Põhiseaduse algus uuel kujul oleks järgmine (uus on vaid paksus kirjas välja toodud sõna „keele"):

"Kõikumatus usus ja vankumatus tahtes kindlustada ja arendada riiki,  mis on loodud Eesti rahva riikliku enesemääramise kustumatul õigusel ja  välja kuulutatud 1918. aasta 24. veebruaril, 

mis on rajatud vabadusele, õiglusele ja õigusele, mis on kaitseks sisemisele ja välisele rahule ning pandiks praegustele ja tulevastele põlvedele nende ühiskondlikus edus ja üldises kasus, mis peab tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade - võttis Eesti rahvas 1938. aastal jõustunud põhiseaduse § 1 alusel 1992. aasta 28. juuni rahvahääletusel vastu järgmise põhiseaduse."

86 saadikut põhjendavad põhiseaduse muutmise vajadust sellega, et Eesti keele tähendus eesti kultuuri ja rahvusliku identsuse kandjana on hindamatu.

„Samas on põhiseadusliku keelekaitse õiguslikuks aluseks seni vaid üksikud riigikohtu lahendid, mis põhiseaduse preambulit tõlgendades kuulutavad keele kultuuri osaks. Meie hool oma kauni keele eest vajab hoopis tugevamat sümboolset ja õiguslikku tagatist," leiavad saadikud. Eesti keele põhiseaduslik väärtustamine tõstaks nende hinnangul oluliselt riigikeele õppimise ning tema igapäevase kasutamise prestiiži Eesti elanike hulgas, kelle emakeel on mõni teine keel.

 

Komisjon loobus kiireloomulisest vastuvõtust

Põhiseaduskomisjoni ettepaneku kohaselt on eelnõu kolmandal lugemisel teisipäeval, 20. veebruaril.

Komisjon määras samuti eelnõu vastvõtmise viisi, otsustades põhiseaduse muutmise  riigikogu kahe järjestikuse koosseisu poolt.

Põhiseaduskomisjon kaalus täna oma istungil ka võimalust võtta eelnõu vastu kiireloomulisena, nagu selle esitajad seda soovisid, milleks oleks vaja riigikogu neljaviiendikuline hääleenamus. Komisjon enamus pooldas eelnõu vastuvõtmist kahe järjestikuse kooseisu poolt.

Põhiseaduse muutmiseks riigikogu kahe järjestikuse koosseisu poolt  peab põhiseaduse muutmise seaduse eelnõu saama esmalt ametis oleva riigikogu koosseisu enamuse toetuse. Muudatuse jõustamiseks peab selle heaks kiitma ka riigikogu järgmine koosseis, tingimusel, et selle poolt on kolm viiendiku riigikogu liikmeid.

Põhiseadust on muudetud kahel korral

Seni on põhiseadust muudetud kahel korral: 2003. aasta veebruaris Riigikogu poolt kiireloomulisena ja 2003. aasta septembris rahvahääletusel. 2003. aasta veebruaris vastu võetud muudatusega pikendati kohaliku omavalitsuse volikogu volituste tähtaega kolmelt aastalt neljale, 2003. aasta septembris vastuvõetud muudatus sätestas, et Eesti võib kuuluda Euroopa Liitu.

Allikas: riigikogu pressitalitus