19.06.2009, 00:00
Looduslik toit – terviklik elu
Läänemaal Pivarootsis tegutseb Polli Talu Loominguline Keskus, mille looja Marika Blossfeldtiga käis juttu ajamas Heidi Vihma.
Rahvusvahelise kujutava, lava- ja ravikunstikeskuse looja ja hing Marika
Blossfeldt peab keskuse eesmärgiks inspiratsiooni ja väljakutsete
pakkumist hii hingele, kehale kui vaimule, lisaks ökoloogilise
mõtlemise edendamist. Keskus on tegutsenud 11 aastat, viimastel aastatel
on muudele kunstidele lisandunud ka toidukunst – peetakse hõrgu
toidu ja tervise laagreid, toimuvad nädalalõpu kokakursused.
Kohe alguses sai selgeks, et need pole veel ühed järjekordsed
“teeme koos vahvaid toite”-stiilis kokakursused – Marika on
erihariduse saanud holistlik tervisenõustaja, kelle põhiklientuur
on New Yorgis, kus ta talviti elab ja töötab. Igal kevadel tuleb aga
Marika Eestisse, Pollile. Siia peab jõudma vähemalt selleks ajaks,
kui seemned mulda pannakse: kokakursustel lähevad potti ja pannile oma aia
saadused.
Kõige olulisemaks tema õpetuses on loodusliku,
loomuliku, tööstuslikult töötlemata toidu
väärtustamine. Parim on kodumaine ja hooajaline toit, supermarketite
säilitus- ja värvainetega, maitsetugevdajate ja paksendajatega toidu
võiks menüüst sootuks välja jätta.
Maikuus, kui Pollil käisin, õitsesid heinamaal nurmenukud,
toomingad olid täies õies – ilu kui palju, aga aiast polnud
õieti midagi võtta. Kuidas siis kodulähedusest ja
hooajalisusest kinni pidada?
Marika soovitab aiaservas ja heinamaal
ringi vaadata: esimese saagi saab nõgestelt, naadilt,
võililledelt ja nurmenukkudelt. Juurde natuke talisibulat, murulauku,
peterselli (need elavad talve üle) ja materjali hautiseks või
supiks on küllaga. Noortest lehtedest saab salati, muud polegi juurde vaja
kui natuke oliiviõli, palsamiäädikat ja mett. Lisaks
mõned nurmenukuõied ja salat näeb väga armas
välja.
Kohe sain ka naadiretsepti: prae hakitud
küüslauk kergelt õlis läbi, lisa pestud naadilehed.
Kolmest minutist piisab – pesemisest veel kergelt märjad naadid
praevad-hauduvad ruttu. Söön hea meelega nõgest ja
võilille, nurmenukulehte ja maltsa, aga naati pole seni hinnanud. Marika
lohutas, et ega temagi enne tänavust kevadet naati eriti armastanud.
Korjasin Polli talu aia tagant pihutäie naadilehti kaasa, omapoolse
täiendusena lisasin praetud naadilehtedele veel meega maitsestatud
veiniäädikat, ja võin kinnitada – suurepärane roog.
Jäiku reegleid ega karme toidukeelde Marika ei sea, inimesi
fanaatikuteks muuta ei soovi – kui on isu varajase sissetoodud
köögivilja järele, siis võib ka seda süüa.
Vürtsid, ürdid, oliiviõli, palsamiäädikas, sojakaste
– need on suurepärased maitserikastajad ja toovad vaheldust Eestis
peaaegu pooleaastaseks venivale
kartuli-kapsa-porgandi-kaalikasöömisele.
Ka
lihasöömine pole patt, aga kindlasti ei ole soovitatav ka seda liiga
palju süüa ja kui vähegi võimalik, tasuks eelistada
normaalset elu elada saanud looma liha. Rafineeritud suhkru ja valgest
nisujahust küpsetised võiks välja vahetada looduslike
magustajate ning täisterajahutoodete vastu.
Kui
sööme tasakaalustatud ja looduslikku toitu, siis jätkub
energiat, meeleolu ja mõtted püsivad positiivsetena ja me tuleme ka
oma eluprobleemidega paremini toime. Tegelikult ei saa ei arst ega konsultant
inimesele öelda, mis on õige, selle tunneb igaüks ise
ära.
Oma konsultatsioonides peab Marika kõige
olulisemaks seda, et suunata inimeste tähelepanu toidule: mida nad suhu
panevad, kuidas toitu valmistavad, mis tunne mingi asja söömisel
tekib. Ainult teadlikult käitudes on v&ot
ilde;imalik hakata aru saama oma tegelikest vajadustest.
Marika
Blossfeldti perekond asus Eestist Saksamaale aastal 1959, kui Marika oli
pooleteiseaastane – tema isa vanemad ja vend sattusid sõja ajal
Saksamaale ja emigreerumine oli võimalik perekondade kokkuviimise
programmi raames. Saksamaal käis ta ka koolis.
Õppis
Rootsis tekstiili, seejärel Berliinis kunsti ja New Yorgis moodsat tantsu.
Joogahuvi viis Kundalini jooga õpetaja sertifikaadi omandamiseni,
järgnesid õpingud Integratiivse Toitumise Instituudis (Institute
for Integrated Nutrition). Teadliku ja tervisliku toitumiseni jõudmist
peab Marika oma elu orgaaniliseks ja loomulikuks osaks. Kogu elu on ta liikunud
ühest valdkonnast teise, kuid kõik on sujunud väga loomulikult
ja loogiliselt.
