Esimene ohver oli ehituskuningas Toomas Annus. Aasta tagasi rikkus Siff ära tema plaani saada linnalt konkursita ligi 33 hektari suurune maatükk Lasnamäe paekarjääri ümber ja see kortermaju täis ehitada. Erinevatel hinnangutel saanuks sinna mahutada kuni 3000 korterit.

Ehk projekti maksumus olnuks 3-4 miljardi krooni ringis. Praegu on asi sumbunud kohtuvaidlusesse.

Teine ohver oli Eesti kommikuningas Oliver Kruuda. Tema kaotas oksjonil Siffile võimaluse ehitada Kopli poolsaare tipp elumaju täis. Selle projekti maksumus olnuks vähemalt miljardi krooni ringis. Praegu on asi sumbunud kohtuvaidlusesse.

Kolmas ja kõige värskem ohver on Tartu äriduo Aivar Tuulberg ja Raivo Rand. Nemad jäid kaks nädalat tagasi ilma oma elu suurimast äritehingust – ehitada ja rentida Tallinna linnale üle tuhande korteri. Tehing toonuks neile 30 aasta jooksul sisse vähemalt viis miljardit krooni.

Pärast saanuks ärimehed veel korterid maha müüa, mis lisanuks veel ühe miljardi. Praegu on asi sumbunud linnavolikogu vaidlustesse.

Neljas luuser on Keskerakonna liider Edgar Savisaar. Esiteks ei saa ta linnapeana Tallinna arendada – kõik kolm toppama jäänud asja on suured ja linna arengule tähtsad projektid.

Teiseks näitab tema nõrkust see, et need suured asjad on nurjanud vaid üks mutrike linnavolikogus – saadik Tõnis Bittman, kes on Keskerakonna liige ja kaitseb Siffi huve.

Langev täht Endel Siff

Viies kaotaja on loomulikult Endel Siff ise. Tema staatus Eesti ühiskonnas on muutunud. Siff pole enam särav tipp-kümne ettevõtja nagu iseseisvumisaja algaastatel. Severstaltransi venelased kuivatasid ära tema naftaäri. Talle kuuluvad Bekkeri ja Meeruse sadamad asuvad läänele küll lähemal kui suur Muuga sadam, kuid linna arengukavasid vaadates on nad kaubavedamise mõttes perspektiivitud. Siff kõrbes IT-äris. Meediabisnise müüs maha. Laseriäri pole eriliselt õitsema puhkenud.

Isegi oma kauaaegse äripartneri, kadunud Aadu Luukasega läks Siff tülli.

Siffi jume on ärilises mõttes hoopis kahvatumaks tõmbunud. Kui aastatuhande vahetusel osales Edgar Savisaare mahavõtmises Tallinna linnapea kohalt ja aitas võimule Isamaaliidu, siis täna on tema lagi vaid ühe linnavoliniku (Tõnis Bittmani) käsutamine.

Siff pole saanud linnaga teha vahetustehingut Toompea all asuva staadioniga, et linn talle mingi muu magusa maatüki vastu annaks.

Siff ei saanud luba ehitada 31-korruselist Lennuki Towerit Stockmanni kaubamaja juurde.
Siff võitis küll mullu Kopli liinide konkursi, kuid linn ei teinud talle järeleandmisi rohkemate kortermajade ehitamise osas.

Siffi tornelamu jäi taas ­toppama

Viimase asjana viis Siff linnavalitsuse ette plaani lammutada maha Pelgurannas Madala tänaval asuv lasteaed ja ehitada asemele kuni 14korruseline kortermaja.

Algselt kavatses ta sinna ehitada kaks tornelamut, kuid linnavõimud tõmbasid neist ühe kohe maha. Linna endine peaarhitekt Ike Volkov arvas, et ümbruskonda arvestades ei tohiks Siff ehitada kõrgemat maja kui viiekordne. Volkov aga lahkus töölt ning majale kasvas paberi peal otsa üheksa korrust.

Madala 16 detailplaneeringu pidi linnavalitsus vastu võtma kolmapäeval 20. juunil. Ootamatult võttis aga ehitusasju kureeriv abilinnapea Taavi Aas selle päevakorrast maha.

Järgmisel päeval, 21. juunil oli volikogus arutusel linna üks viimase aja suuremaid tehinguid – üle tuhande uue korteri üürimine ehituskontsernilt Rand & Tuulberg.

Abilinnapea Aas kandis punkti ette. Opositsioon lõugas nagu alati. Näiteks endine punkar Tarmo “Kojamees” Kruusimäe küsis korduvalt, et miks peab linn nuumama ajal, kui silmapiiril terendab kinnisvaramulli lõhkemine, just firmat Rand & Tuulberg, kui linnas on niigi tühjalt seisvaid uusi kortereid. “Kas Tallinna linnavalitsus ei taha kinnisvaramulli hüvitada kõigile arendajatele võrdsuse alusel ja neid kortereid ära osta?” päris ta.

