“Varem olid eraldi imikute läbivaatuse päevad, nüüd peaksin lapsega suures polikliinikus istuma, kõrval köhib võibolla lahtise tuberkuloosiga haige,” põhjendab Maire oma ärevust.

Samuti peavad oma tööst loobuma Kesklinna lastepolikliiniku viis tohtrit. Sealne pediaatriaosakonna juhataja Virve Pagi teab, et talle otsitakse tööd – tõenäoliselt saab temast pediaatriakonsultant.

“Meie oleme omal ajal valiku teinud ja lastearstiks õppinud, nüüd on poliitika muutunud ja meid pole enam vaja,” ütleb Pagi kerge kibedusenoodiga. Ta lisab, et ei taha öelda halba sõna noorte perearstide kohta, kuid pole sugugi kindel, et perearst lapse konsultatsioonile saadab, nii nagu uus kord ette näeks.

Seda kinnitab perearstikeskuse Sinu Arst perearst Anneli Kalle: "Minu juures käivad lapsed imikust peale ja mina saan nendega küll hakkama, mõni raske krooniline haigus välja arvatud. Minu jaoks küll pediaatrit vaja pole."

Lastearstid peavad jääma

Lastearstide Tallinnasse allesjäämise eest võitlev Tallinna Lastehaigla Sihtasutuse juhatuse esimees Merike Martinson kinnitab nii ühe kui ka teise kartusi: ühises ooteruumis võib nakkusoht tõesti suureneda ja samuti võivad perearstil jääda lapse keerulisemad haigused diagnoosimata. “Meil pole ju vaja õppida negatiivsest kogemusest,” märgib Martinson.

Paljude lastearstide töölt lahkumise tõttu on praegu haigla vastuvõtuosakond ummistunud.

Perearstinduse maaletooja professor Heidi-Ingrid Maaroos kinnitab, et pediaatria kui eriala ei kao kuhugi, kuid esmalt tegeleb lapsega perearst. Pediaatria ja perearst on mõlemad meditsiinierialad. Ta märgib, et “oskuslik perearstide juhendamine on võimaldanud perearstidel tööd alustades olla kindlad, et nad tulevad toime ka lastega”. Martinson aga viitab Rootsi kolleegide kogemusele, kes kahetsevad, et perarstindusega liiale läksid. “Ei ole paremat lapse tundjat kui lastearst,” vahendab Martinson Rootsi kolleegi ütlust.

Tõsi, keskerakondlasena võitleb Martinson ka erakonna valimislubaduse eest, et pealinna peavad lastearstid alles jääma. “Pean vist esimest korda elus alla andma, sest seaduse vastu ma ei saa,” tunnistab Martinson. Uus ravikindlustusseadus sätestab, et esmatasandil tegeleb kõigi patsientidega perearst.

Lastearst muutub abiarstiks

Oma lastega Kopli lastepolikliinikus käivad 335 vanemat olid tulevikust nii heitunud, et andsid linnaosa vanema asetäitjale Vilja Savisaarele üle taotluse lastepolikliinik alles jätta. Savisaar pakub välja: “Olukorra lahendusena näen sotsiaalministri initsiatiivi algatada tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muudatus, mille tulemusena saaks pediaatrid lülitada eriarstide nimekirja. See tähendaks ka Keskerakonna valimislubaduse täitmist.”

Kuna tervishoiu valdkonna reguleerimine ei kuulu linnaosavalitsuse pädevusse, edastas Savisaar pöördumise abilinnapea Anders Tsahknale.

Sotsiaalala eest vastutav Tsahkna vastab: kui algselt oli kavas lastearstide ametikohad tuleva aasta alguses kaotada, siis nüüd jaotatakse lastearstide senised nimistud ära perearstide vahel, kes omakorda lastearstile kui konsultandile palka maksma hakkavad.

Sorav vastus, mille sisu on ikkagi sama – lastearst ei ole enam esmatasandi arst ja laps läheb perearsti juurde, kes siis oma äranägemise järgi pediaatriga konsulteerib. Tegelikult tähendab see ikkagi jaoskonnapediaatrite kaotamist.

“Suure kogemusega pediaatrile on see solvav, kui ta nüüd perearsti kõrval abiarstiks muutub,” tõdeb Martinson.