ja vanemad saadaks neid võib-olla vanavanemate juurde, mis seaks viimaseid kui eakamaid inimesi omakorda suuremasse ohtu.

Nakkus eelistab väikesi siseruume staadionile


Hetkel pole Briti valitsusel kavas jätta ära spordiüritusi, kuid see võimalus võib olla laual tulevikus. Johnsoni sõnul näitavad viimaste nädalate kohta tehtud teaduslikud uuringud, et sellistel keeldudel on nakkuse levikule väike mõju.

Sir Vallance selgitas, et keskmiselt nakatab üks viirusekandja kahte või kolme inimest. Seega on tal väike tõenäosus anda staadionil tõbi edasi paljudele, küll aga on üsna suur võimalus nakatada oma lähedasi.

„Ja see tähendab, et enamus nakatumistest leiab tegelikult aset, kui ollakse koos sõprade ja kolleegidega kinnistes ruumides,“ märkis Vallance.

Ürituste tühistamine viiks omakorda selleni, et inimesed hakkavad otsima asendustegevust ja satuvad kokku kusagil mujal. See aga võib nakkuse leviku riski hoopis suurendada, eriti väiksemates siseruumides. Vallance ei välistanud suurürituste keelamist edaspidi teatud hetkel, kuid rõhutas, et see ei ole peamine rohi selle epideemiaga võitlemisel.

Muuhulgas ütles Vallance, et Hiina näite põhjal võib lennuliikluse piiramine viivitada nakkuse levikut päeva või kaks. Reisijate skriinimine lennujaamades tundus algul mõistlik, aga USAs pääses esimene nakatanu skriinimisest läbi.

Inimestel on vaja koroona suhtes immuunsuse teket


Sir Vallance’i sõnul pole võimalik massilist nakatumist ära hoida. Ta ei pidanud seda ka soovitavaks, sest on vaja, et inimestel tekiks tõve suhtes immuunsus.

Seetõttu on Briti valitsus seadnud eesmärgiks hoopis viiruse plahvatusliku leviku aeglustamise. Isegi mõne nädala võitmisest oleks palju abi.

Nakkuse leviku kõrgpunkti üritatakse venitada võimalikult pika aja peale, mis lubaks ühiskonnal sellega paremini toime tulla. Kõige paremal juhul jõuaks viirus oma kulmintsioonini suvel, kui paremate ilmade saabumisel väheneb inimeste haigestumine tavalistesse hingamisteede haigustesse. See võimaldaks Briti tervishoiusüsteemil koroonahaigeid paremini aidata.

Oled tõbine, jää seitsmeks päevaks koju!


Peaminister Johnson palus kõigil palaviku või pideva köhaga inimestel jääda vähemalt seitsmeks päevaks koju.

Seitse päeva on valitud sellepärast, et Briti valitsust nõustanud teadlaste andmetel on viirus kõige nakkavam just haigestumise alguses. Analüüsitud tõenditest selgub, et kergete sümptomitega haige võib anda tõve edasi paljudele inimestele.

Briti valitsuse juhtiva tervishoiunõuniku professor Chris Whitty sõnul kõlab kojujäämise palumine lihtsana. Kuid tegelikult saab see olema inimeste jaoks palju raskem, kui nad arvavad. Eneseisolatsioon tooks kaasa näiteks üksindustunde.

Haigete vabatahtliku kojujäämisega loodab Johnsoni valitsus lüüa kolm kärbest. Esiteks vähendaks tõbiste ringiliikumisest hoidumine ohtu vanematele inimestele. Teiseks võib see kärpida viiruspuhangu tippu. Kolmandaks võib see tippu edasi lükata.

Whitty pidas väga oluliseks õige ajahetke tabamist: kui valitsus ütleb rahvale liiga vara, et nad oleksid kodus, saab inimestel sellest kõrini just siis, kui nende kodusolek on vajalik.

Epideemia edasise kulgemise puhul pidas Whitty võtmeküsimuseks, kui palju on neid inimesi, kes põevad koroonat ilma sümptomiteta.

Must stsenaarium: nakatub 80 protsenti


Koroonaviirusest johtuv suremus on professor Whitty arvates 1 protsent või vähem. Eakamate inimeste puhul on suremus kõrgem ja teiste puhul madalam.

Pressikonverentsil keeldus Whitty spekuleerimast surijate arvu üle, sest nakatunute üldarv pole teada. Briti valitsuse kõige mustem stsenaarium arvestab 80 protsendi inimeste nakatumisega, aga nii suurt nakkuse levikut pole praegu mitte kusagil maailmas.

Briti valitsus ei pea enam vajalikuks tuvastada iga koroonajuhtumi päritolu. Ise kojujäävate inimeste puhul pole nende testimine üldse vajalik.

Johnson kaitseb end käte pesemisega


Peaminister Johnson andis mõista, et tõenäoliselt hakkab Briti valitsus andma järgmistel nädalatel tänastest piiravamaid soovitusi. Nende kohaselt peaks edaspidi näiteks kogu perekond koju jääma, kui mõnel pereliikmel on ilmnenud haigusele viitavad tunnused.

Samuti tuleksid liikumispiirangute soovitused eakatele, aga sel teemal Johnson täna detailsemalt ei rääkinud.

Ajakirjanikud küsisid Johnsonilt, kas ta muretseb ka enda pärast, sest peaministrina tuleb tal kohtuda paljude inimestega. Johnson vastas, et ta peseb oma käsi.

Kokkuvõte põhineb Briti meedias ilmunud pressikonverentsi kajastustel.

Briti arstide seitse soovitust koroona vastu

Briti tervishoiusüsteemi NHS ametliku nõuande kohaselt peaks koroonaviiruse tunnuse inimene:

- jääma koju seitsmeks päevaks, kui tal on pidev köha või vähemalt 37,8 kraadi palavikku,

- hoidma kodus teistest inimestest vähemalt kahemeetrist vahemaad, eriti vanematest inimestest ja pikaajalistest haigetest,

- paluma sõpradel, naabritel ja teenindusfirmadel tuua endale koju toitu ja ravimeid, aga vältida nendega kontakti,

- magama võimalusel üksi,

- pesema regulaarselt käsi seebi ja sooja veega vähemalt 20 sekundit,

- jooma rohkelt vett ja võtma tavalisi valuvaigisteid, nagu paratsetamooli ja ibuprofeeni,

- otsima arstiabi ainult siis, kui tema seisund halveneb ja ta kodus ise hakkama ei saa.