Kristina Apse
. “Jälgime nende tegevust väga tähelepanelikult.”

Septembri lõpus leidsid julgeolekupolitsei töötajad ühest Riia äärelinnas asuvast korterist paar tuhat lendlehte, milles ähvardati tappa president Vaira Vike-Freibergat. Lisaks leiti samast korterist viis kilo trotüüli.

20. novembril Riias ning Daugavpilsis (Läti pealinna kõrval teine linn, kus natsionaalbolševikud iseäranis aktiivselt tegutsevad) toimunud läbiotsimistel leiti veel lendlehti, detonaatoreid, lõhkeainet ning tulirelvi ning võeti vahi alla seitse aktiivsemat natsionaalbolševikku, neist kolm on tänaseni eeluurimise all.

Algatati kriminaalasi.

Liikumise juht Lätis Vladimir Lindermann, keda Eesti Ekspress mullu kevadel pikemalt tutvustas, on tänaseks rahvusvaheliselt tagaotsitav. Väidetavalt viibib ta Venemaal ning juhib seal natsionaalbolševistlikku parteid ajal, kui liikumise looja ning ideelise isa Eduard Limonovi üle Saraatovis kohut mõistetakse.

Natsionaalbolševikud paistsid silma ka möödunud nädalal Prahas toimunud NATO tippkohtuminel. Alliansi peasekretäri George Robertsoni pressikonverentsil teda tomatite ning kummipallidega rünnanud ning tervaid loosungeid karjunud kaks noormeest kuulusid samuti natsionaalbolševike liikumisse. Sarnaselt Eestile NATO-lt liitumiskutse saanud Lätit seob ebameeldiva intsidendiga asjaolu, et üks protestijatest – Dmitri Bahhur on Lätis elava aktivisti Irina Pantjušenko peigmees.

Mullu sügisel valmistasid natsionaalbolševikud lõunanaabritele piinlikkust, kui prints Charlesi Riia-visiidi ajal nooruke aktivist Alina Lebedeva prinsi nelgiga näkku lõi.