Enne teenuste tutvustamise juurde asumist soovitus: muutke üleslaetavad fotod enne internetti laadimist väiksemaks, kui pole just tungivat vajadust originaalide levitamiseks. Sellega säästate aega piltide laadimisel ning piiratud mahuga online-albumitesse mahub rohkem fotosid.

Piltide suurust on kõige mugavam vähendada näiteks tasuta Irfanview tarkvara funktsiooniga “Batch conversion“.


Pixenate oli esimene online-fototöötlusvahend, mida aastaid tagasi katsetasin. Selle märksõnadeks võiks olla lihtne, toimiv ja alati olemas.


Lihtsate toimingute abil parendatud fotod saab kiirelt edastada oma Flickri kontole või laadida kõvakettale.


Selle teenuse kasutamist piirab kõige rohkem toimingute lihtsus – piltide muutmise võimalusi napib. Aga kiire töövahendina on ta väga hea.



Juba esimese mulje põhjal võib Picniku teenuse kohta öelda, et tegemist on Pixnate’ist peajagu kõrgema klassi lahendusega. Pärast põhjalikumat tutvumist võib Picnikku nimetada omasuguste seas üheks täiuslikumaks ja töökindlamaks.


Picniku loojad on võtnud aluseks Pixenate’iga sarnaneva lihtsuse, aga viinud selle uuele tasemele. Kasutajale on suudetud luua keskkond, milles kordagi ei teki teadmatuse tunnet. Kõik, mida sa teed, toimib ja tulemust näed kiiremini kui ühegi konkureeriva tootega.


Tööriistad on kasutajale käepärased ega nõua süvateadmisi. Kasutajal ei tohiks tekkida ka probleeme eri võimaluste valikul – kõik vajalik on lihtsalt leitav. Veidi plass tunnistada, aga isegi parima tahtmise korral pole Picnikule võimalik suurt midagi ette heita.


Et oma tööd kiirendada, saad teenusega siduda näiteks oma Picasawebi ja Flickri kontod.



Splashup beta meenutab liidese poolest Adobe Photoshopi tarkvara. Kasutajale antakse võimalus peale Splashupi enda kontodelt fotode laadimise sööta neid ette arvutist või online-fotoalbumitest.


Pideva Adobe Photoshopi kasutajana tekkis mul alguses probleeme kätte harjunud klahvikombinatsioonidest loobumisel, sest need ei toimi antud teenuse juures, aga tuttav keskkond lausa sunnib neid kasutama.


Kes liigub menüüdes hiirega, nagu enamik kodukasutajaist, sellele pole see probleem.



Onlinephototool sarnaneb Splashupiga, kuid platvormiks on valitud Java. Seetõttu jääb ta ilu poolest konkurendile alla, kuid tagab märksa kiirema ja kindlama töö.


Lõikamine, filtrid, värvimine – kõik toimib. Ja kordagi ei teki kasutajana tunnet, et minu alustatud muudatused ühel hetkel lihtsalt kaovad, kuna leht arvab, et parem oleks anda teada ootamatult tekkinud veast. Eranditeks on need korrad, kui Java-rakendus mäluprobleemide tõttu hangub või fotot ei salvestata galeriisse, sest pilt on liiga suur.


Java platvorm aga nõuab nii mõneltki arvutis tarkvara uuendamist ja nende laadimine võib paljudele tunduda häiriv. Hoiatus: Java-rakendus k ipub mäluprobleemide tõttu hanguma.


Pixer.us pakub Pixenate’iga sarnanevat liitumist mittenõudvat teenust, kasutades seejuures lihtsamat liidest. Pixeri eeliseks pole mitte funktsioonide rohkus, vaid pigem nende kasutamiseks mõeldud tööriistariba intuitiivsus. Paraku kipub pärast mõne tööriista kadumist ka pilt ekraanilt kaduma. Taastetoiming võimaldab vigase sammu tagasi võtta, aga see pole lahendus.


Kiiruse poolest kannatab Pixer Pixenate’iga võrdluse välja. Puudu on teenusel vaid võimalusest laadida töödeldud pilt mõnda online-fotoalbumisse.



Nagu eelmised kaks teenust pakub Phixr enamlevinud fototöötlustarkvaraga sarnanevat, kuid veidi iganenud liidest. Võrreldes kahe eelmise konkurendiga üllatas Phixr mind oma kiirusega.


Valmis pildi saab kiirelt salvestada Picasawebi, Flickri, Webshots või mõne teise teenuse kontole.



Fotoflexer kuulub tasuta online-fototöötluse keskkondade uustulnukate hulka.


Kahjuks ei suuda Fotoflexer vähemalt praegu Picnikuga võrreldavat lihtsust ja töökindlust pakkuda. Samas tuleb tunnistada, et sellest hoolimata seljatab Fotoflexer enamiku siin mainitud teenustest: ainult värvi, lõika, kleebi ja kirjuta. Saad kasutada kõiki funktsioone, mida vaja kiireks pildikohandamiseks, et seda blogisse või albumisse postitada või mõnele sõbrale näidata.


Fotoflexeri mõnusaimaks omaduseks on see, et kõik, mida fotoga teed, on ekraanil kohe näha.


Teisest küljest puudub WYSIWYG-editor, millega lisada tekste ja objekte. Nagu enamikul konkurentidel on ka Fotoflexeril ühendus suuremate galeriidega, et töödeldud pilte galeriidesse laadida.


Ka myImager ei nõua liitumist ning pakub ­lihtsat ­pilditöötlust. Aga ­erinevalt ­võistlejatest on ­myImageri hädaks vanamoodne liides.


N-ö ­pimesi ­töötamine nõuab ­teadmisi ja oskusi, mis ­enamikul meist ­paraku ­puuduvad.


Tulemuseks on ­sellisel ­juhul ­harilikult ­soovimatud ­tulemused.


Kogenud kasutajal ei tohiks myImageri kasutamisega probleeme tekkida.



Sarnaselt myImageriga jätab ka Cellsea oma liidesega veidi iganenud mulje. Kuigi tööriistade valik ja tööriistad on esitatud myImagerist veidi mugavamalt, tuleb neid sageli kasutada “pimesi”.


Kellel on aega, võib seadetega mängida ning vajadusel ikka ja jälle naasta eelmise sammu juurde, kuni soovitud tulemus käes. See aga ei meeldi suurele osale tänapäevastest kasutajatest. Kui soovitava tulemuseni jõudmist takistab aeganõudev katsetamine teenusega, mille konkurendid on püüdnud selliseid probleeme vältida, võib see sundida kasutajat kiirelt võistleja juurde lahkuma.


Peale ülevaates esindatud teenuste on peagi kasutajateni jõudmas huvitav lahendus nimega Avivary, millega luuakse terve fototöötlus- ja värvimisteenuste tootepere. Beetaversiooni kutseid saate aadressilt
.