Ajavahemikus oktoober 2010 – september 2011 osales konkursil 66 parimat praktikat.

Milliseid loovaid lahendusi töökohtade mõnusamaks muutmisel pakuti?

Enim meeldis žüriile Eesti Posti mõte varustada kõik oma 900 kirjakandjat pipragaasi balloonidega. Eesti Posti statistika näitab, et iga kuu saab mõni postiljon hammustada – aastas umbes 14–17 traumat.

Igal aastal vahetab ettevõte välja kuni 300 tühjaks saanud ballooni, mis tähendab, et need on aktiivselt kasutusel. Kui eelmisel aastal Haapsalus toimetati postitöötaja raske vigastusega haiglasse, siis selle nädala alguses ründas Nõmmel postiljoni lisaks koerale ka koeraomanik.

Teine võidukas lahendus tuli Lõhavere Ravi- ja Hooldekeskusest. Sealsed põetajad pidid tarima patsiente oma jõuga hoone teisele korrusele ning “pesid käsitsi patsientide ööpotte, mis ei ole sugugi meeldiv tegevus”, öeldakse Tööinspektsiooni raportis. Tänu EASi abil tehtud remondile hõlbustavad nüüd tööd liftid ja täisfunktsionaalsed voodid, eelkõige aga on töötajad rahul ventilatsiooniga. “Lõhn on muutunud,” kirjeldab hooldekodu juhataja Ene Maaten, “enne remonti võttis meie maja teisel korrusel isegi ehitusmehed näost kaameks.”

Kui Lõhavere hooldajate tööolud paranesid tänu eurotoetusele, siis Roosna-Alliku Pakiautot omav ettevõte Nõlvak & Ko investeeris oma raha. “Mingit kosmoseteadust siin pole,” kirjeldab “innovatsiooni” firma osanik Lembit Nõlvak.

Autoremonditöökoda sai heitgaaside filtri, mis eemaldab diiselmootori tekitatavad tahmaosakesed ja konditsioneer viib heitgaasid välja. Kuna ruumis kippus hämaraks jääma, siis võeti kasutusele maksimaalse aknapinnaga ülestõstetavad väravad. Nüüd on remondiruumides puhas, soe õhk ja loomulik valgus. Lihtne. “Tööinspektsiooni liigutas ehk see, et tehtud oli natuke rohkem kui tööohutuseeskirjades ette nähtud.”

Lõuna Politseiprefektuuris seati sisse lõõgastustuba, milles vibromassaažitoolid ja korralik muusikasüsteem.

Hammarprodukter OÜ maksab kolmel esimesel haiguspäeval täispalka, sest oht, et töötaja käib haigena tööl või on mures kaotatud sissetuleku pärast, on reaalne. Tulemus: töötajate stressitase on märgatavalt vähenenud ja keskmiselt naastakse tagasi tööle kolme-nelja päeva möödudes. Boonusena saab ettevõte rahuloleva töötajaskonna.

Paljud firmad julgustavad töötajaid tervisejooksule, helkurkepikõnnile, ujulasse ja jõusaali ning mõõdavad tasuta keha rasvaprotsenti, kehamassiindeksit, veresuhkrut ja kolesteroolitaset.

Mitu firmat õhutavad oma töötajaid suitsetamisest loobuma, makstes kinni nikotiiniplaastrid ning nõustamisseansid.

Kurikuulus Maxima toidupoekett aga kutsub üles kõiki töötajate lapsi, kes õppisid eelmisel õppeaastal 4.–11. klassis ja kellel olid head hinded, kandideerima programmi “Maximalist” raames stipendiumile. Stipendiumi makstakse nendele lastele, kelle keskmine hinne koolitunnistusel oli eelmisel õppeaastal viiepallisüsteemis hindavates koolides 4,6 või parem. Stipendium on 30 eurot kuus ning see kantakse igakuiselt üle lapsevanema pangakontole.

Võitjatele on autasuks kahekümnekilone raamatukast tervisliku toitumise, stressiravi ja muude tööelu paremaks tegevate raamatutega.