Riigiprokurör Andres ­Ülvistele ja Politsei- ja Piiri­valveameti kriminaalpolitsei osakonna narkoüksuse juhile Veiko ­Germannile meenub sellise näitena varem karistamata Tatjana S. (55). Seiklusromaani stiilis võiks juhtumi pealkirjastada kui “Kilo amfetamiini külmkapis ja medal Medvedjevilt”.

Veebruari lõpus pidas Keskkriminaalpolitsei (KKP) Kohtla-Järvel ja Peterburi maanteel kinni kolm meest, kelle autodest saadi kätte kokku kolm kilo amfetamiini. Uimasti oli pärit Venemaalt ning rahvusvahelise operatsiooni käigus vahistati 1. aprillil Peterburis Eesti-Vene suunalist narkovedu ­organiseerinud ­Nikolai Dubtšak hüüdnimega “Djadja”. Dubtšaki juurest saadi kätte 22 kilo hašišit, 5 kilo amfetamiini, 13 püstolit ja üle tuhande padruni. Eduka koostöö eest said kolm KKP narkotalituse ametnikku Vene võimudelt teenetemedali. Samal päeval võeti Keilas kinni Tatjana, Dubtšaki sõbratar. Tema külmkapist leiti veel ligi kilo amfetamiini. Karistuseks sai Tatjana S kolm ja pool aastat vangistust, millest reaalselt tuli ära kanda kuus kuud. Tabatud narkoainega Ida-Viru ja Tallinna vahel “majandanud” Aleksei mõisteti vangi kaheksaks, Roman ja Denis viieks aastaks.

Tatjana eakaaslane, varem karistamata Galina (55) aitas Lõuna prefektuuril septembris püstitada asutuse rekordi. Galina kasvatas oma koduaias Valgas kanepit. Politsei sai kätte 300 grammi juba kuivatatud kanepitaimi, otse peenrast lõigati 246 taime, millest võinuks saada ligi viis kilo müügikõlbulikku kanepit. Kogus oli erakordne, sest tavaliselt saadakse korraga kätte heal juhul paarkümmend kanepitaime. Põhja prefektuuri ametnikud saatsid aga kohtu ette isa ja poja, Tiit (61) ja Carl Stefan Turgani (20), kes hoidsid oma kodus ja autos kokku 1,1 kilo kanepit. Isa mõisteti kolmeks aastaks vangi, poeg pääses tingimisi.

Nädala pärast astuvad aga Raplas kohtu ette Mart ja Mait Karlson, kes süüdistuse kohaselt kasvatasid kuni nende tabamiseni mullu aprillis Juuru vallas asuvas talus üle tuhande kanepitaime.

Kirurgid päästsid kulleri elu

Niipalju “süütust” kanepist. Politsei suurimad saavutused olid siiski seotud ülimürgiste ainetega.

Näiteks sai Põhja prefektuur suvel kätte rekordkoguse, üle kilo ­sünteetilist narkootikumi 3-metüülfentanüüli ehk “valget hiinlast”.

30aastast varem karistamata Andreid ähvardab süüdimõistmise korral väga pikk vangistus. Politseikomissar Kaido Kõplase sõnul oli Andrei väga ettevaatlik, suhteliselt hästi kursis politsei töömeetoditega ning tema tabamine nõudis palju aega ja vaeva. Ringkonnaprokurör Taavi Pernil on põhjust rahul olla Põhja PP teisegi töövõiduga: septembris tabati 50aastane varem karistatud Viktor 120 grammi eriti kange fentanüüliga (slängi-nimetus “afgaanets”). Pern ütleb, et pealtnäha tühise 120 grammiga võiks tekitada narkojoobe 270 000 inimesele! Kriminaalasjas on arestitud vara 1,5 miljoni krooni eest.

Mais tabas KKP ühest Tallinna hotellist Andrus Parri, kes tuli kiiresti haiglasse toimetada. Sajandi alguses oma elukaaslase tapnud, selle eest seitse aastat vangis istunud ning ennetähtaegselt vabanenud Parri käis Nepalis ja tõi “suveniiriks” ligi 40 kapslit heroiiniga. Aga oh häda – suveniir ei kavatsenudki mehe kõhust väljuda, põhjustades seega mitte ainult piinu, vaid ka eluohtliku olukorra. Nii tehti Eestis esimest korda operatsioon, mis ühest küljest päästis narkokulleri elu, teisalt aga tõi päevavalgele tema vabaduse lõppu tähistavad asitõendid. Istung on määratud veebruari keskpaika.