Mati Tarum lisas aga, et “ei pea olema Hercule Poirot, et öelda: Tallinnas kavatsetakse mõrva. Mõrva ohver saab ilmselt olema Tallinna rahakott.”

Kuid nagu alati, polnud opositsioonil jõudu asi läbi kukutada.

Linnavolinik suhtub parteisse nagu sularahaautomaati
Ootamatult tekkis Keskerakonnas endas tõrge. Esiteks läks volikogu liige, koolidirektor Märt Sults oma kooli lõpetamisele. Kuid parteil olid veel hääled koos. Siis aga hakkas ootamatult laamendama Tõnis Bittman.

Aas ja Bittman ei kannata teineteist silmaotsaski. Mullu nimetas Bittman abilinnapea Aasa koguni haigeks inimeseks. Põhjus: Aas takistas Bittmani leivaisa Siffi äriprojekte.

Siffi tutvus Bittmaniga ulatub kümne aasta taha, kui too valvas turvamehena naftafirma N-Terminal peakorterit. Meeste koostöö jõudis uuele tasemele, kui Bittman sai sügisel 2005 Keskerakonna liikmena Tallinna volikogu liikmeks.

Siis selgus Keskerakonna juhtide õuduseks, et Bittman kuulub sedasorti “poliitikute” tõugu, kes suhtuvad parteisse nagu sularahaautomaati. Erakonna ja volikogu liikme staatuse abil saab ju raha teha! Ning kõige hullem: Bittman teeb diile iseseisvalt, sõltumata partei juhtkonnast.

Bittman asus tööle Endel Sifi huvides ja hakkas tema arvukaid ärihuve Tallinna linnavalitsuses ja erinevates riigiasutustes läbi suruma. Ta on kiidelnud linnavalitsuses, et pole kunagi elanud paremini kui volikogus veedetud viimase pooleteise aasta jooksul.

Bittman teab, et tema “pangakaart” lõpetab kehtivuse kahe aasta pärast, kui tulevad uued valimised. Praeguse seisuga Keskerakond teda enam ühtegi valimisnimekirja ei pane, sest poiss on toonud parteile rohkelt häda kaela.

Muuhulgas osales Bittman eelmisel kevadel Lasnamäe paekarjääri projekti “õhkulaskmises”, kus Toomas Annus jäi suurest diilist ilma.

Bittman maksab kätte
Seekord volikogus lõi Bittman Ranna ja Tuulbergi projekti kulud kiiresti kokku. Leidis, et need on liialt suured ja küsis kõnepuldist Taavi Aasalt: “Kas me ei kiirusta natuke liiga selle lepingu sõlmimisega? Abilinnapeana te teate, et praegu on Eesti majanduses natuke keerulised ajad ja on oht, et sügisel lõhkeb kinnisvaramull, kus oleks sellesamuse arendajaga võimalik sõlmida hulga soodsam leping, kuna reaalselt hakkavad need korterid ju tulema alles 2009. aastal. Ma ei saa aru, miks me peame praegu kiirustama selle otsusega.”

Sisuliselt oli see lahing: kui linnavalitsus ei lasknud läbi Siffi projekti Madala tänaval, siis ei lasknud Siffi teener läbi linnavalitsuse projekti Lasnamäel.

Keskerakond nägi, et hääletamine lõpeb Bittmani tõttu läbikukkumisega ja korteritehingu heakskiitmine saadeti seetõttu uuele lugemisele augusti lõpus. Praegu käib äge lobitegevus.

Abilinnapea praeb ­suurärimeest mõnuga

Võitlusväljal valitseb hetkel võrdne seis, kus kumbki pool saab üksteist veel pikalt kiusata. Siff võib Bittmani häälega Savisaart vaenata ehk Keskerakond peab leidma iga p uuduja korral toetust teiste parteide ridadest. Teiseks on Siffil kauplemisruumi näiteks Kopli liinide ja muude kohtuhagide osas: ta saab need tagasi võtta.

Linn omakorda saaks Siffile vastu tulla näiteks Madala tänava tornmaja, Toompea-aluse staadioni krundi ja veel mitmes asjas. Või neid edasi ära rikkuda.

Bittmanile on öeldud, et ta peab valima partei ja Siffi vahel. Kahte isandat korraga teenida ei saa.

Bittman teatas seepeale: “Valin muidugi Siffi!”

Abilinnapea Aas kavatseb Siffi edasi kottida: “Ma olen terve juulikuu tööl, mul on aega Madala 16 projektiga tegeleda. Loen korruseid, loen parkimiskohti, loen maharaiumisele minevaid puid.”

Niimoodi juhitaksegi Tallinna linna aastal 2007.