Salaviin jõuluks osta Pärnu turult!

1. Vingi 3

Siit saab samakat, 25 krooni liiter.

2. Vingi 2

Siit saab viina, 25 krooni liiter.

3. Väike-Jõe 6

Ükskord pool aastat tagasi, kui Arno siit viina ostis, käis perenaine viis minutit ära ja oli kanistriga tagasi. Euroaknad kõik ette löönd, paneb Arno tähele.

4. Pärnu turg

Siin müüvad salaviina Romka ja Senka ja Artur. Peale lõunat tulla ei tasu, siis enam ei saa. Aga 11-12 paiku, siis saad viina või samakat, 15 krooni pool liitrit.

5. Kalamehe 2

Viin ja salasuits. Tamara on pidevalt kodus, nii et tema käest saab hommikul vara ja keset päeva ka varusid täiendada.

6. Pood

Siit salaviina ei saa. Vahel panevad salaviinajoojad siin oma halli vedeliku leti peale ja ütlevad, et anna mulle midagi peale rüübata. Fantat näiteks.

7. Suur-Veski 5

Hoovi poolt tuleb minna sisse vasakust uksest. Alles üleeile toodi tema juurest, teab Arno. Siit saab viina, samakat ei saa.

8. Rähni 5

Raits müüb. Tema on see, kes veab kokku ja jagab laiali. Liiter viina maksab 30 krooni.

9. Liiva 7

Siit (Ljusja käest) ostetud metanooli jõid septembrikuus ka Arno ja tema naine Sirje. Ljusja oli saanud närvivapustuse ja Arno arvab, et praegu ta enam salaviina ei müü. Aga kes teab.

10. Liiva 8

Metanoolikatastroofi ajal jõudis enne viina maha valada, kui politsei kohale jõudis. Alt uks oli kinni ja teise korruse aknast valas kõik alla.

11. Väike-Kuke 18

Siin solkisolgiga ei kaubelda. Korralik salaviin, ei aja pead valutama ega midagi. Aga viinaäri käib ja mismoodi see majagi muidu ilusaks sai, arvab Arno.

Arno juhatab

"Pange aga autole hääled sisse, ma näitan teile kõik kohad ära. Mentidele näitasin kõik, näitan teile ka."

Arno on väge täis, sest tema naine Sirje ja ta ise oli metanoolimürgitusega haiglas. Viinaäritsejaid Arno ei karda.

"Ma lasen augu otsaette, kui ähvardama tulevad." Arnol on juba jope seljas. "Ja kui kõiki pätte siin ilmas kartma hakkad, ei saa siin ilmas eladagi."

Septembrist saadik pole Arno salaviina joonud. Kui viinaisu tuleb, maksab 54 krooni pudel ja ostab poest. "Kits on sildi peal, ma ei tea, mis sort see on. Peaasi, et ei tapa."

Kõigepealt sõidame läbi kohad, kus Arno ise viina on ostnud ja kus praegugi äri käib. See on umbes kahe kilomeetri raadiusega tiir ümber Pärnu haigla, vangla ja surnukuuri. (vt Ernitsa pilt)

Ja siis turule.

Pärnu turul müüvad salaviina Romka, Senka ja Artur. Arno nendelt ise viina osta ei saa, sest Arno naine Sirje sõimas viinamüüjatel näod täis.

Arno on silmapilgu ära ja juba on tal abimees olemas - vana mees, pea hall, rohelised kummikud jala otsas. See on Shuk, "vana ment", vanasti sõitis kaineri-auto peal, praegu on luuamees turul.

Veidi peetakse aru, kelle käest Shuk viina ostma läheb. Kas Romka käest või Senka käest. Otsustatakse, et Romka käest. (Arno: "Näe, Romka "migrobuss" on siin!"

Ja Shuk, vana ment, läheb viinajahile. Mõne minuti on ära ja juba on ta tagasi, ajalehte (SL Õhtuleht, 7.detsember) mässitud liitrine salaviin põues.

"Senkat ja Romkat ei olnud," ütleb vana ment Shuk. "Ma võtsin Arturi käest."

Artur müüb autost, tal on siguli null-neli. Artur müüb turul vanarauda, õigupoolest mingit tarbetut sodi. Traadijuppe ja polte ja mutreid

"Noh, Shuk, võta lonks!" pakub Arno.

Shuk keerab korgi maha joob haljast viina nagu oleks see linnase kali.

"Kuradi külm!" puristab Shuk ja tõmbab hinge. Ja küünitab käe uuesti pudeli järele.

"Ma võtan veidi veel, kui sul vastu ei ole."

"Ei ole." Arno ei keela.

Ja vana ment Shuk joob.

"Kurat, kui külm!" Vana ment Shuk pühib suu käeseljaga kuivaks.

"Ah et läheb õhtul võtmiseks või?" P>

"Läheb jah," ütleb Arno. (Arno piilub meid, ise hoiab naeru tagasi.)

"Olgu siis!" Ja Shuk läheb, kummikud jalas, mööda libedat jääd. P>

"Teil veidi aega on?"Arno vaatab veidi ringi. Ostame veel. Kaks minutit ja juba on Arnol uus ostja välja pakkuda. Vana meremees Grisha läheb mööda (lühem kui Shuk ja noorem ka).

Vana meremees Grisha saab raha ja läheb. Grishal ei lähe kaua.

