Aserbaidžaani kinnisvaraprojektiks võlakirjainvestoritelt kogutud 12 miljonist eurost jõudis sihtkohta vähem kui viiendik - ülejäänud raha pöörles mööda maailma.

Kõige suurem tükk emissiooni rahast liikus läbi Panama offshore-firma eri riikide pangakontodele märgetega „rehvid", „toiduained", „õhukonditsioneer" jne.

Investeerimiskelmuses süüdistatav Erki Piirsalu on uurimise käigus esitanud tõendeid ning ütlusi, mille kohaselt anti miljonite kaupa sularaha Aserbaidžaanis üle maade omandamiseks. Samas näitavad erinevad pangadokumendid, et suurem osa võlakirjainvestorite rahast Aserbaidžaani ei jõudnudki. 

Raha pööritamise skeem reedeses Äripäeva paberlehes tekitab küsimuse, miks oli vaja väga konkreetse eesmärgiga ehk kinnisvara ostmiseks kogutud võlakirjainvestorite raha liigutada läbi mitmete riikide ja offshorkade? Ja mis ehk veelgi olulisem - kelle teadmisel või lausa korraldusel selline rahapesuga sarnanev afäär toimus? Oli see aserite skeem, eestlaste skeem või mõlemat?

Loe edasi

Süüdistatava versioon: andsime sulas 8,5 miljonit ühele aserile

Investeerimiskelmuses süüdistatava Erki Piirsalu väitel anti Aserbaidžaanis miljoneid eurosid Bakuu-afääri võlakirjainvestorite raha sulas üle ühele aserile, kuid pangadokumendid näitavad raha pööritamist hoopis mujal.

Investorite advokaat Maria Mägi on seisukohal, et Piirsalu väited investorite raha sulas Aserbaidžaani kodanikule Kochari Hasanovile andmise kohta ei saa tõele vastata, kuna see raha kulutati ära juba varem. 

Loe edasi