"Rassism on minu religioon," kuulutas Cobb, kes ei vaata maailma mitte ainult läbi hiiglasliku juudivandenõu ja neegrivihkamise prisma, vaid on ka 1970ndatel USAs tekkinud Creativity Churchi liige, mis on ametlike allikate järgi rassistlik pseudoreligioon. Muuseas eitab grupp holokausti, pooldab eugeenikat ja seda seostatakse mitmete vihakuritegudega, mistõttu ka nende liider Matt Hale kannab 40aastast karistust.

Ühe oma kirikuga seotud kohtuprotsessi ajal pani Cobb USA suurimale rassistlikule saidile üles kohtuniku ja tema pere pildid ning koduaadressi. 2005. aasta 28. veebruaril mõrvatigi omas kodus kohtuniku 64aastane abikaasa ja 89aastane ema. Pärast roima küsitles FBI ka Hawaiil elavat Cobbi. Kui mõrvariks osutus ühe teise kohtuasja tõttu kibestunud poola immigrant, siis rassisti rohkem sel teemal ei tülitatud.

Ometi oli nende liider türmis ja jalgealune tuline ning Cobb otsustas kolida teisele poole maakera. Siingi torkas ta silma veidrate provokatsioonidega - muuhulgas toppis ta oma nina miitingutele Pronkssõduri juures, käis sõna otseses mõttes tüli norimas George Bushi Eesti visiidi saatemeeskonda kuulunud mustanahalistega (millest pani netti video, kus ta agente nigger'iteks sõimab), ning otsis igati kontakte Eesti skinhead'idega.

Lisaks soetas internetinats Raplamaa metsade vahele üksikusse kohta 425 000 krooni eest majakarbi koos kahehektarilise krundiga, millele pani kõneka nime - Valgemaa. Cobb unistas sinna rahvusvahelise keskuse loomisest, kuhu saaksid koguneda aarialastest aatekaaslased. Äkilise iseloomuga Cobb oskas sattuda ka mitmesse kähmlusse, millega seoses algatati vähemasti üks kriminaalasi.

Kummaline on, et tegelikult kuulutati rassismitalunik Eestis ebasoovitavaks isikuks juba kaks aastat tagasi. Cobbile, kellele algul väljastati alaline elamisluba ja ID-kaart, kehtestati sissesõidukeeld 2007. aasta veebruaris kui "ekstre­mistile", kes propageerib "rassilist ja rahvusvahelist vihkamist". Märge sissesõidukeelu kohta ilmus ka avalikku andmebaasi siseministeeriumi kodulehel.

Kuid pärast seda justkui unustati temaga tegeleda! "Isikut ei tabatud või ta viibis Eestist väljas," nendib KMA pressiesindaja Maimo-Liis Paloveer lakooniliselt, jättes isikuandmete kaitse seadustele viidates enamikule EE küsimustele vastamata.

Mehe enda sõnul elas ta kogu aja Tallinnas Tammsaare teel. Ekspressi käsutuses olevatest paberitest nähtub, et juuni alguses seilas Cobb oota­matult Eestist Soome ja palus seal asüüli.

Pärast kuu kestnud menetlust saadeti jänki Eestisse tagasi, kus ta viidi otse Tallinna reisisadamast väljasaatmiskeskusesse.

"Esimesed kümme päeva hoiti mind keldris üksikkambris. Personal kutsus mind naljatamisi Hannibal Lecteriks," kirjeldab Cobb Ekspressile saadetud kirjas. KMA sõnul ei hoitud ameeriklast teistest asukatest - kes teadagi on etniliselt kireva taustaga - eraldi tema turvalisuse huvides, vaid peamine põhjus oli siiski nakkushaiguste karantiin.

Kohtuotsuse alusel on Cobbi väljasaatmiseks aega 16. septembrini. Kadriorgu saadetud protestikirjas nimetab Cobb enda väljasaatmist isegi usuvabaduse piiramiseks(!) ja nõ ; ;uab, et president isiklikult sekkuks. Ootamatult selgus ka, et Cobbil on topeltkodakondsus - peale USA passi on tal ka Kanada pass. Vastavalt seadusele eelistab Cobb kahest võimalusest ise, et ta saadetaks Kanadasse.

"Kui aafriklased ruulivad Raekoja platsil nii, nagu nad seda teevad praegu Helsingi peavaksalis, siis tuletatakse Craig Cobbi meelde," hoiatab jänki oma lahkumissõnumis tumedanahaliste võidukäigu eest Eestis ja lubab oma "valgustustööd" jätkata ükskõik millises maailma punktis.