tr> r> r> r> r> r>
 JAH  EI&nbs p; 
1. 10  
2.2  
3. 8  
4. 2  
5. 2  
6. 6  
7. 1  
8.    td>
9.    td>
10.   
11.   
12.   

Liida punktid kokku.

Mida näitavad tulemused?
45–55 punkti
Asud nn ideaalskaalal. Suudad võrdselt hästi tunnetada nii ümbritsevat atmosfääri, seeläbi iseennast kahjustamata, ja pead hästi vastu ka tugeva pinge all olles. Paksunahalisus ja tundlikkus on enam-vähem tasakaalus.

20–45 punkti
Pingetaluvus madal, esineb raskusi keerulistes ja konfliktolukordades rahulikuks jäämisega. Oled tundlik, kergesti haavatav ja erakordselt terava vaistuga. Tajud hästi teiste meeleolu ja grupis valitsevaid pingeid. See omadus aitab Sul olla konkurentsivõimeline, kuna sõltud paljuski kolleegide toetusest. Teisest küljest võib ülitundlikkus Sulle ka probleeme tekitada, kuna reageerid ekstreemses olukorras nagu mimoos (see kehtib eelkõige nende kohta, kes said väga vähe punkte). Tunned end halvasti olukordades, mis teistele üldse mõju ei pruugi avaldada. Tihti näib Sulle, et Sinu võimetes kaheldakse, Sind koheldakse ebaõiglaselt: ehk aga taheti tegelikult Sulle ainult nõu anda? Tõenäoliselt võtad liiga paljusid asju enda isiku kohta käivana ja pead veel õppima mõistma, et terve maailm ei tiirle ainult Sinu ümber. Pingelises olukorras hakkamasaamiseks tuleb Sul mobiliseerida kõik oma sisemised jõuvarud, et vastu pidada ja mitte ise haiget saada. Madal pingetaluvus on rohkem iseloomulik madalama enesehinnanguga inimestele.

Soovitused tundlikumat tüüpi inimestele
• Enneta pingelisi olukordi. Proovi mõttes läbi elada/mõelda mõned keerulisemad olukorrad (läbirääkimised, avalik esinemine, eriarvamuste klaarimine), pane paika oma argumendid ja strateegia, mis Sinu arvates võiks olla tõhus. Selline varane (ennatlik!) ettevalmistus teeb Sind enesekindlamaks. • Kavanda järjekindlalt oma tööaega. Mida rohkem ja täpsemalt Sa oma tegevusi planeerid, seda vähem ettenägematuid ja häirivaid asjaolusid Su päevaplaanis ette tuleb. • Aruta konfliktsed/probleemsed olukorrad mõnede kolleegidega läbi. See toob Sulle pisutki kergendust ja Sa ise ei pea enam kõigega üksinda hakkama saama (jagatud vastutus).
• Harjuta ja treeni oma enesekindlust ka eraelus. Avalda seltskonnas oma arvamust, esine peol kõnega, pea elukaaslasega maha näidiskonflikt ülemusega palgakõrgenduse teemal vms.

55–80 punkti
Pingetaluvus kõrge. Suudad keerulistes olukordades säilitada “kainet meelt” ja “külma närvi”. Kuid ainuüksi külmaverelisus, rahulikkus ja visadus ei taga veel konkurentsivõimet. Enamike elukutsete puhul läheb vaja lisaks ka vaistu ja teiste inimeste meeleolude tunnetamise võimet. Sa ei lase end kergesti närvi ajada, talud hästi pinget ja töötad efektiivselt isegi siis, kui Su ümber valitseb segadus ja lärm. Pingeline õhkkond ja palavikuline kiirustamine ei vii Sind tasakaalust välja. Kõik see on Sulle nagu hane selga vesi. Kõrge pingetaluvus on loomulikult suur pluss, kuid samas toob see endaga kaasa ka mõningaid probleeme. Oma “paksu nahaga” ei märka Sa tihtipeale, et Su lähiümbrus/lähisuhe on kokkuvarisemise äärel (eelkõige kehtib see nende kohta, kelle punktisumma on väga suur). Ja lisaks sellele, et Sa pingeolukorrad hästi välja kannad, meeldib Sulle vahetevahel neid omaalgatuslikult ka juurde tekitada. Samas oleks ju ekslik arvata, et kõik inimesed pinget sama hästi taluvad. Nii mõeldes võid muutuda tundetuks SOS-signaalidele oma lähikonnast, nii eraelus kui ka tööalaselt. Ära unusta, et ka Sina ise võid teinekord vajada kellegi tuge. Püüa olla pisut mõistvam, hoolivam, empaatilisem, teistega rohkem arvestada.

Soovitused kõrge pingetaluvusega inimestele
• Ära räägi teisi inimesi, sh oma kolleege, surnuks. Jälgi rohkem oma lähiümbrusest lähtuvaid signaale! Kui Sa teistest lihtsalt teerullina üle sõidad, pole Sul vajaduse korral mingit lootust nendepoolsele toetusele ja abile (ja Sa võid jääda üksi).
• Proovi luua tagasisidet. Küsi näiteks kolleegidelt, kuidas neile Sinu käitumine teatud olukorras tundus (sõnavõtt koosolekul, ettepanek muudatuste läbiviimiseks vms).
• Kuula kindlasti ära ka teiste inimeste arvamus. Tee näiteks arutelude käigus avaldatud arvamustest lühikokkuvõte.
• Avalda aeg-ajalt teistele inimestele/kolleegidele kiitust. Näita ja ütle välja, et OK, sul läks hästi ja sa olid tubli!
• Eelista kiitmist mahategemisele. Lahmiv kriitika ei aita pingeid maandada.
• Püüa otsuseid vastu võtta koos kolleegidega, eriarvamuste korral aga saavutada kõiki rahuldav kokkulepe. Meeldetuletuseks: kompromiss on mõlema osapoole osaline järeleandmine.

Kui pinged “löövad üle pea”

• Püüa puhata kasvõi natukene rohkem kui tavaliselt. Ja kui muu enam ei aita, võta haigusleht!
• Jookse, lõhu puid, mine jõusaali.
• Püüa pikaks ajaks mitte üksinda jääda.
• Kui öösel mõtted “kummitavad”, pane nad tüütuseni kirja. Vahel aitab.
• Püüa minimeerida alkoholi tarvitamist – emotsioonid võimenduvad.
• Söö midagi. Ja enam-vähem regulaarselt – jaksad kauem ja rohkem.
• Tunne iseennast, oma piire ja taluvusläve. Sa ei pea hüppama üle oma varju.
• Saa aru sellest, mida Sa oskad ja mida mitte (esmaabi andma ei lähe, kui ei oska).
• Täienda pidevalt oma teadmisi, kas siis, kui arvad, et tead niigi juba kõike. Hoiab vormis.
• Sa oled kõigest inimene. Elus on olukordi, millega polegi võimalik uhkes üksinduses ja perfektselt hakkama saada.