Koduvahetajad tekitavad peavalu
  • Maaklerite kinnitusel süvenevad probleemid koduvahetajatega, kes on saanud pangast laenu uue kodu soetamiseks, kuid pole suutnud panga antud kuue kuu jooksul müüa vana eluaset ning tagasi maksta vana laenu.
  • Üks maakler räägib Ekspressile, et tal on selliseid kliente neli-viis, ent tuleb aina juurde. Nad küsivad vana eluaseme eest hirmkallist hinda, suutmata reaalselt hinnata olukorda turul.
  • Ühel juhul helistas klient maaklerile kuu aega enne tähtaega, kui pank ähvardas tema vanalinna korteri sundmüüki panna. Sundmüük tähendab üldjuhul müüki alla turuhinna, sest pank tahab oma raha kätte saada.
  • SEB Eesti Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas ütleb, et selliste juhtumitega puutub pank kokku iga nädal. Enamasti annab pank vana eluaseme müügiks veel üks-kaks kuud ajapikendust. “Kui on vajadus vana eluase kiiresti müüa, leiavad kliendid sellele üldjuhul ise ostja. Aga võib arvata, et see tehing toimub alla turuhinna,” ütleb Messimas. Põhjustena, miks pole suudetud piisavalt kiiresti vanast kodust vabaneda, tuuakse Messimase sõnul näiteks ostja ootamatut äraütlemist, räägitakse ka vana eluaseme rendile andmisest. “See on panga jaoks suur risk, sest eeldame, et klient teenindab laenu oma palgast, mitte ei tegele rentimisega,” ütleb Messimas.
  • Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman arvab, et müüjad võtavad asju kinnisvaraturul juba kaine mõistusega ega küsi enam oma vara eest ulmelist hinda. Nii laheneb ka koduvahetajate probleem.