Ülviste ja Germann ütlevad, et narko­kullerite töökorraldus on juba aastaid sama, ent marsruudid on muutunud. “Eestist sõidetakse Hispaaniasse või Hollandisse, kus kontaktisikuteks on vanad tuttavad, näiteks “Lambu”, kellest meedias varemgi juttu olnud. Sealt saadakse edasised juhtnöörid. Uueks suunaks on saanud Aasia, Lõuna-Ameerika seevastu on viimastel kuudel vähenenud. Paljud Lõuna-Ameerika riigid jälgivad Baltikumist pärit reisijaid juba niisuguse tähelepanuga, et vahelejäämine on enam kui tõenäoline.”

Ohtlikud kinnipidamised

Täpselt aasta tagasi jõudis uudistesse Eesti oludes haruldane juhtum, kus politseinikud jälitasid narkovedajat mööda linna ja said ta peatuma alles pärast seda, kui põgeniku Grand Cherokee kraavi sõitis. Enne peatumist visati autost välja pakk ligi seitsme kilo amfetamiiniga. Asjaga seoses on kohtu all viis inimest. Uurimine paljastas Raplamaal Aespa külas asunud amfetamiinilabori ja kokku saadi kätte üle 9 kilo uimastit. “See oli üks aasta parim töö,” ütleb Germann.

Suve keskele jäi teinegi politseinikele ohtlik situatsioon. Varem karistamata ja 40. sünnipäevale lähenevad ­Aleksandr ja Vjatšeslav soetasid juuli keskel Ida-Virumaal ligi 40 kilo fenüülatsetooni, millest saanuks valmistada vähemalt 19 kilo puhast amfetamiini. “Kemikaal kallati Vjatšeslavi auto gaasikütteseadme ballooni ja mees sõitis Tallinna suunas,“ ütleb riigiprokurör Ülviste. “Plaanis oli aine Eestist välja viia.” Tallinnas said KKP ametnikud aga Vjatšeslavi koos ainega kätte.

16. juulil võeti kinni ka Aleksandr, kui mees Jõhvis liftist välja astus, põues summutiga ja laetud püstol. Mõlemad kahtlusalused on vahi all, nende maasturid arestitud.

Sügisel läks Tartus narkokurjategijate tabamisel lausa tulistamiseks. Ööl vastu 2. oktoobrit pidasid Lõuna PP ametnikud pärast pikka tagaajamist kinni kaks meest, kes said kahtlustuse nelja kilo amfetamiini käitlemises, aga ka oma kompanjoni mõrvas. Kahtlustatavad üritasid politsei eest põgeneda ning nende peatamiseks kasutati relva, inimesed viga ei saanud. Eriasjade prokuröri Marju Persidskaja sõnul on Ida-Virumaalt pärit kahtlustatavad Oleg (39) ja Anatoli (30) mõlemad varem kriminaalkorras karistatud. “Ühte karistati 1998. aastal tapmise ja röövimise organiseerimise eest 15aastase vangistusega, vabastati aga vanglast ennetähtaegselt 2007. aastal ning on seega hetkel vabaduses tingimisi. Teine on varem karistatud väljapressimise ning varavastaste kuritegude eest.”

KKP TÖÖVÕIDUD: Seda maasturit juhtinud Nikolai üritas mullu jaanuaris politseinike eest põgeneda, kuid peatus kraavis. Enne peatumist visati autost välja ligi seitse kilo amfetamiini.(Politsei)

Korgijoogi-uputus

Terve rida töövõite seostub GHB ehk korgijoogi valmistajatega. Näiteks pidas KKP jaanuaris kinni varem karistatud Voldemar Vamperi ja Kristo Kuga ning leidis nende juurest 3,6 kilo GHBd. Kohus mõistis 21aastase Vamperi enam kui seitsmeks, 26aastase Kuga ligi viieks aastaks vangi, ent otsus on edasi kaevatud.

Suvel võttis KKP kinni korduvalt karistatud Jaak Kõusaare (33) ja Tiit ­Altosaare (42), kes samuti ise korgijooki keetsid. Mõlemad mehed olid samasuguse teo eest aastaid vangis istunud ning ennetähtaegselt vabadusse lastud. Kõusaar tellis internetist kuus kilo GHB valmistamiseks vajalikku ainet ega võinud aimatagi, et politsei talle jälile saab. Valmis jõuti keeta üle poole kilo, siis võeti mehed kinni. Karistuseks sai Altosaar üle viie, Kõusaarele pisut alla viie aasta vangistust, sest täitmisele pöörati ka nende varasemad ärakandmata karistused.

Valga kohtumajas mõisteti neljaks ja pooleks aastaks (millest ära kanda tuleb kaks) vangi 29aastane Steven Väljur. Mees keetis oma töökohas, Valgas Valli tänaval OÜ Goldstock ruumides elektripliidil valmis kolm kilo GHBd, millest osa pakkis dr Helluse pudelikestesse. Politsei tabas mehe veebruaris. Otsus on edasi kaevatud.

