Mai lugu

37aastane kahe lapse ema Mai (nimi muudetud) teadis kõrvalmajas elavat Tanelit juba ammu, tutvuse sõlmisid nad aga rate.ee portaalis. Pärast mitmekuulist netisuhtlust tulid esimesed külaskäigud, siis hakkas Tanel naise pool ka öid veetma.

"Arusaamine, et tegemist on millegi kummalisega, tekkis hästi ruttu, umbes kuu ajaga," meenutab Mai. Tema elus oli raske aeg - tema viieaastane tütar oli tõsiselt haige. Ta mõistis, et koormav suhe peab lõppema. 

Tanel reageeris sellele meeletu meili-tekstisõnumi-telefonikõnede laviiniga. "Päevas tuli umbes 60 kõnet," ütleb Mai, kes võttis lõpuks kodutelefoni hargilt maha ja mobiililt hääle ära. Õhtul ilmus noormees naise ukse taha. Kuna Mai ei avanud, lõi Tanel ukse lihtsalt sisse. "Toimus korralik rüselus," räägib Mai, kellel hiljem traumapunktis fikseeriti peapõrutus, näovigastused ja muljumisjäljed kätel.

Politseis algatati väärteomenetlus, hiljem formuleeriti see ümber kriminaalmenetluseks.

See ei muutnud aga Taneli käitumist. Kõik jätkus - kõned, meilid, sõnumid. "Tal oli üks point - teda ei jäeta maha. Lisaks nõudis, et ma võtaks avalduse tagasi," räägib Mai. Taneli kirjad sisaldasid varjatud ähvardusi. "Kahjuks on nii, et kui põhiseaduse järgi on inimese privaatsus ja eraelu kaitstud, siis karistusseadustiku järgi paraku mitte. Näkku naeran sulle ainult kui midagi teha üritad," kirjutas mees. "Ma pole vägivaldne inimene, kui teada tahad. Kui olengi olnud kellegi vastu karm, siis on vastaspool selle pika töö tulemusena välja teeninud. Seda olid ka sina."

Mehe rate.ee koduküljel ripub aga õõvastava sisuga sõnum: "Igasugused L... (Mai perekonnanimi, toim) nimelised võiks ajaviiteks end maha matta vabatahtlikult. Ühe liikme ma sealt perekonnast olen maha matnud ja võtan ka järgmised ette."

Kui Tanelil puhkes ühe Mai tuttavaga välisukse juures rüselus, hakkas nooruk Mailt ka veel raha nõudma "rikutud riiete ja moraalse kahju eest" - kokku 100 000 krooni. "Vana lits", "sitapea", "haige värdjas", on Taneli pöördumised Mai poole lugematutes tekstisõnumites. "Maksa võlg ära!"

Kokku on Mail 200 lehekülge ähvardusi. Kuigi ta liigub ainult taksoga või saatjaga, on Tanelil õnnestunud talle korra tänaval ka kallale tungida. Terror jätkub juba viiendat kuud. Uurija on materjalid kohtusse saatnud. Prokuröri sõnul on loos kuriteo koosseis olemas, kuid esialgu pole ta veel otsustanud, mis edasi saab. Mai ootab. "Kui ühel hetkel mingi maniakk oma teraviku sinu poole pöörab, siis oled üks ühe vastu, nagu poleks elu sees makse maksnud," ütleb ta.

Liina lugu

Kõrgharidusega üksikemal Liinal oli Taneliga suhe enne Maid. Ka tema ei soovi kõnelda oma pärisnime all, pikemalt on tema kannatustest juttu 2003. aasta oktoobrikuu Anne artiklis "Ahistaja aasta".

Liinagi tutvus endast kümme aastat noorema Taneliga interneti teel. "Meil ei olnud mingit armumist. Minu jaoks oli see puhtalt seksuaalne suhe." Nad elasid kirglikku ja piduderohket elu. Aga kui Liina nägi, et elupõletamine läheb üle igasuguste piiride, otsustas ta suhtele lõpu teha.

Tanel peksis naise läbi. Liina läks politseisse, kuid võttis pärast jutuajamist Taneliga avalduse tagasi. Mõnda aega suhtlesid nad edasi, siis proovis naine teistkordselt suhet lõpetada. Teda tabas kirjade ja ähvarduste laviin.

Ignoreerimistehnika päädis 12tunnise peksu ja vägistamisega.

Pika ja kurva loo Liina kannatustest võib kokku võtta sellega, et lõpuks oli politseis kaheksa erinevat Taneli vastast süüdistust kehavigastuste tekitamistest mobiiltelefoni varguseni välja.

