10. augustil algab aga mastaapne Kultuuritehase Festival 2005, mis kestab kümme päeva ja kus esineb hulk eripalgelisi bände, teatritruppe, kunstnikke, moeloojaid, arhitekte ja filmitegijaid. Festival leiab aset Kultuuritehase vanades ja uutes ruumides. Ajalootudengist korraldaja Heiki Hiis räägib, et Kultuuritehas peaks lähimate aastate jooksul kujunema avatud linnakultuuri asutuseks. Selle visiooni elluviimise esimene samm ongi festival, mis toob konkreetse aja jooksul kokku sellise keskkonna sünnist huvitatud inimesed. Samuti tõuganud festivali korraldama huvitavate ja heal tasemel, kuid vähe publikukajastust leidvate tegijate potentsiaal.

Tänavuse Kultuuritehase Festivali motoks on Heiki sõnul toetada Tallinna kesklinna sadama piirkonna arendamist uudseks avatud linnaruumiks, kuhu oleks asja igal linlasel ja turistil. "Õlleliiklus ja kortermajad ei tohiks siin jääda tooniandvaks elemendiks, sedavõrd atraktiivne piirkond peaks olema üheks Tallinna visiitkaardiks."   

Tänavusel festivalil astuvad peavoolu muusika poole pealt üles näiteks Sõpruse Puiestee, Tanel Padar & The Sun, Ewert Sundja, samas võib näha ka Id_Revi, Koera ja Jaan Pehki diskosaundiga alternatiivprojekti Köök.  

"Kultuuritehase Festivali esinejad on valitud pigem selle järgi, et nad teevad oma asja pühendunult ja hästi, samuti ühendab neid kultuurilise või esteetilise idealismi joon. Kindlasti võib Kultuuritehase Festivali külastajat tabada nii ehmatus, rõõm kui nauding."

Täpsema kava ja esinejate nimekirja leiab internetiaadressilt www.ktf2005.ee