Piirilinnas tegelesid sigaretiveoga väga paljud. Kui minna mistahes kellaajal Narva keskväljakule, sinna, kus on piiriületuspunkt, siis suure tõenäosusega näeb seal looklemas korralikku järjekorda. Vahel pikemat, vahel pisut lühemat. Need on lõviosas inimesed (üldjuhul nn halli passi omanikud, kel piiriületamine hõlbus), kes lähevad teisel pool piiri Venemaale Ivangorodi odavate sigarettide järele. ploki ületoomine (enda tarbeks) polnud seni seadusega kuidagi keelatud. Maksu- ja tolliameti tollikontrolli osakonna juhataja Urmas Järgi sõnul käib ööpäeva jooksul üle piiri keskeltläbi 8000 narvalast, tihedamatel päevadel on ülekäijaid koguni 10 000.

Vähemalt 75 protsendil neist oli kaasas maksimaalne lubatud kogus ehk siis blokk sigarette.

Arvutagem. Iga päev tuuakse üle piiri 6000-7500 plokki suitsu.

Arvutame veel - arvestades, et igas plokis on 200 sigaretti, ühe sigareti pealt võtab riik suurusjärgus ühe krooni aktsiisi, saame kokku et päevas jääb riigil saamata 1,2 -15 miljonit krooni, kuus vastavalt 36 - 45 miljonit krooni. Hirmsad numbrid. On täiesti mõistetav, miks riik seda auku homsest kehtima hakkava uue korra abil lappida tahab.

Aga vaatame edasi. Kui uskuda maksu- ja tolliameti andmeid tuuakse Narva üle piiri kuni 75 000 pakki sigarette. Linn, kus elanikke üldse kokku on napilt 66 000, ei tarbi sellist kogust ära. Seega - pole vist põhjust kahelda, et see on üks suur äri.

Nagu üks kohalik selgitas, viivad inimesed Venemaalt toodud sigaretid otse kokkuostjale, kes kogused kokku pakib ning juba omi kanaleid pidi edasi turustab.

Illegaalne äri, sest omaks tarbeks üle piiri toodud sigarette ei tohi edasi müüa.

Mis hakkab toimuma selle suurejoonelise äriga homsest, mil üle tohib tuua vaid kaks pakki, on raske ennustada. Arvestades, et inimeste elujärg on iseäranis ida-virus aga ka kogu Eestis aiva nirum, tubakaaktsiis kõrge on selge, et nõudlus odavama, piiritaguse toote järele püsib. Seega, püsib pinnas illegaalseks äriks. Kas pannakse inimesed nüüd kahe paki haaval suitsu üle piiri tooma? Kui, siis võib vaid ette kujutada, milliseks kujunevad järjekorrad Narva piiripunktis.

On veel üks, sugugi mitte tühine aspekt. Narvas, kus tööga just kiita pole, et mitte öelda - olukord on ses osas hull, on väga paljude jaoks üle piiri suitsutoomine elatusallikas. Venemaal maksavad odavama otsa suitsud 15 krooni pakk, siinpool piiri vähemalt 30 krooni. Iga ületoodu plokk seal 150 krooni odavam. Kui uskuda Narva allikat, teenib ületooja ploki pealt 100 krooni. Summa pole pealtnäha suur, kuid töötu inimese jaoks siiski korralik päevateenistus. Ja kes hoolib, et tegelikult on see illegaalne teenistus.

Kui neilt paljudelt linlastelt (tuletagem meelde - 8000-10000 päevas) see teenistus võtta, mismoodi nad reageerivad?

Fakt on see, et 1. juulil korraldab poliitik Juri Mišin koos mõttekaaslastega Narva keskväljakul miitingu, kus muuhulgas siunatakse uut tubakatoodete üle piiri toomise korda. „Eks homsest läheb elu nii mõneski asjas raskemaks. On palju teemasid, mille osas ei saa me valitsusega rahul olla, kuid see on üks teemadest," räägib Mišin.

„Me isegi mõtlesime, kas tuua välja loosung - „Suitsetamine on kahjulik, Ansip on veelgi kahjulikum!"

Saab siis näha, mis juhtub. Lugupidamisavaldusi, komplimente valitsuse aadressil miitingul vaevalt kuuleb.