Ilmselt noorim Eestis tabatud narkokeemik, 16aastane Anatoli saadi kätte veebruaris. Nooruk ostis keemiakaupade poest amfetamiini ja GHB valmistamiseks vajalikke komponente ja hakkas oma kodus amfetamiini valmistama. Et aga kolb äädikhappega purunes, imbus majja kemikaali lõhn, mispeale gaasirünnakut kahtlustanud naabrid kutsusid kohale päästeameti. Koos päästeametnikega sündmuskohale tulnud Põhja PP politseinikud said kohe aru, mis toimub.

Anatoli arvuti desktop’il oli kaust sildiga “amfetamiini valmistamine”. Varem karistamata noormees pääses seitsme kuu pikkuse šokivangistusega, veel kolm aastat jäi turjale tingimisi. Põhja PP jaoks oli see esimene otsast lõpuni uuritud narkolabori juhtum. Kontrastina alaealisele “keemikule” toob komissar Kõplas näiteks 74aastase naise, kes tabati fentanüüli müümiselt.

Miljoneid väärt kogused

Vägevaid saavutusi on ette näidata Virumaagi ametnikel. Eriasjade prokurör Antti Aitsen saatis kohtusse kriminaalasja, milles kolme meest süüdistatakse ligi 30 kilo hašiši ja 9500 ecstasy tableti Venemaale veo organiseerimises. Narva elanik Dmitri Teplõhh ja tallinlane ­Vladimir Ossipov said süüdistuse selles, et toimetasid 2006. aasta aprillis Venemaale üheksa kilo hašišit ja 2000 ecstasy-tabletti. Sama aasta sügisel 10 kilo hašišit. 2007. aasta oktoobris 7500 tabletti ja 2008. aasta aprillis ligi 10 kilo hašišit. Tabati ka kaks kullerit, kui nad üritasid Eestisse toimetada 250 000 krooni väärtuses sularaha. “Ainuüksi hašiši müügist saadud kuritegelik tulu ulatus üle seitsme miljoni krooni,” ütles prokurör Aitsen. Süüdimõistmisel ähvardab organisaatoreid kuni eluaegne vangistus.

Pärnus aga võeti oktoobris kinni oma kodus 600 grammi amfetamiini hoidnud Raul (43), politseinike vana tuttav, kes 2003. aastal vedas Eestisse koguni 25 kilo hašišit.

Sajandi alguses turult välja tõrjutud heroiin on Eestis tagasi. Tartu kohus mõistis Eesti oludes hiiglasliku, ligi nelja kilo heroiinisisaldusega aine salakaubaveo eest kaheksaks aastaks vangi Läti elaniku Farhats Sultanovsi (51). Mees vahistati mais Luhamaa piiripunktis. Tollis avastati röntgenläbivaatusel auto kütusepaaki ehitatud peidikust aine, milles puhast heroiini 940 grammi. Antud kogusest piisaks narkojoobe tekitamiseks kuni 188 000 inimesele ja selle tänavaväärtus on 8 miljonit krooni.

Nagu näha, tegid kümned, kui mitte sajad inimesed mullu valiku, mis viis või viib nad pikaks ajaks vanglasse. Justiitsministeeriumi andmetel istus Eesti vanglates aastavahetusel 2720 süüdimõistetut, neist viiendik narkokuriteo eest. Kolm aastat varem oli vange kokku 3265, neist kümnendik narkokuriteo eest.


Narkosõja saak

■ Eesti politsei ning ­Maksu- ja Tolliameti uurimisosakond said 2009. aastal kätte kokku 280 kilo narkootilisi aineid.

■ Amfetamiini tabati 53,6 kilo, sellest Keskkriminaalpolitsei 30,5 kilo.

■ Fentanüüle 1,8 kilo, sellest Põhja prefektuur 1,5 kilo.

■ GHBd 19,2 kilo, sellest Lõuna prefektuur 12,4 ja keskkriminaalpolitsei 5,9 ­kilo.

■ Heroiini 3,9 kilo.

■ Kanepit 24,9 kilo, sellest Lõuna PP 8,5 kilo, Põhja PP 8,3 kilo ja MTA 5,7 kilo.

■ Kokaiini 4,9 kilo, sellest KKP 4,1 kilo.

■ Eri narkootikumide valmistamise lähteaineid kokku 78 kilo

allikas: Eesti Kohtuekspertiisi Instituut

HAISVAD ASITÕENDID: Need heroiini sisaldavad kapslid opereeriti välja Nepalist tulnud narkokulleri kõhust. Ilma kirurgilise sekkumiseta võinuks kuller surra. (Politsei)