Küsitav turvalisus

ARS Projekt ja Erifoon teatasid linnavalitsusele, et neil on etteheited paviljoni esteetilise kvaliteedi, konstruktiivsete lahenduste, koostekvaliteedi ja -täpsuse osas. “Selliselt minimalistliku vormiga objektilt ootaks perfektset teostust,” põhjendab ARS Projekti juht Eero Jürgenson pöördumist linnaisade poole.

Lisaks osutasid projekteerijad oma kirjas tõsiasjale, et sellisel kujul nagu ootepaviljon on Narva maanteele püsti pandud, pole see trammi ootavatele inimestele turvaline. Turvalisuse küsimuse tõstatasid nad tunnetuslikult, nähes, kuidas paviljoni klaasseinad tuule käes võdisesid. Lõpliku sõna ses küsimuses jätsid nad eksperdi öelda. “Me peame ju osutama asjadele, mille suhtes on palju küsitavusi,” lausub Jürgenson.

Linna ehitusjärelvalve teenistus lasi firmal Ehituskonstrueerimise ja katsetuste OÜ-l (EKK) teha paviljonide kohta ekspertiisi.

Tulemus oli Unicomi jaoks kõike muud kui soosiv. “Ootepaviljonide tegelik vundamendi konstruktsioon ei taga klaasidele vajalikku stabiilsust. Erinevate vajumiste, kergete ja loodist väljaminekutega on oht klaaside purunemiseks,” leidsid EKK asjatundjad.

Unicom on Baltimaade suurim välireklaamifirma. Neil on taskus leping Tallinna linnavalitsusega, mille kohaselt vabastab linn nende reklaampinnad reklaamimaksust. Vastutasuks püstitab Unicom linna tellimusel  linnatranspordi ootepaviljone. Seni on asjad sujunud. Klaaspaviljonid seisavad kõikjal üle Tallinna. Neile kolmele uue moega klaasist varjualusele, millised Narva maanteel juba püsti on, kavatseti lähiajal lisada veel 11. Ja nüüd äkki selline ebameeldiv tõrge.

Eksperdil valed andmed

Unicomi nõustaja Andri Ksenofontov tunnistab täiesti veendunult, et trammiootepaviljonid, mille suhtes linnavalitsusel tekkis küsimusi, on piisavalt tugevad. “Insenerid, kes on sel alal töötanud kümneid aastaid, kinnitasid mulle seda. Ma usun spetsialiste.” Lisaks tellis firma ootepaviljonide kohta oma ekspertiisi, mis nende tugevust samuti kinnitab.

Milles siis asi, kas linnavalitsuse käsutuses olev ekspertiis on vale? Kas ekspert eksis?

Ksenofontov sirvib aruannet ning täheldab, et ekspert tegi talle antud lähteandmete põhjal küll õiged järeldused, kuid tema käsutuses polnud kõiki vajalikke andmeid. Sestap on ekspertiisi tulemused hüpoteetilised. “Ma ei näe siin arvutusi meie kasutatud vundamendi kohta. Ekspert ei saanudki seda arvutada, sest tema käsutuses polnud andmeid selle kohta,” lausub Ksenofontov.

Andmed Unicomi kasutatud vundamendi kohta on linnavalitsuses olemas, kuid need jäeti mingil põhjusel eksperdile edasi andmata.

Kas siis tõesti keerab linnavalitsus partnerile labasel moel käkki?

“Ma ei oska seda arvata. Ma ei tea,” laiutab kunagi ise linnavalitsuses töötanud nõustaja käsi.

Teooriaid võib tema sõnul olla igasuguseid. Näiteks, et mõni konkurent levitab laimu ja keegi linnaametnik on tema mõju all. “Aga võibolla ei peagi otsima mingeid vandenõuteooriaid. Äkki on tegemist mõne ametniku eksimuse või lohakusega.”

Aga paviljonide projekteerijad, miks nemad jonnivad?

Ksenofontov nõustub, et trammiootepaviljonide püstitamisel lasti läbi mõned esteetilised vead, mis projekteerijale ei pruugi meeldida. “Aga ma usun, et ehitati üles midagi sellist, mida algne projekteerija ei teadnud (s.t asendati plaatvundament vaivundamendiga) ja nende hirm selle suhtes siiras.”

Umbes samade väidetega esinesid Unicomi esindajad ka hiljutisel kokkusaamisel, kus linnaisad ning reklaamifirma ootepaviljonidega seonduvat klattisid.

Otsustati, et linn tellib veel ühe ekspertiisi, järjekorras juba kolmanda. Seekord Tallinna Tehnikaülikooli inseneridelt. “Enne ei soovita ma uusi paviljone püstitada, kui see ekspertiis valmis saab,” sõnab Tallinna linnavalitsuse Säästva Arengu ja Planeerimise ameti ehitusjärelvalve teenistuse direktor Rain Seier.