“Esialgne idee, et kelle tööd kasutatakse rohkem, sellele makstakse ka rohkem, on ära nülitud. Nüüd on hüvitised muudetud sotsiaaltoetusteks,” ütles Ekspressile tõlkija Matti Piirimaa. “Muusikutel sellist karvakiskumist ei ole. Nemad saavad tasu sõltumata sellest, kas on tegemist popmuusika, džässi või sümfooniaga. Meil aga arvab mõni kirjaneitsi või -härra, et kui talle on vähe antud, siis tuleb ära võtta sellelt, kes rohkem saab.”

Fond maksis ühe laenutuskorra eest keskmiselt 2,21 krooni. Kõige menukam tõlkija Karin Suursalu teeninuks seda arvestades 43 900 krooni. Nelja keskmise palga suuruse ülempiiri tõttu jäi ta aga ilma ligi 14 800 kroonist.

Suursalu ütles Ekspressile: “Mina ei tunne end ilmajäetuna ega nurise. Teen oma tööd, ei ole seda seadust vastu võtnud ega ümber teinud, nurisenud ega teisi mustanud. Mind häirib ainult pidev etteheitev võrdlemine Jaan Krossiga. Ma ei taha tunda, justkui oleksin temalt leivatüki ära võtnud. Kui hüvitis oleks mõeldud ainult Eesti kirjanike toetamiseks, oleks asi selge ja lihtne. Kuna AHF kutsus kõiki autoreid, ka tõlkijaid ja kujundajaid taotlust esitama, siis ei maksaks tõlkijaid oma töö tegemise eest hurjutada."

AHFi juht Ainiki Väljataga ütles, et kultuur ei ole klassikaline ettevõtlus ning raamatukogud ei ole turg. “Kui teen kommertstõlget, siis tean väga hästi, mida ma tegelikult teen.”

Ta lisas, et pole põhjust väita, et “näiteks Triinu Pakk-Allmann, Anne Lange, Andres Luure jt pole usinad tõlkijad. Need inimesed tõlgivad vägagi usinalt vägagi nõudlikke tekste, mida ei ole võimalik vorpida aastas paarkümmend”.

Suursalu lõpetas just Pulitzeri-võitja Alan Hollinghursti romaani tõlke. Ees ootab Saul Bellow' raamat.

Suuremate hüvtiste saajad:

2004

Karin Suursalu (tõlkija) 46 836 kr

Jana Linnart (tõlkija) 31 265 kr

Matti Piirimaa (tõlkija) 30 707 kr

Mari Kaljuste (kujundaja) 24 426 kr

Vladimir Beekman (tõlkija, kirjanik) 24 345 kr

Maia Planhof (tõlkija) 22 304 kr

2005

Karin Suursalu (tõlkija) 29 148 kr

Jana Linnart (tõlkija) 29 148 kr

Matti Piirimaa (tõlkija) 29 148 kr

Jaan Kross (kirjanik) 29 148 kr

Vladimir Beekman (tõlkija, kirjanik) 29 148 kr

Maia Planhof (tõlkija) 29 148 kr