Selle aja jooksul jõuti Venemaa mitteametlikus suvepealinnas panna peatänavatele uus teekate, seada Rahu tänavale üles militsionäärid iga saja meetri taha, riputada postide külge paarikaupa Vene lipud ja plakatid "Sotši 2014: Ühine olümpiavõitlusega!".

Venemaa on 2014. aasta taliolümpia korraldajamaa kandidaat. Venemaa on suur ja lai, siin leidub igilumega alasid, kuid mõistatuslik vene hing valis taliolümpia kandidaatlinnaks millegipärast ikkagi subtroopilise Sotši. Seepärast ripuvad siin nüüd keset palme plakatid, mis kujutavad suusatajaid ja kinnitavad: "Sport ? see on kaif!"

Sotši kaitsepühaku peaingel Miikaeli kuju lähedal peesitab päikese käes teine reklaamtahvel: "Kirkad päevad! Kirglikud ööd! Sotši ? kuurordi süda!" Kuid seni, kuni Sotšis viibib Putin, pole kuurordil puhkust. Tippkohtumise tõttu lükati määramata ajaks edasi linna suurim püha, linnapäev. See-eest olid tippkohtumisele eelnenud päeval Venemaa meistrivõistlused judos ? Putini lemmikspordialal.

Päev enne tippkohtumist edastab Raadio 7: Seitsmel künkal saatejuht Anželika Kokareva viimaseid sisemajanduse uudiseid. Seekord on majandusel patriootlik värving: nüüdsest on Venemaal keelatud arvestada raha dollarites ja eurodes. Tähendab, arvestada muidugi tohib, kuid ajakirjandusel on õigus rääkida Venemaa välisvõlast üksnes rublades. Venelastele on see šokk. Venemaal on roheline dollar juba ammu rahvuslik valuuta.

"Euroopa,
me oleme sinu kompvek!"

Kõik algab halvaendeliselt. Tippkohtumisele on saabunud Araabia telekanal Al Jazeera. "Millegipärast peetakse meie telekanali siiasõitmist Venemaal halvaks märgiks," väljendab puhtas vene keeles hämmastust Egiptuse päritolu Amro Abd El-Hamid, Al Jazeera Moskva büroo pealik.

Huvitav, miks? Kujutage ette, Beslani jõudis Al Jazeera pool tundi pärast koolimaja hõivamist ja Gruusiasse kaks nädalat enne rooside revolutsiooni ? ning tegi kohe Saakašviliga intervjuu. Tippkohtumisele tõi Amro kaasa Iraani puudutavad plahvatusohtlikud küsimused, kuid esitada tal neid ei õnnestunud.

Tippkohtumise pressikonverentsil esitatakse vaid neli küsimust. Esimesena küsib Vene uudisteagentuur Interfax: aga äkki tahab Euroopa pugeda pühamast pühamale Venemaale ? tema loodusvarade ligi – ja niimoodi Venemaad ära kasutada?

See on täiesti ootamatu mõtteavaldus! Eriti veel Euroopa jaoks, kes on ise valvel, et Venemaa mõju ei kasvaks ülemäära suureks mitte niivõrd gaasitarnete kui gaasi jaotamise poliitika pärast.

Vastus sellele küsimusele aga sobitub Venemaa uude strateegiasse nagu rusikas silmaauku: "Mäletate, lapsepõlves? Tuleb hoovile poisike, kompvek higises peos. Temalt küsitakse: "Anna kommi!", aga tema küsib vastu: "Aga mis ma selle eest saan?"" See ütlus sai tippkohtumisel Putini tähtsaimaks väljaütlemiseks ja tema riikliku välispoliitilise strateegia muutumise sümboliks. "Meil on gaas. Aga sinul, Euroopa? Vahest on teil gaasi transportimise võimalused? Ah et ei ole. Aga mida te meile siis meie gaasi eest vastu annate?"

Pressikonverentsil hakkab Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso rääkima, et poliitikat ja majandust ei tohi ühte patta panna. Gaas ? see on äri. Venemaa on tarnija. Euroopa ? ostja. See on äripartnerlus.

Putin vastab: "EL on meie peamine partner!" Jääb mulje, et mitte vähem peamine kui Hiina ja Põhja-Ameerika. Mõni päev enne tippkohtumist soovitas monopolist Gazprom ELil oma rahvusvahelistele ambitsioonidele kätt mitte ette panna. Sest lõpuks võib ta ju suunata oma kauba ka mõnele teisele turule.

