Rootsi TV3 telesaade “Insider” (nagu Eestis “Pealtnägija”) paljastas, kuidas eestlastest ehitusfirma tegelased, kes on osalenud Rootsis mitme suure objekti ehitusel, müüvad samal ajal Stockholmi tänavatel Eesti naisi.


Nagu õlitatult töötava süsteemi taga on Kemerovo maffia üks haru, kellele eestlased maksavad kümme protsenti sissetulekutest.


Kemerovo tegevust Rootsis võib kirjeldada kolme lainena.


Esimeses laines olid peategelased Andrei Volhovitski ja Heiki Verkraud. Teises laines oli Milena Verkraud, kes on Heiki Verkraua abikaasa. Kolmandas laines on võtmeisikud abielupaar Erki Eesma ja Natalja Eesma.


Neli nädalat tagasi selgus ringkonnakohtu otsusest, et nad kõik on omakorda seotud Kemerovo võtmeisiku Miša Kalašnikoviga. Mõiste “Kemerovo maffia” kuulub tänapäeval küll juba krimiajalooliste väljendite sekka, sest kuritegelike rühmituste puhul loeb raha, mitte kodukant.

Kohtuasjad Rootsis algasid sügisel 2005 ning kestsid 2007. aasta oktoobrini. Ringkonnakohtus tuli otsus alles poolteist kuud tagasi.


Esimene laine kukub kinni


Esimeses laines jäi peategelasena pildile Andrei Volhovitski (ta vahistati 2004. aastal). Tema seos Miša Kalašnikoviga koorus välja Andrei enda raamatupidamisest, kus ta punktuaalse inimesena oli kirja pannud, et kümme protsenti prostituutide teenistusest läheb Mišale.

Andrei Volhovitski ja Heiki Verkraua omavahelisest telefonikõnest selgub, et nad mõlemad teenivad tüdrukute pealt ning alluvad Mišale ja Erkile.


Politsei helisalvestisel on Andrei vihane, et maffia pole talle antud lubadusest kinni pidanud.

Heiki Verkraud (räägib eesti aktsendiga vene keeles): “Tead, ma teen nii, seda olen ma ka Erkile öelnud – aga sina ära ütle midagi Mišale: ma tulen kolmandal mail. Sa saad kolmsada tüdrukute eest, see on normaalne raha.” Nad ei täpsusta omavahel, mida see “normaalne kolmsada” täpselt tähendab.


Rootslased vedasid telefonis rääkinud mehed Heiki Verkraua ja Andrei Volhovitski kohtu ette juba 2005. aastal. Ka tookord kajastasid eestlaste tegemisi Rootsi ajakirjanikud. Nad käisid Heikiga rääkimas arestimajas.


Heiki oli üsnagi avameelne: selgus, et naised teenisid igaüks ligikaudu 15 000 Rootsi krooni päevas ja tema ise umbes sama palju.


Pidevalt rühmasid Rootsis Heiki heaks tööd rohkem kui kümme tüdrukut.


“Te võisite siis teenida pool miljonit Rootsi krooni ühe kuuga?”


Heiki: “See on natuke suurustatud, aga kõik oleneb kuust.”


“Hea kuu võib ka nii olla?”


Heiki: “No-jah, võib ka nii olla.”


Heiki sõber Andrei Volhovitski ütles samas intervjuus olulise mõtte: “Okei, politsei võib mind kinni panna, aga minu asemele tulevad kolm-neli uut tüüpi.”


Nii Andrei Volhovitskile kui ka Heiki Verk­rauale määras kohus eluaegse sisenemiskeelu Rootsi ja neli aastat vangist ust seksuaalteenuste müümisega seotud inimkaubanduse eest.


Pealt kuulatud kõneluses nimetatakse Erki Eesmad, kes oli üks juhtfiguure poolteist kuud tagasi Rootsis lõppenud kohtuasjas. Teda süüdistati sutenöörluses.


