Martins Ritins. Välislätlane (sündis Briti põgenikelaagris ning elas pikemalt Inglismaal ja Kanadas). 1991 naasis oma vanematekoju ja asutas kiiresti kultuspaigaks muutunud restorani Vincent, mis on tänaseks päevaks kostitanud enam-vähem kõiki Riiga sattunud prominente Montserrat Caballest prints Charlesini (ärme üldse mainigi neid loendamatuid Jaapani diplomaate, kes armastavat tellida oma igapäevasushit just Vincentist ning mitte Riias tegutsevast jaapani söögikohast). On kokanud ka teles ja avaldanud siis isikliku retseptiraamatu, mis müüdi läbi kolme päevaga.

Harri Syrjänen. Noore põlvkonna staažikaim telekokk, kes figureerinud helesinisel ekraanil alates aastast 1993 (märkimisväärseimad saated näiteks "Kokkade sõda" ja "Supimees", milles Syrjänen tõttab supermehena appi nendele Helsingi elanikele, kes söögi valmistamisel omadega jänni jäänud).

On töötanud nii Londonis kui Soomes Michelini tähte omavates restoranides ning valmistab antud positsioonile toetudes eklektilisi roogi, kus kohtuvad eelkeedetud põhjapõdrakeel, ananass ning Wiener Nougat' šokolaad. Armastatud tselebriit, kelle tegemisi ning uitmõtteid ja tulevikuplaane stiilis "tahaksin hakata tegelema suusahüpetega" kajastavad Soome seltskonnaajakirjad suurima heameelega.

EDUKAS SEKSIKIRJANIK (Kerttu Rakke vaste)

Dace Ruksane. Saavutas kuulsuse kahe romaaniga ("Romaanike" ja "Beatrise voodijutud"), mis käsitlesid Lätis enneolematu detailitäpsusega seksuaalkogemusi läbi naisterahva silmade. Ehkki kriitikud peavad Ruksanet jutuvestjana klišeerikkaks, ostetakse ta teoseid palju.

Praegu avaldab Ruksane suures päevalehes Diena seksikolumne, kus annab päevakajalisi soovitusi nagu "Izvelies treso. To, kurs viens pats ir visa pasaule" (Vali kolmas. See, kes ise on terve maailm) või "Kapec gan tagad nepabaudit tos, kurus citreiz piesardziba nelaistu pat tuvuma?" (Miks siis nüüd mitte katsuda neid, keda teinekord ettevaatus ei laseks ligigi?)

Kata Kärkkäinen. Saavutas kuulsuse, poseerides 1988 esimese Soome naisena Playboys. Sattus siis kodus ringi tuiates peale oma eksabikaasa kirjutatud stsenaariumile ja otsustas ka ise hakata kirjanikuks, spetsialiseerudes teostele, mis kõnelevad traagilistest armulugudest, narkosõltuvusest ja rikastest vanaprouadest, kes kasutavad ära noori meeskunstnikke. Sage anekdoodikangelane ("Kuidas sulle mu uus raamat meeldib," küsib Kata Kärkkäinen Jari Tervolt. "Tõesti väga hea raamat," vastab Tervo diplomaatiliselt, "ainult võibolla kaaned on üksteisest veidike liiga kaugel.")

UPPUMATU SUPERPOLIITIK (Edgar Savisaare vaste)

Janis Jurkans. 90ndatel aastatel edumeelne tegelane, kes võitles “barrikaadidel”, tahtis asutada fondi lätlaste toitmiseks ja soojendamiseks ning lähetati Moskva putšipäevil Rootsi eksiilvalitsust looma. Hetkel seevastu lätlaste enamiku silmis usalduse kaotanud ning Rahva Üksmeele Partei esimehena väga vasakpoolne, skeptiline NATO suhtes ja mestis venelastega. Mitmekordne seimisaadik kõigest hoolimata.

Paavo Väyrynen. Kemimaalt pärit riigimees, kes rügab poliitikarindel juba varastest 70ndatest saadik ning on olnud Soome välisminister läbi nelja valitsuse (1977-1993). Enne Euroopa Liiduga liitumist juhtis riigis ei-kampaaniat, kuid fakt ei takistanud Väyryneni siiski juba 1995. aastal edukalt Euroopa Parlamenti kandeerimast (selle liige on ta tänaseni). Paljude rumalusele, oportunismile ning sõprade vähesusele viitavate naljade objekt.

Kuulub Keskustasse, mis sarneb Eesti Keskerakonnale küll ristikheinalogo poolest, kuid jääb poliitilistelt vaadetelt viimasest siiski paremale.

PANKROTIMEISTER (Andres Bergmanni vaste)

Aleksanders Lavents. Kantis 90ndate algul Bank Baltijast välja pool miljardit dollarit ja sattus panga pankroti järel kohtu alla. Protsess venis Laventsi terviseprobleemide tõttu tervelt kaheksa aastat, kuid kiirenes siis, kui kiirabiga kohtusaalist väljatoimetatud Laventsi pildistati mõni aeg hiljem ringi rändamas ja omi asju ajamas. Mõisteti 28. detsembril 2001 üheksaks aastaks vangi, mille peale esitas kaebuse Euroopa Inimõiguste Kohtule. Rahvasuule tuginedes omab tänaselgi päeval osalust Riia kauplusteketis ELKOR, mille nimes E viitavat tema isanimele, L Laventsile ja KOR korporatsioonile.

Peter Fryckman. Lasi pankrotti oma firma ja vältis pikka aega kohut, tuues põhjuseks erinevaid haigusi depressioonist malaariani. Lõpuks põgenes ähvardava vanglakaristuse eest Lõuna-Aafrikasse, kuhu asutas uue idülillise kodu. Oleks asutanud ka uue äri, kuid arreteeriti 2002. aasta sügisel ning anti Soomele välja, kus kannab praegu nelja-aastast vanglakaristust. Põhjanaabrite politsei harutab tema sassis raamatupidamist lahti tänase päevani.

Värvikas persoon, kes taotles muuhulgas 90ndate lõpus Rauma lähedalt merepõhjast leitud veinilasti, väites et põhja läinud aluses olnud pudelid olid mõeldud tema vanavanaisale.

SKANDAALNE KUNSTIINIMENE (Jaan Toomiku vaste)

Oleg Tillbergs. Läti kunsti vananev enfant terrible, kelle vastuolulisi tundeid äratanud teoste hulka kuulub näiteks esinemine pahupidi pööratud Vene hävituslennukiga, mille sees sumises elav mesilaspere (muudest julgetest sammudest võiks mainida fakti, et Tillbergs sündis Olegs Ozolinsina, kuid võttis endale abielust Läti legendaarse kunstiprofesssori J. R. Tillbergsi tütretütrega uue perekonnanime).

90ndate keskel võitis Tillbergs maineka ARS FENNICA preemia. Paljude arvates jäid antud kümnendisse ka Tillbergsi parimad päevad, sest tal õnnestus sattuda legendaarse (tänaseks seoses poliitikasse minekuga tegevuse lõpetanud) kuraatori Helena Demakova soosingusse.

Roi Vaara. Sündis Norras, kuid sai kuulsaks Soome tegevkunstikuna. Tema “sügavamõttelistele etteastetele” (kirjutavad kunstikriitikud) on tavaliselt omane minimalistlik vorm, mis võib väljenduda näiteks sügava augu kaevamises ja selle kohale suure suitsupilve tekitamises või, kivi kaelas, mööda Veneetsia biennaali ringi kõndimises.

Täname Heie Treierit, Kattri-Helina Raba, Tanel Kookmaad, Karlis Apkalnsit, Maima Grinbergat.