Oma palvet põhjendab kultuuriminister sellega, et soovib vältida ala omaniku OÜ Tava Metsa võimalikku plaani võtta maha muistse kääbastiku juurde jääv mets. Ainuüksi teade sellest võimalusest ajas hiljuti tagajalgadele nii Eestimaa Looduse Fondi, arheoloogid kui ka Obinitsas elavad setud.

Nii tegi Paet keskkonnaminister Villu Reiljanile saadetud kirjas konkreetse ettepaneku: "kasutada nimetatud ala riigile eelisostu õigust", sest "kultuuriministeeriumil kultuurimälestiste säilitamiseks ja hoolduseks ettenähtud riigieelarvelised vahendid sellisteks eelisostuõiguse rakendamiseks puuduvad".

Kinnistu, mida Paet silmas peab, maksab 3,5 miljonit krooni. Sellele lisanduks kalmete vahetus ümbruses asuva maa hind - maa omaniku hinnangul 500 000 krooni.

"See ei pruugi olla lahendus," kommenteerib Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor Arnold Unt. "Isegi kui tegemist on kultuurmetsaga - kes iganes see omanik ei ole -, puude raiumist takistada ei saa." Aga kui seda tehakse, siis selleks on siiski kindlad nõuded, mida omanik peab täitma, et kääpaid ikkagi ei ohustataks, selgitab ta.

Poleemika tekitanud kääpad pärinevad hinnanguliselt 9.-10. sajandist. Sajakonnast säilinud kääpast asub kõnesoleval maatükil 34.