Alustas visuaalse kunstiga, sellega seondusid
rütmid, huvi nende vastu viis tantsuni, tantsust omakorda joogani ja
joogaga liitus huvi tervisliku toitumise vastu. Ise räägib ta endast
niimoodi: “Mulle on meeldinud kokku viia eri eluvaldkondi: kui tegelesin
tantsuga, meeldis sellega ühendada visuaalset kunsti.
Siin
Polli Talu Loomingulises Keskuses olen kokku liitnud kõik, millega ma
elus tegelenud olen: visuaalne kunst, tants, jooga, toit.”
Aurutatud aedvili sidruni-sojakastmes, kuuele.
Selle roa teeb just kaste tõeliseks hõrgutiseks.
Aedviljad
• 2 punapeeti
• 3 porgandit
• 1 kaalikas – kõik need kooritult ja suupärasteks tükkideks lõigutult
• 1 lillkapsas, õisikutena
• 1 purk (425 g) kikerherneid, kurnata ja loputada
• 1 porru, lõigata 1 cm tükkideks
• 6 lehtkapsa lehte, varred eemaldada, rebida suupärasteks tükkideks
• mõned koriandrilehed
Kaste
• 2 küüslauguküünt, pressida
• 3 cm pikkune jupike ingverijuurt, koorida ja peeneks hakkida
• 2 sidruni mahl
• veerand kl sojakastet
• pool kl oliiviõli
• 1 sl murulauku, hakitult (soovi korral)
Pange kastme koostisosad klaaspurki. Sulgege kaas ja raputage hästi läbi.
Täitke poti põhi 2,5 cm kõrguselt veega, pange sellesse aurutamissõel ja ajage vesi keema.
Lisage iga kolme minuti järel aedviljad: alustage peedist, siis lisage porgandid, kaalikas, seejärel lillkapsas. Lõpuks pange teiste hulka porru, kikerherned ja lehtkapsas. Aurutage pehmeks.
Serveerige koos keedetud pruuni riisiga. Valage kaste aedviljale ja kaunistage koriandrilehtedega.
Selle roa teeb just kaste tõeliseks hõrgutiseks.
Aedviljad
• 2 punapeeti
• 3 porgandit
• 1 kaalikas – kõik need kooritult ja suupärasteks tükkideks lõigutult
• 1 lillkapsas, õisikutena
• 1 purk (425 g) kikerherneid, kurnata ja loputada
• 1 porru, lõigata 1 cm tükkideks
• 6 lehtkapsa lehte, varred eemaldada, rebida suupärasteks tükkideks
• mõned koriandrilehed
Kaste
• 2 küüslauguküünt, pressida
• 3 cm pikkune jupike ingverijuurt, koorida ja peeneks hakkida
• 2 sidruni mahl
• veerand kl sojakastet
• pool kl oliiviõli
• 1 sl murulauku, hakitult (soovi korral)
Pange kastme koostisosad klaaspurki. Sulgege kaas ja raputage hästi läbi.
Täitke poti põhi 2,5 cm kõrguselt veega, pange sellesse aurutamissõel ja ajage vesi keema.
Lisage iga kolme minuti järel aedviljad: alustage peedist, siis lisage porgandid, kaalikas, seejärel lillkapsas. Lõpuks pange teiste hulka porru, kikerherned ja lehtkapsas. Aurutage pehmeks.
Serveerige koos keedetud pruuni riisiga. Valage kaste aedviljale ja kaunistage koriandrilehtedega.
Rukkivaht
kümnele
Rabarber on üks esimesi aias valmivaid taimi, nii et nautige seda magustoitu just kevadel.
• 400 g rabarberit, koorida ja tükeldada
• 3 kl vett
• 8–10 sl vahtrasiirupit või agaavinektarit
• pool tl jahvatatud kaneeli
• 1 näputäis soola
• kolmveerand kl rukkijahu
• melissilehti ja marju kaunistuseks
Keetke rabarberit vees, kuni see on pehme ja laguneb. Lisage vahtrasiirup, kaneel ja sool.
Segage ettevaatlikult hulka rukkijahu. Ajage pidevalt segades keema, seejärel vähendage kuumust ja hautage 5 minutit. Laske jahtuda. Vahustage segu mikseriga. Tõstke vaht väikestesse magustoidukaussidesse ning kaunistage melissilehe ja marjadega.
Serveerimisel võib lisada piima või vahukoort.
kümnele
Rabarber on üks esimesi aias valmivaid taimi, nii et nautige seda magustoitu just kevadel.
• 400 g rabarberit, koorida ja tükeldada
• 3 kl vett
• 8–10 sl vahtrasiirupit või agaavinektarit
• pool tl jahvatatud kaneeli
• 1 näputäis soola
• kolmveerand kl rukkijahu
• melissilehti ja marju kaunistuseks
Keetke rabarberit vees, kuni see on pehme ja laguneb. Lisage vahtrasiirup, kaneel ja sool.
Segage ettevaatlikult hulka rukkijahu. Ajage pidevalt segades keema, seejärel vähendage kuumust ja hautage 5 minutit. Laske jahtuda. Vahustage segu mikseriga. Tõstke vaht väikestesse magustoidukaussidesse ning kaunistage melissilehe ja marjadega.
Serveerimisel võib lisada piima või vahukoort.