Jubinatest on Maril kogunenud täiesti ainulaadne kollektsioon Eestis. Lisaks kogub tüdruk kõike muud huvitavat – samblikke ja kuivatatud lehti ning ilusaid värvilisi lilli.

“Sõna “pabulaid” otseses mõttes!” See on Anna-Maria Kiho (12), Mari sõbranna, kes seda toonitab. Just tema arvas, et Mari peab kindlasti kandideerima Eesti kõige tublima inimese võistlusel.

Anna-Maria: “Neljandas või viiendas klassis läks Mari paariks nädalaks Saaremaale vanaema juurde ja kui tagasi tuli, leidis ta järsku, et kõik puud on talle nii kallid. Ta oli täiesti muutunud.” Marist oli saanud korraga suur loodusesõber. Pärast seda oli ta järjest tihedam külaline Tartu botaanikaaias või lähedalasuvas soos.

Järsk elustiili muutus tõi talle isegi uue nime omas gängis – nii ütlevad tüdrukud oma kuuepäise pundi kohta – ja Marit kutsutakse nüüd tihti ka Metsa-Mariks või Metsa-Mammuks.

Anna-Maria räägib, kuidas Mari üritab linnas kõikidele aru pähe panna, et inimesed prügi maha ei viskaks. Kui keegi seda teeb, korjab Mari kohe maha visatud sodi üles.

“Ma väga loodan, et varsti tuleb meile ka siia maja ette (Mari elab Ravila tänaval viiekorruselise maja viimasel korrusel – toim) samasugune lahterdatud prügikonteiner nagu on Tallinnas. Eraldi kastid paberi, patareide ja muu jaoks.” Oma peres viis kõige noorem liige Mari sisse range süsteemi, kus paber ja muu praht pannakse eraldi prügikastidesse.

Jõuame esinduskogu esitlemiseni

Mari jookseb teise tuppa oma kollektsiooni tooma. Tagasi tulles on tal käes suur läbipaistev karp paljude väikeste lahtritega.

See on esinduskogu, nagu ta ütleb. Kõigest viiendik sellest, mis ta metsast ja lähedalt soost on leidnud.

Eksponaatidega on esindatud vähemalt 25 looma ja lindu. Tavalisest jänesest ja rotist luige ja tšintšiljadeni välja. Võhikule ajakirjanikule ja fotograafile annab Mari korraliku ülevaate. 

“Siin on hiir ja rott… edasi kits ja põder. Isane ja emane põder on eraldi lahtrites…"

“Kuidas sa neil vahet teed?” – “Neil on erinev kuju.”

"…siis hamster, tšintšilja, rabapüü, kobras… Kopral teen vahet näiteks elupaiga järgi. Kui läheduses on koprarada ja näritud puu…"

“Kuidas sa tšintšilja said?”

“Käisime klassiga tšintšiljade kasvanduses ekskursioonil – ma kasutasin juhust.”

Anna-Maria istitab kõrval. “Hiilisime pärast tagasi ja puurist võtsime…” meenutab ta seda näppamise lugu.

"…ja siin on kakuline, kes on ära söönud roti või hiire ja siis selle karvad välja oksendanud. See on kits… kits vist sai juba?"

Mari loetleb veel üles luige, rebase, jänese, kärbi… Tema kogu täiendab tihti ka isa, kes on maamõõtja.

“Kuidas sa ütled oma kogu kohta siis, kui sa pead seda tegema natuke viisakamalt, inimeste ees?”

“"Pabulate kogu" ütlengi! Mulle meeldivad armsad maakeelsed sõnad,” on Mari konkreetne.

“Kas sa ei karda, et klassikaaslased peavad sind sellise huvi pärast äkki natuke kummaliseks?”

 “Omapära on plussiks.” Mari on nii enesekindel, et ei ole mitte võimalustki mõelda kuidagi teistmoodi.

SIDEBAR

Kass Ronni, konn Gimli ja vahepala klaveril 

Mari tegevusala on tõeliselt lai. Esindusliku kollektsiooni pideva täiendamise kõrval jõuab ta veel tegeleda tuhande asjaga. Tal on ka kass Ronni (4) ja konn Gimli (kahekuune), kes tahavad, et nende eest hoolitsetaks. Viimane sai oma nime Tolkieni raamatu päkapikult. Ronni haigutab Mari toas nari ülemise korruse patjade vahel. Konn jagab akvaariumit tosina kalaga.

Gimli eelkäija pääses kogemata akvaariumist välja ja jäi kadunuks. Hiiljem leiti põrandalt tema kuivanud nahk, räägib Mari ema Riina. Saaremaa-vanaema juurde sõites pakitakse Marile kaasa nii Ronni kui ka Gimli. Onu juures ootab Saaremaal ees 40 aastat vana merikilpkonn.

Mari teeb näputööd, õmbleb – isegi lõiked mõtleb ise välja – luuletab, käib muusikakoolis…

“Hinded on tal ka neljad-viied,” ütleb õpetajast ema vahele.

Enne lahkumist mängib Mari meile kiire intermetso – oma praeguse leivanumbri. Ta soleerib suures toas klaveri taga energiliselt nagu Rein Rannap. Rannap on Mari suur lemmik ja eeskuju.

6b klassi tüdrukute-gängi ansambli repertuaari kuuluvad lood muusikalidest nagu “Edelweiss” ja “Amazing Grace”. Mari saadab teisi klaveril.