12.09.2008, 00:00
Miks müüakse nii vähe värsket kala?
Ekspress päris kahe juhtiva Tallinna toidukaupluse esindajatelt,
miks pole meil saada lesta, kuigi praegu on hooaeg.
Mairika Juhandi, Stockmann ASi müügigrupijuht (edaspidi
Stockmann):
Eesti kala on kauplustes tõepoolest
vähe, see on tingitud sellest, et kala pole! Meie pakume oma kliendile
hetkel merilesta, mida tarnitakse üks kord nädalas, ja
püütud on see kala Atlandi ookeanist. Eesti lesta võib saada
Saaremaalt ja seda kohe kohapealt, sest püüdjad müüvad need
kohe sadamas maha. Ja kuna sealsed kogused on nii väiksed, siis kahjuks
suurtarnijateni need ei jõua.
Kadri Aguraiuja,
Tallinna Kaubamaja Toidumaailma juhataja (edaspidi Kaubamaja):
Värske kala sortiment on meil rikkalik, aga päeviti/nädalati
vägagi muutuv kooslus. Müüme just seda, mida on meil
õnnestunud koostööpartnerite käest osta. Värske kala
pakkumised meie tarnijatelt tulevad igal nädalal uued, ka nemad koostavad
oma pakkumise täpselt selle põhjal, mida on õnnestunud nii
Eesti veekogudest kui ka rahvusvahelistelt oksjonitelt osta. Kindlalt
müüme rõõmuga eestimaist kala, kui seda vaid rohkem
saada oleks. Kui ei, siis asendame selle Euroopast saadud samade
liikidega.
Kuhu on kadunud tursk – kas seda on lootust
millalgi osta?
Stockmann:
Tursaga on
põhimõtteliselt sama lugu. Turska on võimalik rohkem osta
Läti kandis. Meil on müügil tursafilee ja see tarne toimub
samuti üks kord nädalas, püütud on kala Atlandi
ookeanist.
Kaubamaja:
Tursk on meil sortimendis
olemas fileena. Eestimaa kaladest on meil hooajaliselt müügil koha,
haug, lest, räim ja aasta ringi tuur Narva kasvandusest. Täna
oli letis koha Võrtsjärvest. Lesta ei olnud nädala alguses
tarnijatel pakkuda ning räimepüügi hooaeg ei ole veel käes.