Enne pressikonverentsi pidasid Euroopa ja Venemaa kõrged tegelased kinniste uste taga läbirääkimisi. Ajakirjandus jälgis läbirääkimiste käiku pressikeskuses otseülekande vahendusel. Kümnendal minutil ülekanne katkes – kohas, kus jutt käis inimõigustest.

Ja ongi kohvipaus. Kohvile on lisatud Vene koloriiti ? sibula ja munaga pirukad. Ja üksnes Venemaal on võimalik kohata teenindava personali seas noormeest, kelle nimi on Lenar ? lühend sõnadest "Lenini armee".

Eesti segab Venemaad

Tippkohtumisele on saabunud umbes 300 ajakirjanikku. Miilitsaeskordi saatel liikuvate Vene, Tšehhi, Saksa, Inglismaa ja isegi Hiina ajakirjanike passides on märge "viisa väljastatud presidendi administratsiooni kutse alusel".

Vestlustes sulehaidega selgub, et nende ettekujutustes seostub sõnaga "Eesti" pronkssõdur, seejärel Kadriorgia. Alles hiljem ujuvad välja mälestused Baltikumi kuurortidest ja Vana Tallinna liköörist.

"Pärast laienemist ei muutunud EL meie jaoks kergemaks partneriks," jagab oma nägemust Eestist ka Vladimir Tšižov, Venemaa saadik Euroopa Liidus. Ja see oli meie maa esimene mainimine tippkohtumisel. "Mõned uutest liikmetest on toonud ELi kaasa isiklikud valufantoomid ? inimesed, kes on keskendunud neile tehtud ammusele ülekohtule. Nende maade suhtumine raskendab Venemaa ja ELi vahelise pikaajalise strateegilise partnerluse arenguprotsessi."

Seda seisukohta levitas Tšižov ka intervjuus Briti ajakirjandusele.

Teiseks mainitakse Eestit tippkohtumise lõppdokumendis: "Vene poole arvates peaks EL pöörama esmajoones tähelepanu Läti ja Eesti venekeelse vähemuse õiguste tagamisele." Niisiis Putini meelest rikub Eesti venelaste õigusi.

???????? (VLADiMIR)

Pressikonverentsile tahtsid minna ka sanatooriumis töötavad medõed. Nii nad oma valgetes kitlites pressiruumi poole suundusidki. Paraku ei suhtunud turvamees nende uudishimusse mõistvalt. Tippkohtumise saalis ei tohi olla mingeid laike ? isegi mitte valgeid. Medõdesid sisse ei lastud.

2005 ilmus Moskvas raamat "VLADiMIR Putin ? oligarhide tasalülitamine". Autor, ajakirjanik Andrei Kolesnikov saabus samuti tippkohtumisele. Kuigi ta presidenti kritiseerib, tunneb ta kolleegide sõnul mõõtu. Sellepärast on ta ainus žurnalist, kellel on lubatud ilmuda Kremlisse teksastes. Kremli kroonikate autor Kolesnikov ütleb presidendist rääkides, et "Putin ei ole mingi tavaline mängur".

Kuigi tippkohtumise lõppdokumentides on esikohal lihtsustatud viisarežiimi kokkuleppe sõlmimine, ei olnud viisad kindlasti mitte tippkohtumise toimumise ajend.

25. mai pärastlõunal sammuvad piki sanatooriumi Russ peasaali õrnalt sovetlikku, see tähendab roosat vaipa pressikonverentsile Javier Solana, Wolfgang Schüssel, Barroso ja Putin. Viimased istuvad pressikonverentsi ajal kõrvuti, naeratavad teineteisele aeg-ajalt.

Kui kirjeldada pressikonverentsi kokkuvõtvalt, tuleb välja selline pilt:

Schüssel heietab Sotši imelisest kliimast.

Solana embab kõiki.

Barroso meenutab Kubanimaa veini, päikeseloojakut ja Gershwinit, keda lasti eilse õhtusöögi ajal.

"See tähendab, et muusika kaudu osales sellel tippkohtumisel ka Ameerika," märkis Barroso.

