Siinkandis vähetuntud Prominvestorõ on Venemaal vägagi arvestatav tegija. Tegemist on Korea chaeboli laadse struktuuriga, kuhu kuulub ettevõtteid viinatehastest vähiravimite tootjateni. Firma hüüdlause kõlab: "Äri – see on vastutus."  

Gruppi juhib endine naftaminister Sergei Generalov, kelle ärihaare ulatub Vaikse ookeani äärest Läänemere kallasteni. Ta teatas ühes hiljutises usutluses, et investeerib lähema kuue aasta jooksul Kaug-Idas ja Baltikumis ainuüksi uute terminalide rajamisse 750 miljonit dollarit.

Prominvestorõ kinnitab veebiküljel, et paigutab raha ettevõtetesse, mille käive jääb vahemikku 50–500 miljonit USA dollarit ehk 650 miljonit – 6,5 miljardit krooni – niisiis prügikalaga see seltskond ei tegele.

Abielus ja poja isa Generalov figureerib kindlalt kohalikes rikaste edetabelites. Mainekas ajakiri Finans hindas tema väärtust järgmiselt:

• 2004. aastal – 200 miljonit dollarit,

• 2005. aastal – 245 miljonit dollarit,

• 2006. aastal – 340 miljonit dollarit.

Ajakiri Forbes pidas mullu mais Generalovi väärtuseks koguni 390 miljonit dollarit ja paigutas ta Vene magnaatide pingereas 75. kohale.

Generalov on pärit Krimmist Simferopolist. Ta lõpetas kiitusega Moskva energeetikainstituudi ja hiljem Ordžonikidze- nimelise kõrgema juhtimiskooli. Töö naftakompaniis Jukos (aastatel 1993–1998) ning Menatep pangas andis mehele kapitali. Kütuse- ja energeetikaministri koht Sergei Kirijenko ja Jevgeni Primakovi valitsustes (1998–1999) lisas juhtimiskogemusi ja väärtuslikke sidemed Kremli tasandil. Aastatel 2000–2004 kuulus Generalov Riigiduumasse.

Kuidas täpselt jaotuvad Prominvestõrõ omandisuhted, pole nagu ikka Vene äride puhul teada, sest sageli investeeritakse varifirmade kaudu. Ühes Maailmapanga uuringus mainitakse, et Generalovile kuulub pool grupist, 30 protsenti omab keemikuharidusega ning panganduses karjääri teinud Siman Povarenkin ja viiendikku Konstantin Hamlai, Agromašholdingu direktorite nõukogu esimees. Firma ise väidab, et Generalovil on domineeriv osalus.

Prominvestorõ seosed Saksa konsultatsioonifirmaga Transcare on aktsionäridega võrreldes hoopis selgemad. Transcare Venemaa haru eelmine president Vladimir Aškurov töötab möödunud aastast Prominvestorõ grupi asepresidendina strateegilise planeerimise alal. Transcare kundede sekka kuuluvad mainekad asutused Rotterdami sadamast BASFini. Venemaal on firma üks eesmärke luua Kaspia merd ja Baltimaid ühendav transpordikoridor.

Ilmselt omab ka Aškurov sidemeid tuusadega. Ta töötas aastatel 2001–2003 konteinervedudega tegeleva NKK presidendina, mis on seotud Eestiski hästi tuntud Severstaltransi ja Peterburi meresadamaga. Veel enne seda oli Aškurov Peterburi meresadama finantsdirektor. Meresadam olla üks neist ettevõtetest, kus hoiab oma raha Venemaa president Vladimir Putin.

Dalnevostotšnoje Morskoje Parohodstsvo peadirektori asetäitjana töötas viimased poolteist aastat Venemaa peaministri poeg Pjotr Fradkov. Ta lahkus firmast veebruaris, kui riik müüs erakätesse viimase viiendiku laevakompaniist. Ajaleht Vedomosti teatas, et oksjonil osales viis ettevõtet, kuid tõsiseid konkurente oli vaid kaks: Prominvestorõ ja Severstaltrans. 15 minutiga oli oksjon läbi ja Generalovil võit käes.

Prominvestorõ tähtprojektid

Venemaa üks suuremaid laevandusettevõtteid Dalnevostotšnoje Morskoje Parohodstsvo (FESCO), mis tegutseb Vaiksel ookeanil ja on eriti tugev konteinervedude alal;

? riigiraudteega kahasse loodud veofirma Russkaja Troika, mis on konteinervedude alal arvestatav tegija maailma tasandil ning tegeleb kaubaveoga Kaug-Ida ja Lääne vahel;

? Venemaa suuruselt kolmas alkoholitootja Russkii Alkogol;

? põllumajandusmasinaid tootev Agromašholding, mis toodab 45 protsenti Venemaa kombainidest ja 30 protsenti traktoritest;

? biotehnoloogiaettevõte Russkie Biotehnologi;

? lennutaksofirma Avia Menedžment Grupp.