Tänaseks on ta need aga tagasi võtnud. "Ma pettusin meie kohtusüsteemis," selgitab naine. Poolteist aastat kestis eeluurimine - aga lõppu polnud näha. Liinal on uus elukaaslane, korralik töökoht, ta tahab oma eluga edasi minna. "Pealegi - ma olen alkohoolik, ma ei tee sellest mingit saladust, kuigi olen juba kaks aastat absoluutselt karske. Ka uurija soovitas mul lõpuks süüdistuse tagasi võtta. Minu sõltuvusest poleks kohus niikuinii üle ega ümber saanud." 

"Olen talle andestanud ja tahan nüüd lihtsalt oma eluga edasi minna," ütleb Liina. "Tanel on väga haige inimene. Ta vajab abi. Ta otsib just selliseid vanemaid üksikuid naisi, kelle peal oma jõudu ja võimu demonstreerida."

Väidetava ahistaja kommentaarid

Tanel: See kõik on laim! Mulle on sellest Maist ainult paksu pahandust olnud. Ta on naine, kes organiseerib ja soosib kuritegevust. Mina ei luba seda artiklit kirjutada!

Mai pole ju ainuke, kes teid süüdistab. Selgitage, miks te temaga suhtlema hakkasite, mida see suhe teile andis?

Ebatavaline on hoopis see, et nii vana naisterahvas hakkab minuga suhtlema. Ta on ise üks noorte poiste ahistaja! Mina tahtsin teda aidata, võtta osa tema kohustusi enda kanda.

Kuid kui Mai tahtis suhet lõpetada, miks te seda ei aktsepteerinud?

Tema poolt oli asjasse väga imelik suhtumine. Täiesti põhjendamatud eiramised - et ma ei viitsi rääkida, ära helista palun. Ta võib ju öelda, et ei taha suhelda, aga kurat, niimoodi eirata?!

Mis siis juhtus?

Mai sõitis maale. Ma ütlesin, et kui tagasi tuled, siis räägime. Pärast seda oli täielik blokeering peal. Ma sain tigedaks - ta ei teinud ustki lahti, aga mu asjad olid seal. Tööriistad, riided, videomakk. Lõin suurest vihast jalaga vastu ust, see läks haagist lahti. Ta hakkas politseid kutsuma, ma tahtsin teda rahustada. Ta üritas mind rünnata.

Kas te lõite teda?

Ma lükkasin käega. Siis tuli politsei kahe minuti jooksul ja viis mind ära.

Mis siis edasi sai?

Pärast ma muutusin tigedaks, et mis kuradi politsei, lahendame ise asjad omavahel ära. Fakt on, et oleme majanaabrid. Võiks nagu tere ka öelda, mitte ähkida ja puhkida nagu vana lollakas. Ta paneb ikka paska suust välja, ma ütlen ausalt. Ise laskis mulle kolaka organiseerida.

Kas te mõtlete seda rüselust, mis teil tema tuttavaga oli?

Mis rüselus! See oli korralik andmine, nukkide ja kurikatega. Neli meest. On teada, et Mai selle organiseeris, mul on õigus kahjutasu nõuda.

Kas te olete Maid ähvardanud?

Ma pole teda füüsiliselt ähvardanud. Ma tahan oma asju tagasi ja kahjutasu.

Aga see kiri teie leheküljel, et ühe tema pere liikme olete juba maha matnud...

See oli tema rott, kes mu käte vahel ära suri ja kelle ma maha matsin! Te leiate rate.ee-st suvaliselt leheküljelt ka hullemaid asju kui see väide.

Kas te olete talle palju helistanud?

No ma ei tea, mis on palju?

60 kõnet päevas on nagu paljuvõitu.

No aga kui inimene ei vasta või lihtsalt loobib toru ära?!

Mida te selle Liina loo kommentaariks ütlete?

Kas te tunnete seda naist? Ta on ju alkohoolik!

Kas te ei ole teda peksnud ja vägistanud?

Kas te mõtlete ka, mida te räägite? See süüdistus on tema kättemaks selle eest, et ma suutsin kontrollida ta elu! Tol korral oli ta ebakaine, tablettide mõju all, tuli mulle noaga kallale. Jah, me olime tookord küll vahekorras, aga see oli ta enda initsiatiiv. Pealegi ta võttis need süüdistused tagasi, sest ta sai aru, et ma tulen puhtalt välja.

Aga siiski - kaks naist on teid süüdistanud ränkades tegudes. Kas nad mõlemad valetavad?

No aga võib-olla tuleb 30 naist ja räägib minu kohta täpselt teist juttu? No mõelge nüüd ise - üks neist naistest on kahe lapsega üksikema, teine on alkohoolik. Natuke loogiliselt on vaja mõelda!