Teine laine võtab töö üle


Sellal, kui Volhovitski ja Heiki Verkraud istusid kohtupingis, võttis nende töö üle Milena Verk­raud. Teda õpetas äri ajama Erki Eesma.


Prokurör Anna Lena Nilmar: “Erki Eesma õpetas Milenat, kuidas äri käib. Ta oli justkui mentor.”

Politsei pealt kuulatud telefonivestluses räägivad Milena ja Erki järgmise Rootsi operatsiooni strateegiast.


Erki
: “Kui naine tuleb Rootsi, siis ta avab pangakonto.”


Milena

: “Kus? Kas Rootsis?”


Erki
: “Ei, Eestis. Ta avab konto Ühispangas, sealt on hea teha ülekandeid. Nad peavad ise enda eest hoolitsema: otsima endale korteri. Nad kannavad raha oma kontole, et ei oleks millegagi meid kõrvetada.”


Tõendite leidmine kahe astme kohtu istungite tarvis on olnud raske. Üks ülekuulatutest sai ümbriku, milles oli püstoli kuul, must leinalint ja kiri “tõ umer kazjol” (“sa oled surnud, kits” – “kits” tähendab vene slängis pealekaebajat).  Ähvardatu loobus kohtus käimisest ja ka teised tunnistajad ei ilmunud välja. Ainus inimene, kes nõustus kohtusse tulema, oli politsei pideva kaitse all.


Töö käib vahetustega


Samal ajal, kui kohus alustas eestlaste prostitutsiooni vahendamise arutamist, olid internetis üleval Eesti prostituutide kuulutused. Need olid üleval ka eeluurimise ajal ning mitu aastat hiljemgi, kui asi oli jõudnud ringkonnakohtusse.


Ühe prostituutide seltskonna kuulutused on internetis mõni nädal ja siis kaovad, et mõne aja pärast uuesti ilmuda. Naised on Rootsis lühikest aega ning pöörduvad seejärel Eestisse.


Asemele tulevad uued. Töö käib vahetustega.


Alama astme kohtus Erki Eesma istungil kuulati üle ka Eesti prostituute. Nad ei varjanud, millega on leiba teeninud (sest seksi müüki ei karistata), kuid ei paljastanud ka äri korraldajaid.

“Sa oled olnud Rootsis mõned korrad, mida sa oled siis teinud?”


“Intiimteenust (vastus on eesti keeles – Toim.).”


“Kuidas sa teadsid, et Rootsis on võimalik sel moel raha teenida?”


“Keegi rääkis mulle (rootsi keeles).”


“Kes see oli?”


“Ma ei tea (rootsi keeles).”


Töökad ehitusmehed


Prostituutide tegevus aga muudkui jätkub. Kas vahendamise võttis üle Eesma abikaasa Natalja? Teda nähakse kõndimas Stockholmi tänavatel koos tüdrukutega, kes olid kohtus tunnistajad seoses Kemerovo uurimisega.


Nagu selgus Erki ja Milena telefonivestlusest, on naisi raske töö korraldajatega seostada, sest nad otsivad ise endale korteri ja ka töö tänavalt.


Erkist on pilte, kuidas ta viib prostituute oma autoga laevale. Tüdrukud on elanud korterites, mille üürilepingul on Eesma nimi.


Politseil on olemas telefonikõne salvestus, kus Erki räägib ühe naisega, kellele ta aitas osta lennukipileti. Muu hulgas ta palub, et avalikus kohas “kuule, ära minuga suhtle, siis kui...”.

“Ja-jah, ma tean, ma tean,” vastab naine.


Avalikkusele väidab Erki silmagi pilgutamata, et te geleb ehitusega. Samuti kinnitab ta, et kuigi tunneb Miša Kalašnikovi, ei tähenda see, et tema oleks Kemerovo toimetamistes süüdi.