Artur (see, kes viina müüb) on valvas, uurib inimesi vidukil silmadega nagu passikontroll ja sokutab siis paberinutsaka pagasnikust Grishale tasku nii et keegi ei näe.

"Suur aitäh, Grisha!" Arno keerab pudelilt korgi maha "Noh, suure vaeva nägija!" ja pakub Grishale. Meremees Grisha võtab peoga ümber pudeli (väga pudelisuu lähedalt) ja võtab tõsise sõõmu.

Siis ajab selja sirgu ja väljendab pidulikult oma tänu.

"Blagodarju!"

Tõmbame otsad kokku, Arno läheb koju tagasi, ja Arno teatab, et "Kurat ma paneks tule otsa, aga see sitt ei põle ka!" ja kui minema sõidame, hüüab

"Mina neid ei karda. Augu lasen otsaette, kui ähvardama tulevad. Ma võin kinni ka minna. Nalja ma ei tee."

Sirje näeb öösel, et talle joodetakse viina

Matanooli käest eluga pääsenud Sirje (kindla töökohata) istub köögis. Tal on laual suur hunnik kanasabasid, ta kitkub nendest sulerootse. Ta on meeleolukas tujus.

Sirje: Aga jah. Olin Mustamäe haiglas - leban, vaatan lakke ja järsku kuulen kõrvaltvoodist: Oi oi oi, Sirje, sul on kobe kints! Vaatan - Vaska, kurat, kõrvalvoodis!

(Üldine naer.)

Naabrimees (kes on tugeva auru all): Siiri on hea ütlemisega! Sirje on kift naine!

Sirje: Ja siis hakati Vaskat liigutama, tekk võeti pealt maha. Ja ega ma ka võlgu ei jäänd. Hüüdsin vastu: Oi, Vaska Vaska, till on sul kui tangutera!

Naabrimees (sosinal): Kurat, Sirje on kift naine, ma ütlen! Kift naine on!

Sirje: Reedel viidi mind siis dushi alla. Ma ütlesin vastu, et ma upun ära, kui vesi pealae peale tuleb. Nad hakkasid mind seal hõõruma. Ma ütlesin, et metanool mind ei võtnud, nüüd tapate teie ise ära.

Ja siis nad ütlesid, et nüüd läheme liftiga alla. Jumal, mul hakkas pea ringi käima, ma kardan kõrgust!!!

Naabrimees (sosinal): Ta ongi niisuguse jutuga! Ta on kift naine!

(Mõni aeg vaikust.)

Arno: Jah, näed. Neljakesti me siin jõime ja nüüd on Ruslan surnud.

Sirje: Ja mina jalutu! Ma ei saa üle tee ka üksi minna. Sant!

(Sirje paneb noa käest ära, pühib käed puhtaks ja ta ta nägu on äkki väga tõsine.)

Sirje: Vahel näen ma unes, kuidas keegi tuleb uksest sisse ja joodab mulle vägisi viina sisse.

Ka salaviina ostjat tuleb karitsada

Mark Soosaar, pärnakas

Tuleb karistada mitte ainult salaalkoholi müüjat vaid ka ostjat. Nii nagu altkäemaksu puhul on süüdi nii võtja kui andja. Salaalkoholi ostja joob seda koos teistega ja kannatada saavad ka need, kes seda võibolla ise poleks ostnud. Koristaja Ene pidas sünnipäeva, kutsus külla kolm inimest ja üks nendest, Anne, on nüüd surnud.

Nädal tagasi viinasurma surnud naine ostis viina jälle Liiva tänavalt

Külvar Mand, Pärnu kiirabi juht

Ameerika katastroof pani terve maailma liikuma. Kõik võitlevad terrorismi vastu ja selle tagajärjed on näha. Eesti metaonoolikatastroofis hukkus suurem protsent kodanikke kui Ameerikas ja riik ei ole võtnud ette mitte midagi.

Esiteks ei täitnud valitsus oma lubadust katta kiirabi- ja haiglakulud. 270 tuhat krooni oli kiirabi pooleteise nädala lisakulu ja meile määrati sellest ainult 80 tuhat. 190 tuhat on veel õhus.

Teiseks. Viinamüügiurkaid küll puistati, aga nüüd, neli kuud hiljem on need uuesti tegutsema hakanud. Viimane metanooliohver nädal tagasi oli ostnud oma viina jälle Liiva tänavalt.

Jõulud on tulemas. Metanooliohvrite arv suureneb ilmselt jälle.

On vaja käsku kõrgemalt poolt

Urmas Krüger, keskkriminaalpolitsei juhtivinspektor

Politsei üksinda salaviinaprobleemi ei lahenda. See on sotsiaalne probleem, mis käib suurte muutustega kaasas ja nõuab ühiskonna laia tähelepanu.

Politsei saaks salaviinaäri piirata küll, aga selleks peab olema kõrgemal pool sõnastatud riiklik õiguspoliitiline suund või tellimus. Muidu on politseil raske oma igapäevaste tööülesannete kõrvalt raske oma jõududega toime tulla.

Hinnakiri

Pool liitrit samakat 15 krooni

Pool liitrit salaviina 15 krooni

Pool liitrit riigiviina 54 krooni

Pudel odekolonni Troinoi 10 krooni (ehk kümnekroonine konjak)