Ameerikaga ei ole Venemaal viimasel ajal kõige paremad suhted. USAs räägitakse regulaarselt "kraanide kinnikeeramise ja šantažeerimise" poliitikast, mida Venemaa rakendab. Putin märkis 10. mail oma iga-aastases pöördumises Ameerika poliitika kohta: "Härra hunt sööb ega kuula kedagi."

Tippkohtumise eel analüüsis The Washington Post artiklis "Putini enesekindlus" presidendi seisukohti nii: "Ameerika-Venemaa suhetes on täielik uudis saatusepööre, mis on teinud Putinist enesekindla ja võimuka liidri, Bushist aga inimese, kes esindab isolatsiooni sattunud riiki. Putini reiting on 72 protsenti, mis ületab Bushi oma rohkem kui kaks korda."

"?? ??? ?? ?????? ??? ????? ? ??? ?????? ?? ????!.." Nende Puškini värsiridadega algavad Vene avaliku telekanali uudistesaated. Venemaa uudistes käsitletakse seda tippkohtumist eranditult kui ettevalmistust Suure Kaheksa kohtumiseks 15.–17. juulil. Kohtumist ennast aga kui Putini eeldatavat tähetundi.

"Toimunud 17st ELi-Venemaa tippkohtumisest oli see kõige sõbralikum," teeb ajakirjandus kokkuvõtte.

Sotšis, Punasel Lagedal on Tammsaare muuseum. Tõde ja õigust sõbraliku tippkohtumise kohta teab üksnes Conny ? Vene Föderatsiooni presidendi koer, must labrador, kes kuulas nelja liidri kõnesid päev enne tippkohtumist toimunud mitteametliku õhtusöögi ajal.

Show me your love, Ukraina!

Pajatusi Putinist tippkohtumise kuluaarides.

Putin eelistab lühikest kasvu turvamehi

Venemaa president on üsna lühikest kasvu ja valib seetõttu oma mõõtu turvamehi. Tippkohtumise turvateenistuse juht, pikakasvuline Sergei lükkab selle väite ümber: "Kunagi olevat Napoleon seisnud kaevikus ja üritanud midagi läbi binokli vaadata. Tema kõrval olnud kindral öelnud: "Minu imperaator, lubage mind. Ma olen ju suurem..."

"Sa oled pikem!" pareerinud Napoleon.

"Vaat see käib ka Putini kohta," lõpetas ajaloolise tõenduse esitamise turvamees Sergei.

Putin tahaks kangesti matte kasutada

Tippkohtumisel hämmastas Putin kõiki oma oraatorivõimetega: pidas kõik kõned peast, ilma paberita, pidas mõttetihedaid pause, kasutas tabavaid võrdlusi, mängis hääletooniga... Ja üksnes teleajakirjanikud teavad, et Putinil on parasiitsõna – vaevukuuldav "???" (viisakas variant venekeelsest sõnast "???"), mis tuleb salvestuse monteerimise ajal tema tekstidest välja lõigata.

Putin ja Eurovisioon

See ei ole isegi mitte pajatus. See on päevakajaline anekdoot.

Istub Putin oma Kremli kabinetis ja ümiseb 2006. aasta Eurovisiooni lemmiklaule.

"Show me your love," laulab Vladimir Vladimirovitš poolihääli, töötades Ukraina küsimust puudutavate dokumentidega. "Never-never let you go… go-go, show me your love, Halleluujah!"

Putin ei hiline, aga saabub pidevalt viivitusega

Tippkohtumise pressikonverentsi tuli poolteist tundi edasi lükata. Kusjuures see ei üllatanud kedagi. Kremli ajakirjanikud räägivad, et Putin tavatseb vähemalt 10 minutit hilineda. Lõunas on viivitused oluliselt pikemad.

Räägitakse, et kord küsinud ajakirjanikud Vladimir Vladimirovitšilt, miks ta hilineb.

"Mina, ja hilinen? Ma millegipärast ei mäleta ühtki üritust, mis oleks enne minu tulekut juba alanud."

Mobiilihelinate asemel – Putini kõned

Sellel tippkohtumisel omandas kõige suurema populaarsuse Putini jutt kompvekist (vt eespool), aga enne seda oli Putini tsitaatide tipus lause "Härra hunt sööb ega kuula kedagi", mida Putin kasutas USA poliitika iseloomustamiseks. Nii see kui ka paljud teised Putini ütlused on salvestatud paljude tippkohtumisel kohal olnud ajakirjanike mobiilide mäludesse.