“Ega see ei tee minust süüdlast, et ma suhtlen prostituutidega! Öelge mulle üks maa, kus inimene pannakse vangi selle eest, et ta on neid aidanud, siis kui nad hädas on olnud, ja pole selle eest pennigi võtnud!” Eesma kaebas oma kohtuotsuse edasi.


Eesma rõhutab samas intervjuus, et ta on aus ehitusmees, maksab kõiki makse, isegi kohalik ametiühing saab oma jao. Muu hulgas on tema meeste ehitatud St Jöransi haigla ja renoveeritud Stockholmis Slusseni kõrval olev klaashoone. Kuid samas on ta ehitustöö kõrvalt korraldanud prostituutidele transporti Rootsi ja rentinud neile kortereid.


Raha, mille Eesma Rootsis teenib, saadab tagasi Eestisse. Ta väidab, et on teeninud selle ehitustööga. “Me ei ole suutnud raha liikumist jälgida,” tunnistab prokurör Anna Lena Nilmar.


Niisiis tegeleb Eesma ehitustööga ja tal on Eestis ühine firma ka Heiki Verkrauaga.


Telesaate “Insider” ajakirjanikud kahtlustasid, et kuigi Verkraud on Rootsis vanglas aja ära istunud, enneaegselt välja saanud ja tal on eluaegne Rootsi sisenemise keeld, toimetab ta sealmail siiani.


Rootsi ajakirjanikud hankisid Stockholmis ühe Eesti ehitusettevõtja telefoninumbri. Tal olevat hea ja odava tööjõu vahendaja kuulsus.


Telefonikõne ajal tutvustab eestlane end Heikina ja lubab kaasa võtta mõned puutöömehed.


Nad lepivad kokku kohtumise kohalikus Statoilis.


Mercedesega sõidab tanklasse Heiki Verk­raud ja kõrvalistmel istub Erki Eesma. Kusjuures Verkraual on eluaegne Rootsis viibimise keeld ja teisele mehele – Eesmale – kuulutas kohus samal päeval välja kümneks aastaks sisenemiskeelu Rootsi. Ehk nagu ütles üks asjaosaline: “Keegi kukub kinni, keegi jääb vahele, aga bisnis jätkub.”
Millises riigis olete pakkunud tasulisi intiimteenuseid?

 Riik % 
 Soome
 26
 Saksamaa
 8
 Rootsi 7
 Norra 7
 Holland 6
 Venemaa 6
 Läti  5
 Inglismaa 5
 Itaalia 4
 Iirimaa 4
 Leedu 4
 Hispaania 3
 Prantsusmaa
 2
 USA 1
 Jaapan 1

 

Allikas: Prostitutsiooni kaasatud naiste uuring. Eesti Avatud Ühiskonna Instituut, 2005

Rootsi karistab seksiostjaid

Ühena vähestest riikidest maailmas ­karistab Rootsi seadus prostituutide kliente, mitte ­prostituute.

;Seadus lähtub põhimõttest, et prostituudid on niikuinii ohvrid,;niikuinii sundolukorras (­majanduslikud probleemid), mistõttu neid ei;tohiks topelt karistada. Seevastu karistatakse mehi, kes ei ole;sundolukorras ning kellel on naistest rohkem valikuid.

;Seaduse eesmärk on võidelda seisukohaga, mille järgi on naisekeha;meeste privileeg, mida võib vastavalt tujule osta, müüa ja vahetada.;Rootslased käsitlevad inimese müümist kui ­inimõiguste probleemi.

;Allikas: Eesti Naisuurimuskeskus
Eesti sutenöörid tegutsevad Rootsis kolmes laines

;Kui ühe seltskonna võtab politsei kinni, siis astub tegevusse järgmine.

;Esimeses grupis olid peamehed Andrei Volhovitski ja Heiki Verkraud.;Nende vahistamisel asus teises laines tööle Milena Verkraud ja;kolmandas olid võtmeisikud abielupaar Erki Eesma ja Natalja Eesma.

;Kõik nad on omakorda seotud Kemerovo võtmeisiku Miša Kalašnikoviga.