1. "Mehed elavad ohtlikku elu, sellepärast neid on vähem, naisi on üle – keegi peab võtma vastutuse, et naised saaksid viljastatud, ja selle töö ära tegema. Missioonitunne peab olema. On kole, kui terve naine jääb lasteta."

Nelli Kalikova: See on jama. Naine ei ole ainult laste tootmise masin. Ma olen vana aja inimene – leian, et armastus on väärtus ja et lapsed tehakse armastusest. Tõsi küll – mõnikord juhtub, et aeg on mööda lastud ja meest enam ei saa, aga last tahaks ikkagi. Kuid niisugune olukord on siiski erand, mitte reegel. Lapsi ainult kohustuse pärast toota – ma ei ole sellega nõus. Teiseks, mehi on vähem küll, aga mitte tingimata sellepärast, et nad ohtlikku elu elavad. Mammutijahil ju tänapäeval ei käida. Arstina tean, et poisse tabavad kõikvõimalikud traumad rohkem kui tüdrukuid. Aga mehe eluiga on lühem siiski pideva stressi ja vähese stressitaluvuse tagajärjel.

Reet Roos: Kas need on nüüd need "Mamma Mia" kokkuvõtted?

Ei ole. Need on Eesti Ekspressi küsimused teatud seisukohtade osas.

Heakene küll. Ma arvan, et see on naise isiklik asi. See äratundmine tuleb sügavalt seest, sügavalt hingest, millal naine sünnitab ja kas. Muu on jama.

Elle Kull: Mõned mehed lihtsalt peavad kogu ilmale tõestama, kui vägevad nad on. Tuleb see kompleksidest, või muust - see on sügavalt nende isiklik asi. Lastetus ei ole kole, aga naine jääb lihtsalt ilma ühest väärt kogemusest.

2. "Pole vaja kõiges naisele meele järele olla. Selline mees kaotab peagi naise lugupidamise. "Naine ihkab väntsutust" (Shakespeare), mitte pastlaga abielus olla."

Nelli Kalikova: Oi, Jeerum! Eksisteerib seisukoht, et naised eelistavadki toorutsemist. Näiteks et vägistamise ajal naine tegelikult teeskleb, et talle ei meeldi. See on absoluutne jama! Mitte keegi ei taha enda kallal vägivalda tunda. Tõsi küll, koolis meeldivad tüdrukutele mitte paipoisid, vaid värvikad huligaanid, see on kindel. Nad on huvitavamad. Kas või ilukirjanduses on väga raske luua positiivset kangelast, kes oleks huvitav. Aga hiljem, kui tüdrukud üles kasvavad, lähevad nad ka tihti seda teed, et selline seikluslik mees on parem. Paraku saavad paljud elud sellepärast rikutud.

Reet Roos: Ma siiski arvan, et selle ühe kommentaariga võiks piirduda, sest ma ei saa päris hästi aru, mis selle küsimise mõte on. Teete naljaküljele midagi?

Mis te nüüd. Otse vastupidi. Tegemist on väga tõsise asjaga ja teie kui riigi üks esindusnaisi olete kindlasti pädev inimene arvamust avaldama.

Naisi on palju erinevaid. Nii nagu ka mehi on palju erinevaid. Inimesed on kõik erinevad – ühele meeldib üks, teisele teine. Ma arvan, et siin ei saa öelda, et ainult nii on õige.

Elle Kull: Aga milline mees tahaks pastlaga abielus olla?

3. "Naised ei tohiks oma seksuaalsust maha suruda. Olla ihaldusväärne, emase ja isase vahelist pinget säilitada – see on ju samuti eneserealisatsiooni ammendamatu allikas."

Nelli Kalikova: Sellega olen üldiselt nõus, kui see püsib normi piires. Samas see unisex – ma ei saa sellest aru. Kui marsib üks inimene tänaval sinu ees ja sa ei saa mitte aru, kas tegemist on poisi või tüdrukuga. Et aru saada, pead temast mööda jooksma ja näkku vaatama. Seksuaalsus iseenesest on positiivne. Ja kuigi on olnud ühiskondi, kus seda alla suruti, trügis see põranda alt välja – elu edasiviiv jõud ikkagi.

Reet Roos: Loomulikult ei tohi keegi oma seksuaalsust alla suruda. Õige!

Elle Kull: Inimestel võib seksuaalne pinge sublimeeruda ka loovuseks või tont teab milleks - elus võib end realiseerida mitmeti. Nii et kui ta seda ilusamalt väljendanuks, võiks täiesti päri olla.

Mis te arvate, kellele võiksid need mõtted kuuluda?

Kalikova: Ma ei oska autorit pakkuda, aga arvan, et tegu on mitte eriti sümpaatse isasega. See esimene tsitaat meenutas varast Hitleri mentaliteeti, kus oli põhimõte, et iga Saksa naine PEAB kodumaale lapse sünnitama.

Roos: (vihjeks niipalju, et olete tuttavad) Soh. Ega ometi Kender? Ei? Siis on ükskõik.

Kull: Pole aimugi.

Aga kas selline mees võiks olla abielus ja isa?

Kalikova: Kindlasti on see küpses eas, üle 40 elumees, kes tegelikult üldse naistest lugu ei pea.

Roos: Pigem küll.

Kull: Ilmselt on ta abielus ja arvatavasti rohkem kui korra. Usun, et see mees tunneb provokatiivsele jutule vaatamata, et on oma meheliku missiooni täitnud, elab ohtlikku elu ja on jätkanud sugu. Mis saaks toredam olla. Aga tema laste jaoks võivad isa sellised mõtteavaldused olla probleemi koht.

Tegemist on teie erakonnakaaslase, kuue lapse isa Tiit Matsulevitšiga. EM>

Kalikova

Oot-oot. Temal ei ole ju nii palju lapsi.

On, ta ise ütles.

Heakene küll. Kuidas ta naistesse suhtub, seda ma ei tea. Aga ma küsin järele – oleme ju Riigikogus pinginaabrid.

Roos:

Pikk helehäälne naer. Oioioioioioi… nii et siis ikkagi naljarubriik?