„Pikkade läbirääkimiste tulemusena jõudsime kompromissini, mis lõpetab kohtuvaidlused ning võimaldab mõlemal ettevõttel taas keskenduda oma põhitegevusele. RKAS saab nüüd täielikult pühenduda uue vangla planeerimisele Rae Valda Soodevahe külla," ütles RKAS-i juhatuse esimees Jaak Saarniit.

Vopak E.O.S.i juhatuse esimehe Arnout Lugtmeijeri sõnul saab Vopak E.O.S. nüüd teha Termoili terminali kavandatud 25 miljoni eurose investeeringu, mis parandab Eesti logistikasektori üldist konkurentsivõimet.

“Läbirääkimised olid keerulised ning kestsid kaua, kuid kõik osapooled mõistsid, et kokkulepe on parim lahendus, arvestades poolte vahel samaaegselt käivaid vaidlusi, mille lõppu ei olnud näha. Kokkuleppe tingimused ei vasta päris meie esialgsetele ootustele, kuid kõige olulisem on positiivne lõpplahendus ning et me kõik saame oma asjadega edasi minna,” ütles Lugtmeijer.

100 000 kuupmeetri suurune tsistern on nii suur, et sinna mahuks peaaegu terve Olümpia hotell. Aastal 2006 tahab Vene naftatransiidiga tegelev Vopak E.O.S. rajada Maardu ja Iru vahel asuvasse naftabaasi koguni kaks nii suurt hiigelmahutit.

Ootamatult tekib aga takistus: kõrvalkrunte omav riik ei anna naftapüttidele kooskõlastust. Või õigemini, on valmis andma küll, aga... Aasta varem oli valitsus teinud otsuse Tallinna vangla rajamiseks Maardus Vana-Narva mnt 13 asuvale maa-alale.

Seekord ei küsi ametnikud meelehead. Nad tahavad teha kaupa. Pakuvad kooskõlastust juhul, kui E.O.S. kiidab vastutasuks heaks justiitsministeeriumi plaani ehitada naftabaasi kõrvale 1500 vangile mõeldud Tallinna türm.

Ärimeestele ei meeldi selline surve, aga uusi mahuteid on tarvis...

30. oktoobril 2007 kirjutab asekantsler Priit Kama alla paberile, millega justiitsministeerium loobub vastuseisust Vana-Narva mnt 27a ehk hiidmahutite detailplaneeringule. Täpselt samal päeval viseerivad E.O.S-i juhatuse liikmed Anatoli Burnosov ja ja Boriss Akulenko teise paberi, millega E.O.S. nõustub Vana-Narva mnt 13 ehk uue vangla detailplaneeringuga.

Vangla detailplaneering kehtestati 2007. aastal ning 2009. aasta suvel andis Maardu linn välja ka ehitusload vangla rajamiseks. Kuid AS Vopak E.O.S vaidlustas need hiljem kohtus. Firma esindajate arvates on vangla planeeritud Maardu terminalide ja kaubaraudteejaama tegevuse turvatsoonidesse.

Siit sai alguse viimase aja üks suuremaid tülisid riigi ja eraettevõtte vahel.

Ekspress käsitles teemat põhjalikult 10. veebruaril 2011 ilmunud artiklis „Rein Langi sõda maksab miljon krooni päevas" (tasuline) ja 13. oktoobril 2009. aastal ilmunud artiklis "Reinu mure ehk pisut nn vanglavaidluse tagamaast" (tasuta).