Looduskaitse alase koostöö raames liitus Eesti 1992. aastal leppega, mille nimetus on loodusliku loomastiku ja taimestiku ohustatud liikidega rahvusvahelise kauplemise konventsioon (CITES). Konventsiooni eesmärk on tagada, et loomade ja taimede rahvusvaheline kaubandus ei ähvardaks nende püsimajäämist. Kahjuks on aga ebaseaduslik kauplemine tõusuteel. Isegi siin Eestis võime me enesele teadmata kaasa aidata illegaalsele looma- ja taimeliikide kaubandusele, ostes ebaseaduslikult omandatud tooteid.


Ebaseaduslikult hangitud elevandiluust, kilpkonnakilpidest ning ohustatud liikide nahast, karusnahast ja luust tehtud, turistidele mõeldud suveniire müüakse avalikult. Nende toodete müük paneb mitmeid liike väljasuremisohtu ning õhutab kriminaalset tegevust.


Viimastel aastatel on ebaseaduslik kaubitsemine kasvanud ning see on ohustatud liikide kadumise olulisi põhjuseid. Tiigrite populatsioon on 20. sajandist kahanenud 95 protsendi võrra, enamik sellest viimase 25 aasta jooksul salaküttide ja kaubitsejate tegevuse tõttu. Loomade ja taimede salakaubandus on lähedalt seotud organiseeritud kuritegevusega. Selle ebaseadusliku äri käive arvatakse olevat 10-20 miljardit dollarit aastas. Lisaks isendite vähenemisele põhjustab taime- ja loomaliikidega kaubitsemine ülemaailmseid tervishoiuprobleeme. Haigused nagu linnugripp, SARS, ebolaviirus ja tuberkuloos võivaid levida liigilt liigile ning loomadelt inimestele.


Ameerika Ühendriigid koostöös teiste riikide valitsuste ja organisatsioonidega lõid taime- ja loomariikidega kauplemise vastase koalitsiooni (CAWT). CAWT kaudu üritame peatada haruldaste liikide salakaubandust, piirates elusate isendite, nende osade ja neist tehtud kaupade ostmist ja müüki. Et täiustada kaubitsemisvastast õiguskaitset, abistas CAWT Kagu-Aasia maade assotsiatsiooni (ASEAN) uue regionaalse looduskaitse võrgustiku – ASEAN-WEN – loomisel. Oma lühiajalise olemasolu jooksul on ASEAN-WENil juba õnnestunud päästa ja tagasi kodumaale saata mitmeid loomi ning katkestada taimede ja loomadega kaubitsejate võrgustikke.


Meid on toetanud näitleja Harrison Ford, kes oli lahkelt nõus lindistama kolm avalikku teadaannet, kutsudes tarbijaid üles lõpetama illegaalselt müüdavate isendite ja neist tehtud kaupade ostmine. Need reklaamid lähevad eetrisse kogu maailmas, et tõsta inimeste teadlikkust taime- ja loomaliikide kaubanduse tõsistest tagajärgedest.


Ebaseadusliku loomade ja taimedega kaubitsemise peatamiseks on vaja teha koostööd ning me kõik saame anda veelgi suurema panuse päästmaks haruldasi liike väljasuremisest.


Stanley Davis Phillips on Ameerika Ühendriikide suursaadik Eestis ja Kay Phillips tema abikaasa.