Neid mustvalgeid jäädvustusi vaadates ei tundu just juhuslik, et kükitavad poisid (Linnateatri näitleja Alo Kõrve ja Draamateatris töötav Anti Reinthal) peegelduvad ühe vana ülesputitatud Volga ilukilbilt (5). Et kõikide nende piltide saamiseks on kasutatud üht hämara (loe: teadmata) elulooga päevinäinud Vene aparaati Zenit, vanakraamituru 200kroonist leidu. 

Vanaisalt see pisik Ugala näitlejasse ja lavastajasse Priit Võigemasti (25) sattus, ja sellesse vanaisa aega tunduvad viivat ka need fotod.

Südapäev. Mehed läksid kala püüdma, ja siis! – “Puude vahelt avastasin, neiud ka õnge kätte võtnud... Päikseprillid peas, ühel õng, teisel võrk, tšikid püüavad ka kala!” Tšikid muide on Võigemasti abikaasa, Linnateatri näitleja Evelin Pang ning viimase kolleeg Hele Kõre (4).

Habemik, kelle valgus tumedast foonist välja voolib, ei ole aga keegi muu kui Võigemasti kolleeg Ugalast, legendaarne helimees Üllo Kaur (6). Must foon on tegelikult helikabiin.

Ja loomulikult ei puudu ühest ajastule iseloomulikust galeriist laps vallatu kutsikaga, kelle suuremad lapsed ristisid Mütsike-Musitajaks (2), ning kassikujuke mööblitükil (3). 

Nii. Ja nüüd kujutlege kõikide nende piltide juurde vanaaegsete fotode valged siksakääred ja asetage need ühte marmoreeritud kaantega raskesse albumisse ning kirjutage selle peale päevapiltniku nimi –  härra Võigemast. 21. sajand, te nõustute, on alles käsitamatus kauguses...

Pildigalerii asub siin: